Gruzijos lyderis perspėja dėl Rusijos ekspansijos

  • Teksto dydis:

Gruzijos prezidentas antradienį pareiškė, kad Rusija yra pasiruošusi pasinaudoti savo ginkluotosiomis pajėgomis ekspansijai į buvusias sovietų valstybes, ir paragino Vakarus niekada nesitaikstyti su Rusijos agresija.

Rusijos 2008 metų karas su kaimynine Gruzija ir 2014 metais įvykdyta Ukrainos Krymo pusiasalio aneksija parodė, kad Maskva yra pasiruošusi pasinaudoti bet kokiu nestabilumu tose šalyse, kurias iki šiol tebelaiko esančias jos įtakos zonoje, sakė Gruzijos prezidentas Georgijus Margvelašvilis interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“.

„Jie labai greitai pirmieji įveda savo tankus, – sakė jis beveik nepriekaištingai kalbėdamas angliškai. – Taigi, todėl galima sakyti, kad pusė Eurazijos kontinento gyvena nuolatinėje grėsmėje. Jeigu tik pasitaiko kokių nors neramumų jų šalyje, jų suverenioje šalyje, kaimynė skuba spręsti šią problemą kalašnikovais“.

Gruzija, kuri tikisi vieną dieną prisijungti prie Europos Sąjungos ir NATO, dabar yra ES Rytų partnerystės programos, kurios viršūnių susitikimas vyks šią savaitę Rygoje, narė. Kitos jos narės yra Armėnija, Azerbaidžanas, Baltarusija, Moldova ir Ukraina.

Apie 300 JAV karių šį mėnesį Gruzijoje dalyvauja bendrose pratybose, vėliau šiais metas NATO atidarys šioje šalyje mokymų centrą. Gruzija patikimai prisideda prie NATO vadovaujamų tarptautinių operacijų, iš kurių paminėtinos kampanijos Irake ir Afganistane.

G.Margvelašvilis nurodo, kad Gruzijas tebejaučia Rusijos grėsmę, nes per 2008 metų karą prarado 20 proc. savo teritorijos, kuri atiteko prorusiškiems separatistams. Tose teritorijose, Pietų Osetijoje ir Abchazijoje, Rusija dislokavo savo pasieniečius ir karines.

Anot G.Margvelašvilio, lygiai taip pat kaip padarė 2008 metais Gruzijoje, Rusija pasinaudojo nestabilumu Ukrainoje, kai buvo nuverstas rusų palaikomas prezidentas, užgrobė Krymą 2014-ųjų kovo mėnesį ir dar pakurstė ginkluotą sukilimą Ukrainos rusakalbiuose rytuose. Gruzijos prezidentas perspėjo, jeigu nėra griežto pasmerkimo iš Vakarų, toks modelis gali pasikartoti kitos šalyse palei Rusijos sieną.

„Ko mes tikimės – pamatyti stipresnį, principingesnį pranešimą, kad tai nepriimtina ir visuomet bus nepriimtina net po paliaubų (Ukrainos rytuose)“, – sakė G.Margvelašvilis.

Gruzija taip pat mato grėsmę Europai iš plataus masto propagandos, sklindančios iš Rusijos ir Europos Sąjungoje laikomos dezinformacijos kampanija, kad keistųsi Rusijos kišimosi Ukrainoje suvokimas.

Naujoji Rusijos vyriausybės finansuojama naujienų agentūra „Sputnik“ šią savaitę pradėjo veikti Gruzijoje – teikia žinias gruzinų ir rusų kalbomis. Plačiai prieinami Rusijos valstybiniai televizijos kanalai.

Gruzijoje, pažymi G.Margvelašvilis, Kremlius savo propaganda siekia, kad gruzinai imtų abejoti savo pasirinkimu integruotis į Europą, kai ES ir NATO neskuba siūlyti Gruzijai narystės jose.

„Pagrindinė (Rusijos) žinia – europiečiams jūs nerūpite, jūs esate apleisti, jūs neturite pasirinkimo, europinis Gruzijos pasirinkimas yra pasmerktas“, – sakė Gruzijos prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių