JAV kariuomenės generolas: kovos Ukrainoje suintensyvėjo, karas su Rusija bus ilgas

Jungtinių Valstijų Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley (Markas Milis) antradienį sakė, kad kovos Ukrainoje suintensyvėjo, tačiau perspėjo nedaryti pernelyg didelių išvadų remiantis tik tą dieną vykstančiomis operacijomis.

„Rusijos okupuotoje Ukrainoje... kovos šiek tiek suintensyvėjo“, – sakė M. Milley, duodamas išskirtinį interviu naujienų agentūrai AP amerikiečių kapinėse Normandijoje, Prancūzijoje, kur palaidota beveik 9 400 karių, žuvusių prieš 79 metus per 1944 metų birželio 6 dieną įvykusį sąjungininkų išsilaipinimą.

M. Milley teigė, kad Ukraina pati turi paskelbti, ar jos kontrpuolimo kampanija oficialiai prasidėjo, tačiau jis sakė, kad Ukrainos kariai yra pasirengę šiai kovai.

„Mūsų vertinimu, Ukrainos kariuomenė yra gerai pasirengusi bet kokiems veiksmams – jie gali rinktis puolamąją ar gynybinę kovą, – teigė jis. – Jie gerai pasirengę.“

Tačiau jis taip pat įspėjo, kad laikui bėgant kova keisis.

„Bus dienų, kai matysite daug veiksmų, o bus dienų, kai veiksmų bus labai mažai. Bus puolimo ir gynybos veiksmų. Taigi tai bus ilgą laiką trunkanti atkakli kova“, – po sąjungininkų išsilaipinimo metinių paminėjimo sakė M. Milley.

JAV, sąjungininkės ir partnerės Ukrainai skyrė milijardus dolerių (eurų) karinei ginkluotei ir organizavo įvairius kovinius mokymus, kad Kyjivo pajėgos galėtų prižiūrėti šią įrangą ir pasirengti ilgai lauktam kontrpuolimui.

M. Milley kalbėjo tuo metu, kai Ukrainos pajėgos, kaip manoma, pradėjo naują kovų bangą daugiau kaip 1 000 km ilgio fronto linijos ruožuose. Kariai judėjo siekdami užbaigti žiemą užsitęsusią aklavietę mūšio lauke ir po 15 karo mėnesių pralaužti Rusijos gynybines linijas pietryčių Ukrainoje.

Šią kovą pertraukė antradienį Ukrainos pietuose susprogdinta užtvanka, sukėlusi potvynius ir, tuo pačiu, pavojų pasėliams šalies žemdirbystės regione bei geriamojo vandens tiekimui. Ukraina ir Rusija dėl užtvankos sprogdinimo kaltina viena kitą.

Apžvelgdamas praėjusius metus M. Milley sakė, kad Ukrainos pajėgos gerai gynė savo šalį nuo pat invazijos pradžios vasario mėnesį iki vasaros vidurio, o vėliau surengė dvi sėkmingas puolamąsias operacijas Charkive ir Chersone. M. Milley teigė manantis, kad sąjungininkų žiemą suteikti mokymai ir ginkluotė parengė Ukrainą būsimai kovai.

„Buvo surengta daug mokymų, kitos šalys, įskaitant Jungtines Valstijas, tiekė daug atsargų ir šaudmenų, – teigė generolas. – Manome, kad dabar jie (ukrainiečiai) neblogai treniruojasi vykdyti... operacijas. Todėl manau, kad jie yra pasirengę tam, ką, jų manymu, reikia daryti, nesvarbu, kokio tipo operacija būtų vykdoma.“


Šiame straipsnyje: JAV kariuomenės generolaskaras Ukrainojekovosruų kariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių