Britų delikatesus naikina „Brexit“ bakterijos

Čederio, stiltono ar češyro sūrių, "Glenfiddich" viskio ar avienos iš Velso mėgėjai Senajame žemyne aprauda dienas, kai nuo jų mėgstamų produktų lūžo lentynos. Jungtinei Karalystei išstojus iš ES, kai kurių joje gaminamų maisto produktų eksportas smuko iki 90 proc. Netrukus analogišką poveikį pajus ir ES gamintojai.

Eksportas susitraukė

Gruodžio 31-ąją pasibaigė pereinamasis išstojimo laikotarpis, kurio metu Didžiosios Britanijos gamintojams ir toliau buvo taikomos ES vidaus rinkos taisyklės. Nors dabar galiojantis prekybos susitarimas, be kita ko, garantuoja plačias muitų lengvatas, iš esmės Didžiosios Britanijos eksporto prekėms galioja tos pačios taisyklės, kurias ES taiko trečiosioms šalims, t.y. pasienyje eksportuotojų laukia varginančios procedūros, reikalaujama muitinės deklaracijų, įvežami kroviniai tikrinami.

Nieko keisto, kad pirmąjį šių metų ketvirtį maisto ir gėrimų eksportas iš Karalystės į ES sumažėjo perpus. Palyginti su 2019 m., eksportas į regioną susitraukė 2,1 mlrd. svarų (2,5 mlrd. eurų), arba 55 proc. Palyginti su praėjusiais metais, kurie jau buvo pažymėti pirmosios pandemijos bangos, apimtys susitraukė 47 proc. Maisto ir gėrimų federacijos duomenimis, gėrimų ir maisto produktų eksportas iš Jungtinės Karalystės nukrito į 2010-ųjų lygį. Dėl pandemijos apimtys sumažėjo 10–15 proc.

Prekėms iš Jungtinės Karalystės pradėti taikyti papildomi apribojimai: be importo ir muitinės leidimų, jiems reikia specialių veterinarijos ar augalų apsaugos tyrimų pažymėjimų. Dėl to labai problemiškas tampa gyvūninės kilmės produktų ir greitai gendančių prekių eksportas – produktai tiesiog sugenda belaukiant pasienyje patikrinimo procedūrų.

"Prekių eksportavimas, anksčiau užtrukdavęs 12 valandų, dabar gali užtrukti dieną ar net savaitę", – sako už tarptautinę prekybą Maisto ir gėrimų federacijoje atsakingas Dominicas Goudie. Todėl pieno, mėsos gaminiais, kurie mažmenininkų lentynose negali ilgai laukti pirkėjo, prekiauti dabar daug sunkiau.

Brangiau ir lėčiau

Be to, eksportuotojai patiria papildomų išlaidų. Jau pirmaisiais mėnesiais buvo pastebimas prekių apyvartos apimčių nuosmukis, tačiau jis nesiliauja, todėl, anot ekspertų, galima kalbėti apie ne vienkartinį poveikį, bet reiškinį.

"2 mlrd. svarų eksporto į ES praradimas yra katastrofa mūsų pramonei ir labai aiškiai parodo ilgalaikius nuostolius, kuriuos dėl naujų prekybos su ES kliūčių patiria Didžiosios Britanijos gamintojai", – įsitikinęs D.Goudie.

Jo manymu, britų vyriausybė turėtų remti iniciatyvas, kurios padėtų eksportuotojams, dabar išstumtiems iš ES rinkos. D.Goudie kategoriškai nesutinka su Boriso Johnsono kabineto ministrų teigimu, esą dar per anksti kalbėti apie ilgalaikius "Brexit" padarinius.

Viena produktų grupė, labai smarkiai paveikta "Brexit", – stiprieji gėrimai. Svarbiausias eksporto produktas – viskis, kurio pardavimai, palyginti su 2019 m., sumenko 32 proc.

Džino varyklos "Sky Wave" įkūrėja Rachel Hicks BBC guodėsi, kad naujos prekybos taisyklės dusina jos kompaniją. Nuo metų pradžios pardavimai ES visiškai žlugo, o tai 30 proc. sumažino ir bendras produkcijos pardavimo apimtis. "Mes paprasčiausiai nebegalime operatyviai tiekti džino savo klientams Europoje, nes, norėdami eksportuoti į užsienį, turime laukti mokesčių ir muitinės patikrinimo."

Didžiausi praradimai

Dar labiau kenčia pieno produktų eksportuotojai. Senajame žemyne parduodamų Didžiosios Britanijos sūrio produktų apimtys, palyginti 2019 ir 2021 m. pirmąjį ketvirtį, sumažėjo 71,7 proc., žuvies gaminių – 52 proc., sausų pusryčių – 42 proc., šokolado – 37 proc., viskio – 32 proc., lašišų, kuriomis taip didžiuojasi Škotija, – 20 proc., avienos – 14 proc.

Eksporto nuosmukis praktiškai į visas ES valstybes skaičiuojamas dviženkliais skaičiais. Labiausiai, 73 proc., sumažėjo eksportas į Airiją, pagrindinę Karalystės eksporto partnerę. Tačiau perpus krito ir kitų didžiausių britiškos produkcijos importuotojų į Vokietiją, Ispaniją, Italiją   apimtys.

Dėl šių priežasčių pirmą kartą po daugelio metų britų gamintojai į ES šalis eksportavo mažiau nei į likusius pasaulio regionus. Prekyba su partneriais už ES ribų per pastaruosius dvejus metus iš esmės išliko stabili, o 2019 m., dar prieš prasidedant pandemijai, ES dalis vis dar viršijo du trečdalius.

Kas kompensuos praradimus?

Ne ką geresnė situacija ir kalbant apie importą iš ES, nors ir ne tiek daug nei eksportas į ES: lyginant dvejų metų rodiklius, akivaizdus 23 proc. nuosmukis. Nuogąstaujama, kad galutiniai "Brexit" padariniai importui į Jungtinę Karalystę dar nepaaiškėjo, nes šia kryptimi keliaujančių prekių muitinės procedūros ir prekių patikra pasienyje bus įvesta palaipsniui nuo rudens iki metų pabaigos.

Didžiosios Britanijos vyriausybė vykdo derybas dėl tolesnių prekybos susitarimų, kad būtų galima atverti naujas rinkas šalies gamintojams. Pirmasis svarbus susitarimas po "Brexit" buvo pasirašytas su Australija. Vis dėlto ekspertai nuogąstauja, kad šis susitarimo ilgalaikėje perspektyvoje negalės kompensuoti nuostolių, kuriuos britai patirs dėl problemiškos prekybos ES. Kol kas neaišku, ar išsigelbėjimas bus ir naujosios Azijos rinkos, kurios, anot tarptautinės prekybos, žemės ūkio ir maisto produkcijos ministrės Lizos Truss, "yra alkani geros kokybės maisto ir gėrmų".

"Brexit" padariniai akivaizdūs ir Didžiosios Britanijos darbo rinkoje. Tarptautinės darbo rinkos kompanijos "Indeed" duomenimis, ES piliečių darbo Didžiojoje Britanijoje paklausa per pastaruosius dvejus metus (t.y. įskaičiuojant laiką dar iki pandemijos) sumažėjo 36 proc. Palyginti su laikotarpiu prieš penkerius metus, kai britai priėmė sprendimą dėl "Brexit", – net 45 proc.

ES piliečių galimybes įsidarbinti Jungtinėje Karalystėje apsunkina griežtesnės imigracijos taisyklės. Kad kai kuriose srityse darbo jėgos deficitą pavyks sumažinti trečiųjų šalių asmenimis, "Indeed"  ekonomistai iliuzijų neturi: bus atvejų, kai dėl darbuotojų stygiaus verslas patirs nuostolių ar turės pristabdyti plėtros planus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
ipirmiausia re ikia naikint monarhija kuri kartu su scotlandjardo oligarhais nori valdyt visus bet ko gero patiems teks maitintis zaliais lapais jei neisnyks augmenija ar isviso sala nenugrims uz visas padarytas nieksybes per kelis Amzius?;;;;;;

SUPRATAU, KAD DĖL VISKO KALTAS DĖDĖ VOLODIA. REIKIA SANKCIJŲ

SUPRATAU, KAD DĖL VISKO KALTAS DĖDĖ VOLODIA. REIKIA SANKCIJŲ portretas
.

Rimas

Rimas portretas
Ko norejo ta ir gavo, kai visos EU salys atsiveria GR uzdaro duris, rekia palaukti kol sekantis rinkimai bus i GB parlamenta ir kaip Johnsona leks is savo kedes o dar Skotai uz poros metu atsiskirs nuo GB ... gali buty kad iki desimtmecio pabaigos vel matysim GB eileje istoti i EU ... jumoras kai populistiniai sprendimai ir sveikas protas issiskiria su realybe, kuo tai panasu i seimos skyrybas ....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių