JAV paslapčių viešintojas E. Snowdenas šiemet išleis memuarus

  • Teksto dydis:

Buvęs JAV Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas), pabėgęs į Rusiją po to, kai nutekino informacijos apie amerikiečių vyriausybės vykdomo masinio sekimo programą, vėliau šiemet išleis savo memuarus, ketvirtadienį pranešė jo knygos leidėjas.

Leidyklos „Macmillan Publishers“ knyga „Permanent Record“ bus parduodama nuo rugsėjo 17 dienos.

E. Snowdenas, kadaise dirbęs ne tik NSA, bet ir JAV Centrinei žvalgybos valdybai (CŽV), 2013 metais nutekino spaudai tūkstančius slaptų dokumentų, kurie atskleidė didžiulį privačių duomenų sekimo mastą po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų Jungtinėse Valstijose. Nuo to laiko jis gyvena užsienyje.

Nors šalininkai giria jo, kaip informatoriaus ir privatumo gynėjo, veiksmus, Vašingtonas kaltina E. Snowdeną keliant grėsmę šalies nacionaliniam saugumui.

Jungtinėse Valstijose jam gali būti pareikšti kaltinimai šnipinėjimu – taigi, jei būtų nuteistas, E. Snowdenas gali būti pasiųstas už grotų keliems dešimtmečiams.

„Edwardas Snowdenas nusprendė būdamas 29 metų savo šalies labui išsižadėti visos savo ateities“, – rašoma „Macmillan Publishers“ JAV skyriaus vykdomojo direktoriaus Johno Sargento (Džono Sardžento) pareiškime.

„Tokiu būdu jis pademonstravo didžiulę drąsą, ir, nesvarbu, patinka jis jums ar ne, jo pasakojimas yra neįtikėtina amerikietiška istorija, – pabrėžė J. Sargentas. – Nėra jokių abejonių, kad dėl jo veiksmų pasaulis tapo geresne ir privatesne vieta.“

Pats E. Snowdenas per tviterį paskelbė „parašęs knygą“ ir prie savo žinutės prisegė nuorodą į vaizdo įrašą, kuriame detaliau komentuoja žinią.

„Viskas, ką darome dabar, yra amžina – ne todėl, kad nenorime užmiršti, o todėl, kad mums nebeleidžiama užmiršti, – sako jis įraše. – Labiausiai gailiuosi, kad padėjau sukurti tokią sistemą.“


Šiame straipsnyje: JAVEdwardas SnowdenasRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Edvinas

Edvinas  portretas
Tai didvyris, tikras amerikietis, kovojantis už žmonių teises ir laisves.

Budelis

Budelis portretas
Kodel apie tokius slylstynes dar raso? Tai isgama, isdaves savo valstybe.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių