Jei ne J. Bidenas, tai kas?

  • Teksto dydis:

Nors JAV prezidento Joe Bideno pasitraukimas iš kovos dėl perrinkimo vis dar yra gana neįtikimas scenarijus, įsisukęs spėlionių malūnas siūlo įvairių variantų, kas galėtų jį pakeisti Demokratų partijos sąrašo viršuje.

Agentūra AFP pateikė politinių veikėjų, apie kuriuos kalbama, apžvalgą.

Kamala Harris

JAV viceprezidentė, kuri nuo J. Bideno prisaikdinimo 2021-ųjų sausį sukiojasi aplink Ovalųjį kabinetą, galėtų tapti demokratų vėliavneše, ir tai atrodo gana akivaizdi alternatyva. 59-erių K. Harris, jamaikiečio ir indės dukra, JAV politikoje yra pionierė. Ji buvo pirmoji juodaodė ir pirmoji moteris, tapusi Kalifornijos generaline prokurore, o vėliau – pirmoji JAV senatorė, kilusi iš Pietų Azijos. Dabar ji yra pirmoji moteris ir pirmoji juodaodė viceprezidentė.

Dirbdama prokurore K. Harris pagarsėjo griežtumu – šį bruožą ji galėtų išnaudoti kampanijoje, kurioje, kaip manoma, daugiausia dėmesio būtų skiriama nusikalstamumui ir imigracijai. Kai kurie liberalesni demokratai kritikuoja jos griežtas bausmes smulkiems nusikaltėliams, sakydami, kad jos neproporcingai paveikė mažumas. K. Harris reitingai yra prasti, todėl demokratams greičiausiai tektų ieškoti kito sprendimo.

Gavinas Newsomas

Nėra taisyklės, pagal kurią kandidato į prezidentus rinkiminis partneris automatiškai pakeistų jį pasitraukimo atveju. Todėl tokiose kalbose vis iškyla Kalifornijos gubernatoriaus pavardė. 56 metų demokratas, buvęs San Fransisko meras, jau penkerius metus vadovauja tankiausiai Jungtinėse Valstijose apgyvendintai Kalifornijos valstijai, vadinamai Auksine valstija, ir padarė ją teisės į abortą prieglobsčiu.

Iki šiol jis atkakliai palaikė J. Bideną ir atmetė kalbas apie jo pakeitimą, o po itin prasto JAV vadovo pasirodymo debatuose su Donaldu Trumpu praėjusią savaitę pareiškė, kad tokios kalbos yra „nenaudingos mūsų demokratijai“. Tačiau G. Newsomas taip pat neslėpė savo prezidentinių ambicijų. Pastaraisiais mėnesiais jis dažniau keliavo po užsienį, pasirodė reklamų, kuriose giriasi savo pasiekimais, ir investavo milijonus dolerių į politinių veiksmų komitetą, paskatindamas spėliones, kad kandidatuos į prezidentus 2028 m.

Gretchen Whitmer

52 metų Mičigano gubernatorės valstijoje gyvena gausi darbininkų klasė ir didelės juodaodžių ir arabų kilmės amerikiečių bendruomenės – pagrindinės rinkėjų grupės, kurias J. Bidenui sunkiai sekasi palenkti savo pusėn.

G. Whitmer, arši D. Trumpo kritikė, bene geriausiai žinoma dėl to, kad buvo tapusi kraštutinių dešiniųjų JAV kovotojų grupuotės parengto pagrobimo ir nužudymo sąmokslo taikiniu. Mičiganas bus viena iš pagrindinių valstijų lapkričio 5-ąją vyksiančiuose rinkimuose, o tai, anot jos šalininkų, yra svarus argumentas įvardyti G. Whitmer kaip kandidatę pakeisti J. Bideną.

Pati moteris atmetė spekuliacijas apie kandidatavimą ir pirmadienį pareiškė, kad „didžiuojasi galėdama paremti J. Bideną kaip mūsų kandidatą“. „100 proc. palaikau jį kovoje už pergalę prieš D. Trumpą“, – sakė ji.

Joshas Shapiro

Pensilvanijos gubernatorius vadovauja labiausiai svyruojančiai valstijai varžybose dėl Baltųjų rūmų. 51 metų vyras, kuris 2022-ųjų lapkritį buvo išrinktas įtikinamai nugalėjęs respublikonų varžovą ir 2023-iųjų pradžioje pradėjo eiti pareigas, anksčiau du kartus buvo išrinktas Pensilvanijos generaliniu prokuroru.

Jis yra pasmerkęs katalikų kunigus, seksualiai išnaudojusius tūkstančius vaikų, ir patraukęs baudžiamojon atsakomybėn liūdnai pagarsėjusią bendrovę „Purdue Pharma“, gaminusią stiprų opioidinį vaistą nuo skausmo „OxyContin“. J. Shapiro yra talentingas oratorius ir prisiekęs centristas – tai savybės, galinčios padėti jam siekti prezidento posto.

Likę pasirinkimai

Tarp potencialių kandidatų pakeisti J. Bideną taip pat yra Ilinojaus gubernatorius J. B. Pritzkeris, Merilando gubernatorius Wesas Moore’as ir Kentukio gubernatorius Andy Beshearas, tačiau jų galimybės kol kas nedidelės.

Taip pat minimi senatorė Amy Klobuchar ir transporto sekretorius Pete’as Buttigiegas, kurie 2020 m. pirminiuose rinkimuose varžėsi su J. Bidenu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pasaulio akyse žlunga JANKIŲ era-

pasaulio akyse žlunga JANKIŲ  era- portretas
visa tai rodo , jog PASAULIS nusigręžė nuo JANKIŲ --dėl nusikalstamos, įkyrios ir grobuoniškos laikysenos

TIK BAIDENAS....

TIK BAIDENAS.... portretas
Juk protingesnių teroristinėje Amerikoje ir su žiburiu nesurasi....

Komentarijus

Komentarijus portretas
Kodėl mokslininkų nėra kandidatuose?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių