G-20 viršūnių susitikime dominuos prekybos karo ir įtampos Irane temos

Jungtinių Valstijų ir Kinijos prekybos ginčas bei nerimas dėl didėjančios įtampos Irane turėtų dominuoti „Didžiojo dvidešimtuko“ (G-20) susitikime Osakoje (Japonija).

Itin didelių sunkumų turi Šiaurės Korėja ir Venesuela, o lėtėjanti pasaulio ekonomika taip pat bus aptariama minėto dviejų dienų susitikimo metu.

Abi pusės buvo priartėjusios prie susitarimo, bet praėjusį mėnesį derybos žlugo.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas įvedė tarifus 200 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui ir pagrasino baudžiamosiomis priemonėmis dar 300 mlrd. JAV dolerių vertės antros pagal dydį pasaulio ekonomikos prekėms.

Ekonomistai ir finansų rinkos tikisi, kad susitarimas bus pasiektas. Priešingu atveju pasaulio ekonomika toliau silpnėtų dėl užsitęsusio prekybos ginčo.

Nors pagrindinis dėmesys, tikėtina, bus kreipiamas į JAV ir Kinijos prekybos derybas, jo sulauks ir tarša plastiko atliekomis bei gyventojų senėjimo keliamos problemos.

G-20 forumo kuluaruose V. Putinas gali susitikti su D. Trumpu

Forumo kuluaruose gali būti surengtas Rusijos vadovo Vladimiro Putino ir JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) susitikimas, pareiškė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Neatmetame galimybės surengti atskirą V. Putino ir D. Trumpo susitikimą tam tikriems klausimams aptarti“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.

Jis neatskleidė, kada galėtų įvykti toks susitikimas.

„Tęsiami pasirengiamieji darbai prieš galimą susitikimą“, – nurodė atstovas spaudai.

Antradienį JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) pareiškė, kad D. Trumpas norėtų susitikti su V. Putinu.

Paryžius: ambicingi tikslai dėl klimato yra būtina sąlyga

Prancūzija nepasirašys jokio baigiamojo pareiškimo G-20 viršūnių susitikime, jei jame nebus nustatyti ambicingi tikslai dėl klimato, sakė prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas), su klimatu susijusius klausimus pavadinęs „raudona linija“.

Klimato kaita tikriausiai bus tarp daugelio sunkių temų viršūnių susitikime, kuris birželio 28–29 dienomis vyks Japonijos Osakos mieste. Tikimasi, kad Vašingtonas prieštaraus aiškioms nuorodoms į Paryžiaus susitarimą dėl klimato kaitos, iš kurio JAV planuoja trauktis.

„Jei nekalbėsime apie Paryžiaus susitarimą ir jei siekdami 20... (valstybių) sutarimo negalėsime apginti ambicijų dėl klimato, tai vyks be Prancūzijos“, – per Prancūzijos piliečių susitikimą Tokijuje sakė E. Macronas.

Paryžiaus susitarimą, kuriuo įsipareigojama siekti pasaulinį atšilimą apriboti „gerokai mažesniu“ skaičiumi nei 2 Celsijaus laipsniai, pasirašė beveik 200 valstybių.

Tačiau D. Trumpas yra sakęs, kad išves savo šalį iš sutarties. Procesas užtruks kelerius metus.

E. Macronas į Japonijos sostinę nuvyko dvišalių derybų prieš G-20 viršūnių susitikimą.

E. Macronas paminėjo didėjantį tarptautinį spaudimą, įskaitant jaunimo aktyvistų akcijas, imtis veiksmų dėl klimato ir sakė, kad nepasiduos spaudimui dėl vieningo pareiškimo be Paryžiaus susitarimo paminėjimo.

„Jei vienas ar kitas iš jų nenori pasirašyti, jie gali tai pasakyti, bet bendrai mes negalime prarasti savo ambicijų“, – pridūrė Prancūzijos lyderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių