Dėl koronaviruso protrūkio trijuose miestuose Kinija testuoja milijonus žmonių

Kinijos pareigūnai atlieka koronaviruso testus milijonams žmonių, įveda karantinus ir uždaro mokyklas, praėjusią savaitę trijuose šalies miestuose nustačius virtinę neįvežtinių užsikrėtimo atvejų.

Krentant oro temperatūrai, Tiandzino, Šanchajaus ir Mandžouli miestuose imamasi didelio masto suvaržymų, nors naujų užsikrėtimo atvejų čia nėra daug, palyginti su Jungtinėmis Valstijomis ir kitomis šalimis, kurios grumiasi su antrąja susirgimų banga.

Daugelis ekspertų ir vyriausybės pareigūnų įspėja, kad atvėsus orams koronavirusas gali plisti sparčiau. Pastarieji protrūkiai parodė, kad užkratas bet kada gali grįžti, nors Kinijai didžia dalimi pavyko suvaldyti epidemiją.

Pirmadienį Nacionalinė sveikatos komisija informavo, kad per pastarąsias 24 valandas Šanchajuje buvo nustatyti du nauji neįvežtiniai koronaviruso atvejai, o nuo penktadienio patvirtintų vietinio užsikrėtimo atvejų skaičius padidėjo iki septynių.

Nuo praėjusių metų pabaigos, kai Kinijos centrinėje dalyje esančiame Uhano mieste pirmą kartą pasirodė naujasis koronavirusas, šalyje buvo patvirtinti 86 442 koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejai, 4 634 žmonės nuo šios ligos mirė.

Šanchajuje per praėjusią parą koronavirusas buvo patvirtintas dviem asmenims, turėjusiems sąlytį su oro uosto darbuotoju, kuriam anksčiau lapkritį buvo diagnozuota COVID-19.

Sekmadienį vakare Šanchajaus Pudongo tarptautinis oro uostas priėmė sprendimą atlikti koronaviruso testus visiems savo darbuotojams. Iki ankstyvo ryto buvo paimti 17 719 mėginių koronaviruso tyrimui. Numatyta testuoti ir aplinkinių apylinkių gyventojus, jei bus nustatyta daugiau užsikrėtimo atvejų.

Socialiniuose tinkluose darbuotojų paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti oro uoste tvyrantis chaosas, aidint raginimams eiti priduoti mėginių koronaviruso testui atlikti. Įrašuose matyti, kaip didžiulės grupės žmonių stumdosi pirmyn ir atgal prie apsauginius kostiumus dėvinčių pareigūnų.

Šanchajuje masinis testavimas vykdomas taikant griežtesnę atranką. Čia testai atliekami žmonėms, susijusiems su konkrečia vieta, tokia kaip oro uostas ar ligoninė, kur dirbo užsikrėtęs asmuo, užuot testavus visą rajoną.

Tiandzine sveikatos apsaugos darbuotojai paėmė daugiau kaip 2,2 mln. mėginių koronaviruso tyrimui atlikti iš Binhajaus rajono gyventojų. Šiame rajone praėjusią savaitę buvo nustatyti penki neįvežtiniai užsikrėtimo atvejai.

Mandžouli mieste, kuriame gyvena per 200 tūkst. žmonių, vietos sveikatos apsaugos pareigūnai atlieka testus visiems gyventojams, sekmadienį čia nustačius du užsikrėtimo atvejus. Mieste taip pat uždarytos visos mokyklos ir viešosios erdvės, taip pat uždrausti vieši susibūrimai, tokie kaip banketai.

Kinija imasi itin griežtų priemonių kaskart, kai nustatoma naujų neįvežtinių atvejų. Iškart uždaromos mokyklos ir ligoninės, izoliuojami ištisi rajonai ir testuojami milijonai žmonių.

Tiandzino valdžia uždarė vieną vaikų darželį ir perkėlė visus jo darbuotojus bei darželį lankančių vaikų šeimas į vieną izoliuotą erdvę. Taip pat buvo izoliuotas vienas gyvenamasis kompleksas, kur buvo nustatyti penki užsikrėtimo atvejai.

Kinija sulaukia kritikos dėl drakoniškų pandemijos kontrolės priemonių. Ji ilgiau nei dviem mėnesiams uždarė Uhano miestą, kur buvo nustatyti pirmieji užsikrėtimo atvejai. Siekiant suvaldyti užkrato plitimą, vietos vyriausybė sustabdė viso viešojo transporto eismą ir liepė gyventojams likti namuose.

Tačiau Pekinas labai didžiuojasi ir giriasi savo koronaviruso valdymo strategija.

„Visame pasaulyje tik Kinija gali pasiekti nulinį atvejų skaičių. Kitos šalys to negali“, – sakė Kinijos ligų kontrolės ir prevencijos centro vyriausiasis epidemiologas Zeng Guangas rugsėjį šalies žiniasklaidos organizuotame internetiniame seminare.

„Joms sunku suvaldyti netgi pirmąją bangą, jau nekalbant apie nulinio atvejų skaičiaus pasiekimą“, – kalbėjo jis.

Anot Zeng Guango, „nulinė“ strategija iš tiesų yra ekonomiškai veiksmingiausias epidemijos prevencijos būdas.

„Nesiėmus šių priemonių, problema didės, – sakė jis. – Pasitelkite griežtesnes priemones, pasiekite nulinį atvejų skaičių, ir žmonės bus ramūs.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių