ESBO parengė ataskaitą dėl Ukrainos vaikų priverstinio perkėlimo ir deportacijos į Rusiją

Ekspertės nustatė, kad daug ukrainiečių vaikų nuo plataus masto Maskvos invazijos į Ukrainą pradžios buvo perkelti iš šios šalies teritorijos į laikinai okupuotas vietoves ir į Rusiją, sakoma ketvirtadienį Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) paskelbtoje ataskaitoje.

Ataskaitą inicijavo 45 ESBO šalys, tarp jų ir Lietuva, bendradarbiaujant su Ukraina.

Pagal ESBO Maskvos mechanizmo procedūrą, trys nepriklausomos ekspertės, Veronika Bilkova, Cecilie Hellestveit (Sesili Helestveit) ir Elina Šteinerte (Elyna Šteinertė), įvertino galimus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmogiškumui, susijusius su prievartiniu vaikų perkėlimu Ukrainos teritorijoje ar deportacija į Rusiją.

„Misija nustatė, kad daug Ukrainos vaikų nuo 2022 metų vasario 24-osios ir dar anksčiau buvo perkelti iš Ukrainos teritorijos į laikinai okupuotas teritorijas ir į Rusijos Federacijos teritoriją“, – sakoma dokumente.

Jame nurodoma, kad nepriklausomai nuo formos – būdami globos institucijose ar rusų šeimose – ukrainiečių vaikai „patenka į visiškai rusišką aplinką, įskaitant kalbą, papročius ir religiją, yra veikiami prorusiškos informacinės kampanijos, dažnai prilygstančios kryptingam perauklėjimui, taip pat įtraukiami į karinį ugdymą“.

Ekspertės pažymi, jog Rusija nesiima jokių veiksmų, kad aktyviai skatintų Ukrainos vaikų grąžinimą.

„Priešingai, ji sudaro įvairias kliūtis šeimoms, siekiančioms susigrąžinti savo vaikus. Iki šiol nei šiai misijai, nei Ukrainos valdžios institucijoms nepavyko sudaryti net atitinkamų vaikų sąrašo, nekalbant jau apie jų buvimo vietą, nors jos kreipėsi į Rusijos valdžios institucijas su tokiais prašymais“, – sakoma ataskaitoje.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba palankiai įvertino šią ataskaitą.

„Sveikinu ESBO ataskaitą pagal Maskvos mechanizmą apie Rusijos vykdomą prievartinį Ukrainos vaikų perkėlimą. Jos išvados yra tvirtos: Rusijos veiksmai vadinami karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui. Primygtinai reikalauju, kad Rusija grąžintų pagrobtus mūsų vaikus ir atsakytų už savo veiksmus“, – ketvirtadienį parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Misija padarė išvadą, kad Ukrainos vaikų prievartinio perkėlimo ir (arba) deportavimo į laikinai okupuotas teritorijas ir į Rusijos Federacijos teritoriją praktika gali būti prilyginama nusikaltimui žmoniškumui“, – sakoma ataskaitoje.

Rusijos prezidento vaiko teisių komisarė Marija Lvova-Belova, kuri yra ieškoma už karo nusikaltimus dėl vaikų deportavimo iš Ukrainos, praėjusį mėnesį Jungtinių Tautų posėdyje tvirtino, kad vaikai buvo paimti dėl jų saugumo ir kad Maskva koordinuoja veiksmus su tarptautinėmis organizacijomis, kad grąžintų juos šeimoms.

Vis dėlto „Refugees International“, vienos iš organizacijų, su kuriomis, M. Lvovos-Belovos tvirtinimu, buvo bendraujama, viceprezidentė Sarah Sheffer (Sara Šefer) tai paneigė. Ji sakė, kad Rusija nesikonsultavo su jos organizacija dėl ukrainiečių vaikų.

Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) kovą išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Purino arešto orderį dėl įtariamo neteisėto ukrainiečių vaikų deportavimo – karo nusikaltimo. Hagoje įsikūręs teismas taip pat išdavė orderį M. Lvovos-Belovos atžvilgiu.


Šiame straipsnyje: ESBOvaikaivaikų deportavimaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių