J. Bidenui artėjant prie pergalės, D. Trumpas kreipiasi į teismus

Buvęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį buvo itin arti pergalės šių metų prezidento rinkimuose, o dabartinis šalies vadovas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) siekė atitolinti pralaimėjimą teisiniais skundais.

Pergalei užsitikrinti reikalinga bent 270 rinkikų balsų. 77-erių J. Bidenui iki šio tikslo trūksta vos keleto balsų, kelioms valstijoms ketvirtadienį ketinant paskelbti savo rezultatus.

Buvęs senatorius iš Delavero šiuo metu turi užsitikrinęs 253 rinkikų balsus, o priskaičiavus 11 balsų iš pietvakarinės Arizonos valstijos jis jų turėtų 264.

Remiantis „Fox News“ ir naujienų agentūros AP prognozėmis, J. Bidenas dar antradienio vakarą tapo nugalėtoju šioje valstijoje. Visgi kiti leidiniai to dar nepripažino, nes Arizonoje tebesitęsia balsų skaičiavimas. J. Bidenas ten gana nemaža persvara pirmauja prieš D. Trumpą.

74-erių D. Trumpas atsilieka turėdamas 214 rinkikų balsų, bet jo aukšto rango patarėjas Jasonas Milleris (Džeisonas Mileris) sakė, kad respublikonas „vėl laimės“.

„Manome, kad, galbūt, jau rytoj, penktadienį, Amerikos visuomenei bus aišku, kad prezidentas Trumpas ir viceprezidentas [Mike'as] Pence'as (Maikas Pensas) dar ketverius metus dirbs Baltuosiuose rūmuose“, – žurnalistams sakė J. Milleris.

Tačiau apie tikėtiną pergalę kalba ir J. Bideno komanda, o jai paskelbti reikalingų rinkikų balsų jis dar gali užsitikrinti iš kitų valstijų, kur tęsiasi balsų skaičiavimas – Džordžijos, Nevados ar Pensilvanijos.

„Leiskite man labai aiškiai pasakyti: mūsų duomenys rodo, kad Joe Bidenas bus kitas Jungtinių Valstijų prezidentas“, – žurnalistams sakė jo kampanijos vadovė Jen O'Malley Dillon (Džen O'Mali Dilon). – Mes esame labai įsitikinę, kad ir kas nutiktų su skaičiavimu ir laiku, mes būsime priekyje.“

„Sustabdykite skaičiavimą!“

Suskaičiavus 86 proc. balsų šešis rinkikus turinčioje Nevadoje, J. Bidenas varžovą lenkia vos 8 tūkst. balsų persvara.

2016 metais demokratų kandidatė Hillary Clinton (Hilari Klinton) nugalėjo Nevadoje, o didžioji dalis likusių balsų yra iš tų vakarinės valstijos teritorijų, kurių gyventojai linkę palaikyti demokratus.

Tuo metu 74-erių D. Trumpas gana smarkiai pirmauja Džordžijoje ir Pensilvanijoje, tačiau palaikymas J. Bidenui auga, ir tęsiantis balsų skaičiavimui jo kampanija yra įsitikinusi, kad jis gali aplenkti prezidentą.

Kai kuriose valstijose balsų skaičiavimas šiemet vyksta lėtai, kadangi dėl koronaviruso pandemijos didžiulis kiekis balsalapių buvo atsiųsti paštu.

„Sustabdykite skaičiavimą!“ – ketvirtadienį tviteryje parašė D. Trumpas.

„Jokie balsai, atėję po rinkimų dienos, nebus skaičiuojami!“ – pridūrė jis.

Ankstų trečiadienį D. Trumpas paskelbė pirmalaikę pergalę ir pagrasino kreiptis į Aukščiausiąjį Teismą, kad sustabdytų balsų skaičiavimą, tačiau šis procesas tęsiasi toliau.

Gabrielis Sterlingas iš Džordžijos valstijos sekretoriaus biuro ragino žmones likti kantrius ir atmetė D. Trumpo kampanijos pretenzijas dėl tariamų rinkimų darbuotojų pažeidimų.

„Šie žmonės nedalyvauja rinkimų klastojime“, – pabrėžė G. Sterlingas.

„Tai ilgas procesas, bet manau, kad visi sutiksime, jog turėti tikslų skaičių yra daug svarbiau“, – pridūrė jis.

J. Bideno gimtoji Pensilvanija turi 20 rinkikų, ir pergalė šioje valstijoje laikoma vienu svarbiausių antradienio rinkimų prizų.

16 rinkikų turinti Džordžija ilgą laiką buvo respublikonų bastionas, tačiau gali būti, kad pirmąkart nuo 1992-ųjų, kai ten laimėjo demokratas Billas Clintonas (Bilas Klintonas), jos rinkėjai atiduos pirmenybę J. Bidenui.

2016 metais D. Trumpas savo varžovę H. Clinton įveikė tiek Pensilvanijoje, tiek Džordžijoje.

Virtinė teisinių skundų

Gresiant pralaimėjimui rinkimuose D. Trumpas ėmėsi teisminių priemonių, paskelbęs apie teisminius skundus Džordžijoje, Mičigane ir Pensilvanijoje ir reikalavimą perskaičiuoti balsus Viskonsine, kur J. Bidenas laimėjo vos 20 tūkst. balsų persvara.

Mičigane D. Trumpo stovykla pareikalavo teismo nutraukti balsų skaičiavimą pareiškusi, kad jos „stebėtojams“ nebuvo leista stebėti balsų skaičiavimą iš arti.

Kol D. Trumpas reikalauja nutraukti balsų skaičiavimus Džordžijoje ir Pensilvanijoje, kur jis pirmauja, jo rėmėjai reikalauja jį tęsti Arizonoje ir Nevadoje, kur prezidentas atsilieka nuo savo varžovo.

J. Bideno kampanijos teisininkas Bobas Baueris pareiškė, kad virtinė D. Trumpo komandos teisinių skundų yra „beverčiai“.

„Visa tai yra skirta sukurti didelį debesį“, – kalbėjo B. Baueris. Bet tai nėra labai tirštas debesis. Mes tai matome. Taip pat mato ir teismai, ir rinkimų pareigūnai.“

Demokratų bastione Detroite, kur dauguma gyventojų yra juodaodžiai, D. Trumpą palaikančių daugiausia baltaodžių minia skandavo „Stabdykite skaičiavimą!“ ir bandė įsiveržti į rinkimų biurą, tačiau buvo sustabdyta apsaugininkų.

Agresyvūs D. Trumpo rėmėjai susirinko prie balsų skaičiavimo centro Arizonos Marikopos apygardoje, kuriai priklauso ir Finiksas.

Protestuotojai, dalis kurių buvo ginkluoti šioje valstijoje leidžiamais šaunamaisiais ginklais, skandavo „Skaičiuokite balsus!“. Teisėsaugos pareigūnams teko prie įėjimo į centrą suformuoti apsauginę grandinę.

Naktį protestai prieš D. Trumpą vyko Portlande, Oregone, kur suimta mažiausiai 10 žmonių. Dar keliuose didžiuosiuose miestuose saugumo sumetimais verslininkai užkalė savo įmonių langus.

J. Bideno kalba labai skyrėsi nuo D. Trumpo retorikos apie esą vykstantį apgaudinėjimą. Buvęs viceprezidentas bandė pasėti ramybę, kreipdamasis į ketverius metus lyderių skaldytą ir COVID-19 pandemijos traumuotą tautą.

„Turime liautis laikę mūsų varžovus priešais, – kalbėjo J. Bidenas trečiadienį. – Tai, kas vienija mus, amerikiečius, yra daug stipriau už tai, kas gali mus suskaldyti.“

„Šiurkštus piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi“

JAV rinkimų tarptautinės stebėtojų misijos vadovas dienraščiui „Stuttgarter Zeitung“ ketvirtadienį sakė, kad D. Trumpas „šiurkščiai piktnaudžiauja tarnybine padėtimi“, prezidentui pareiškus, kad jis yra apgaudinėjamas, ir pareikalavus nutraukti balsų skaičiavimą.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų misijos vadovas Vokietijos politikas Michaelis Linkas pridūrė, kad D. Trumpo „pareiškimai apie klastojimą neturi pagrindo“, ir perspėjo, kad tai gali turėti toli siekiančių pasekmių.

„Net jei jis pripažintų pralaimėjimą ir deramai perduotų pareigas, [jo] retorikos kurstomi šalininkai smurtą gali vertinti kaip teisėtą įrankį, nes nebesijaus demokratiškai atstovaujami“, – sakė M. Linkas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija irgi sakė būgštaujanti, kad rinkimų rezultatai gali išprovokuoti neramumų.

Maskva tikisi, kad JAV pavyks išsirinkti prezidentą „visiškai laikantis Amerikos konstitucijos“, teigė URM atstovė Marija Zacharova.

„Svarbiausias dalykas yra išvengti masinių riaušių šalyje“, – pridūrė ji.

Jungtinėse Valstijose jau buvo precedentas, kai rinkimų baigtis buvo nuspręsta teisme. Taip įvyko 2000 metais, kai dėl prezidento posto rungėsi respublikonas George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas) ir demokratas Alas Gore'as (Elas Goras).

Tų rinkimų baigtį nulėmusioje Floridoje skirtumas tarp balsų buvo nereikšmingas, ir demokratų bei respublikonų komandos kreipėsi į teismą.

Kelis kartus perskaičiavus balsalapius JAV Aukščiausiasis Teismas 5 balsais prieš 4 nutarė pripažinti prezidentu G. W. Bushą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nemoka net pralaimėti, kaip tikras vyras.Pajacas job......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių