EP vadovė po kyšininkavimo skandalo žada plačios apimties reformas

Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola (Roberta Mecola) ketvirtadienį pažadėjo „plačios apimties reformų paketą“ šiai institucijai, įtrauktai į kyšininkavimo skandalą, siejamą su Pasaulio futbolo čempionato šeimininku Kataru.

R. Metsola sakė, kad planas „apims Parlamento pranešėjų apsaugos sistemų stiprinimą, visų neoficialių draugystės grupių draudimą, mūsų elgesio kodekso taisyklių palaikymo peržiūrėjimą ir visapusišką bei nuodugnų to, kaip bendraujame su trečiosiomis šalimis, peržvelgimą“.

Pasak jos, ji vadovaus reformoms, o jų paketas bus parengtas kitais metais.

Skandalas kilo Belgijos pareigūnams praėjusią savaitę sulaikius šešis asmenis. Keturi iš jų, įskaitant graikų europarlamentarę Evą Kaili, kuri kilus skandalui buvo atleista iš EP pirmininkės pavaduotojos posto, buvo apkaltinti „nusikalstama organizacija, korupcija ir pinigų plovimu“. Kiti du asmenys buvo paleisti.

Ir E. Kaili, buvusi Graikijos televizijos žinių pranešėja, ir Kataro pareigūnai neigia padarę ką nors neteisėta.

Tam tikriems įvykusiems... dalykams nebus leista įvykti vėl.

Per virtinę kratų su Europos Parlamentu susijusių veikėjų namuose ir biuruose buvo paimta maždaug 1,5 mln. eurų grynaisiais.

600 tūkst. eurų rasta buvusio italų europarlamentaro, dabar – lobisto Piero-Antonio Panzeri (Pjero-Antonijaus Pancerio) namuose, 150 tūkst. eurų – E. Kaili bute, 750 tūkst. eurų – jos tėvo viešbučio kambaryje, sakė šaltinis Belgijos teismų sistemoje.

Tyrimas ir kaltinimai supurtė Europos Parlamentą ir atkreipė dėmesį į jo bendravimą su lobistais ir trečiųjų šalių atstovais.

R. Metsola stengėsi skandalą vaizduoti kaip išpuolį iš išorės prieš „Europos demokratiją“ ir sakė, kad tokią nuomonę palaikė ES lyderiai, susirinkę į ketvirtadienio viršūnių susitikimą Briuselyje.

Ji taip pat pabrėžė, kad tyrimą vykdo Belgijos teisėsauga, o EP „visiškai ir atvirai bendradarbiauja“.

Tačiau ji pripažino, kad „mūsų taisykles galima griežtinti“ kalbant apie 705 europarlamentarų transakcijų ir kelionių, taip pat trečiųjų šalių lobistinių pastangų stebėjimą.

„Tam tikriems įvykusiems... dalykams nebus leista įvykti vėl“, – sakė R. Metsola.

Europarlamentarai ragina laikinai uždrausti Kataro atstovams lankytis EP

Europos Parlamento įstatymų leidėjai ketvirtadienį nubalsavo už raginimą laikinai uždrausti Kataro atstovams lankytis įstatymų leidžiamosios institucijos patalpose, kilus korupcijos skandalui, į kurį įsivėlė viena europarlamentarė.

541 balsu prieš du europarlamentarai išreiškė susirūpinimą dėl skandalo bei įtariamo nederamo lobizmo ir paragino Kataro atstovams sustabdyti prieigą prie EP patalpų, kol vyksta baudžiamasis tyrimas.

Galutinį sprendimą dėl draudimo turi priimti parlamento pirmininkė R. Metsola.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pirma nubausti k a l t u s , o poto

pirma nubausti  k a l t u s , o poto portretas
imtis būtinų reformų

susinervino

susinervino portretas
EP pirmininkė , kad negalės į finalą Katare nuvykt sekmadieni ................. atidėjo sprendimą ''dėl draudimo''
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių