EP ragina išduoti A. Lukašenkos arešto orderį

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas (EP) trečiadienį pasmerkė Baltarusijos režimo dalyvavimą Rusijos kare prieš Ukrainą ir paragino patraukti baudžiamojon atsakomybėn Baltarusijos politinę bei karinę vadovybę už nusikaltimus žmonijai ir genocidą.

Strasbūre priimtoje EP rezoliucijoje dėl santykių su Baltarusija, kuriai pritarė 453, nepritarė 21 ir dėl kurios susilaikė 40 europarlamentarų, sakoma, kad Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) turi apsvarstyti galimybę išduoti arešto orderį autoritariniam Baltarusijos lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai, kaip tai buvo padaryta Rusijos prezidento Vladimiro Putino atveju.

EP išreiškė nerimą dėl padėties Baltarusijoje, pažymėjo, kad represijos privertė daugiau nei 300 tūkst. baltarusių palikti savo šalį, o beveik 1,5 tūkst. tapo politiniais kaliniais.

Europarlamentarai sunerimę dėl didėjančio Baltarusijos politinio, ekonominio, karinio ir kultūrinio pavaldumo Maskvai ir smerkia Rusijos taktinių branduolinių ginklų dislokavimą šalyje, sakoma rezoliucijoje.

Joje taip pat reiškiamas nerimas dėl „Wagner“ kovotojų dislokavimo Baltarusijoje, Europos Sąjunga raginama šią Rusijos karinę samdinių bendrovę įtraukti į teroristinių grupuočių sąrašą.

Be to, EP paragino Tarptautinį olimpinį komitetą (TOK) neleisti Baltarusijos ir Rusijos sportininkams varžytis 2024 metų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse.


Šiame straipsnyje: EParešto orderisAliaksandras LukašenkaBaltarusijos vadovybėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių