Britanija apkaltino Rusiją apnuodijus S. Skripalį: išsiųs 23 diplomatus

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) trečiadienį pareiškė, kad Rusijos valstybė yra „kaltintina „dėl buvusio rusų šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimo kovine chemine medžiaga per incidentą viename Anglijos mieste.

„Rusijos valstybė yra kaltintina dėl pasikėsinimo nužudyti“ buvusį Rusijos karinės žvalgybos pulkininką Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją, Th. May sakė parlamento nariams.

Ji pridūrė, kad Jungtinė Karalystė išsiųs iš šalies 23 Rusijos diplomatus.

Tai bus didžiausias Rusijos diplomatų išvarymas po Šaltojo karo pabaigos.

Didžioji Britanija įšaldys aukšto lygio ryšius su Rusija ir atšauks kvietimą apsilankyti Rusijos užsienio reikalų ministrui Sergejui Lavrovui, sakė trečiadienį ministrė pirmininkė Th. May, reaguodama į dvigubo rusų agento apnuodijimą Britanijoje.

Pasak Th. May, Didžioji Britanija „suspenduos visus aukšto lygmens kontaktus“; ji pažymėjo, kad Rusija „baustina“ dėlto to apnuodijimo.

Britų premjerė kaltina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną dėl Maskvos ir Londono santykių pablogėjimo, skelbdama atsakomąsias priemones į buvusio Rusijos šnipo apnuodijimą.

„Daugelis mūsų su viltimi žvelgė į posovietinę Rusiją, – kalbėjo ji parlamente. – Norėjome geresnių santykių; tragiška kad prezidentas Putinas pasirinko tokį veikimo būdą“.

Britų karališkieji asmenys ir vyriausybės ministrai nedalyvaus Pasaulio taurės (futbolo) renginiuose Rusijoje, dar nurodė Th. May.

„Nebus jokio ministrų dalyvavimo, tuo labiau karališkosios šeimos narių, šią vasarą per Pasaulio taurės renginius Rusijoje“, – sakė ji.

Maskva žada reaguoti greitai

Maskva trečiadienį Didžiosios Britanijos sprendimą išsiųsti iš šalies 23 rusų diplomatus dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo  pavadino ženklu, kad Londonas pasirenka konfrontaciją santykiuose su Rusija, ir pažadėjo, kad atsakas bus greitai.

„Britų vyriausybė pasirinko konfrontaciją su Rusija, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime. – Mūsų atsakomųjų priemonių ilgia laukti nereikės“.

Rusijos ambasada smerkia

Rusijos ambasada Londone trečiadienį pasmerkė Britanijos „priešiškus veiksmus“, išreikštus baudžiamųjų priemonių pavidalu, reaguojant į buvusio dvigubo rusų agento apnuodijimą.

„Mes laikome šiuos priešiškus veiksmus visiškai nepriimtinus, nepateisinamus ir trumparegiškus, – sakoma ambasados pranešime. – Visa atsakomybė dėl Rusijos ir JK santykių pablogėjimo tenka dabartinei politinei Britanijos vadovybei“.

Rusijos ambasadorius Aleksandras Jakovenka Britanijos elgesį pavadino provokacija.

Didžiosios Britanijos veiksmai yra „visiškai nepriimtini, mes laikome tai provokacija“, sakė jis trečiadienį televizijai „Sky News“, išeidamas iš Užsienio reikalų ministerijos Londone.

„Esame įsitikinę, kad tos priemonės, kurių ėmėsi Britanijos vyriausybė, niekaip nesusijusios su padėtimi Solsberyje“, – dar pridūrė jis.

Garsus Rusijos futbolo veikėjas sumenkino Britanijos vyriausybės grasinimą prašyti karališkosios šeimos narių nesilankyti Rusijoje per Pasaulio futbolo čempionatą vasarą.

Rusijos futbolo sąjungos viceprezidentas Nikolajus Smonianas, pasak naujienų agentūros „Interfax“, sakė, jog „nėra tapo svarbu, kad pareigūnai gali neatvykti – tai jų problema; svarbu, kad rinktinė atvyktų ir nori atvykti“.

Kremlius atmeta kaltinimus ir ultimatumus

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas trečiadienį atmetė, jo žodžiais, „nepagrįstus kaltinimus“ ir „ultimatumus“, keliamus dėl buvusio dvigubo agento apnuodijimo Britanijoje.

„Maskva nesutinka su nepagrįstais kaltinimais, kurie nėra pagrįsti įrodymais, ir (nesutinka su) ultimatumų kalba“, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams.

„Mes tikimės, kad sveika nuovoka laimės“, – pareiškė jis. Tai buvo Kremliaus pirmas viešas atsakas į britų kaltinimus, kad Rusija gali būti prisidėjusi prie pasikėsinimo nužudyti buvusį dvigubą agentą Sergejų Skirpalį.

Antradienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas atmetė Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May (Terezos Mei) reikalavimą iki antradienio pasiaiškinti, kaip Britanijoje S. Skripalis galėjo būti apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga, kuri buvo išrasta Rusijoje.

„Maskva neturi nieko bendra su įvykiu Britanijoje“, – patikino D. Peskovas, pakartodamas, kad Maskva yra pasiruošusi bendradarbiauti atliekant tyrimą.

Jis atsisakė komentuoti Vakaruose pasigirstančius raginimus apsvarstyti NATO sutarties 5-ajame straipsnyje numatytą kolektyvinės gynybos principo galimą inicijavimą. Pasak D. Peskovo, Maskva tikisi, kad kitos šalys pamatys, jog nėra įrodymų, remiantis kuriais būtų galima apkaltinti Maskvą S. Skirpalio apnuodijimu.

„Kalbant apie izoliacijos grėsmę, mes tikimės, kad sveika nuovoka nugalės ir kitos šalys bent jau pagalvos, ar yra kokių nors įrodymų, ar ne, ir ar pateisinami yra šie priekaištai Maskvai“, – kalbėjo D. Peskovas.

Rusija kritikuoja Th. May

S. Lavrovas trečiadienį kritikavo Th. May, pasakiusią, kad Rusijos valstybė yra „kaltintina“ dėl buvusio rusų šnipo ir jo dukros apnuodijimo kovine chemine medžiaga. Ministras kaltino premjerę, esą jos kaltinimai yra migloti.

„Tai greičiausiai nėra labai garbinga ir nėra labai rimta“, – sakė jis, kaltinamas Didžiosios Britanijos vyriausybę „politinių scenų“ kėlimu.

Britų vyriausybę jis palygino su liūdnai pagarsėjusiu Stalino represijų laikų prokuroru Andrejumi Vyšinskiu, kuriam priskiriama frazė „prisipažinimas yra įrodymų karalius“.

Pasak S. Lavrovo, britų pareigūnai savo taktika net pranoko A. Vyšinskį.

„Jiems įrodymų karalius yra net ne prisipažinimas, bet įtarimai, kuriuos jie patys kelia“, – kalbėjo S. Lavrovas.

„Mes laikysimės tarptautinės teisės“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad Londonas bus „atsakingas už atvirą bandymą šiurkščiai suklaidinti tarptautinę bendruomenę“.

S. Lavrovas pažymėjo, kad Maskva gali atsakyti į Londono užklausą dėl buvusio Rusijos žvalgybos pareigūno apnuodijimo per 10 dienų, kaip numatyta Konvencijoje dėl cheminių ginklų uždraudimo.

Londonas svarsto galimas bausmes Maskvai

Britų komunikacijų reguliuotojas „Ofcom“ antradienį pareiškė, kad S. Skripalio apnuodijimo gali būti peržiūrėta Kremliaus remiamos RT transliavimo Didžiojoje Britanijoje licencija, jeigu bus įrodytas, kad Rusija prie to prisidėjo.

„Į bet kokius neteisėtus veiksmus bet kurios Jungtinėje Karalystėje veikiančių Rusijos Federacijos žiniasklaidos priemonių atžvilgiu, be abejo, bus atsakyta abipusiškumo principo pagrindais“, – žurnalistams trečiadienį sakė D. Peskovas.

Rusija reikalauja, kad Didžioji Britanija pateiktų prieš S. Skripalį ir jo dukrą panaudotos nervus paralyžiuojančios medžiagos mėginių.

Tačiau Rusijos URM atstovė Marija Zacharova trečiadienį pareiškė, kad Rusija vis dar nėra gavusi prašytų pavyzdžių arba jų aprašo.

„Nepaisant mūsų prašymo, mes negavome jokios informacijos iš britų," – sakė ji žurnalistams.

„Mes net neturime priėjimo prie Rusijos piliečio, kuris nukentėjo“ per šią ataką, pridūrė atstovė.

Ji dar sakė, kad Rusija netrukus paskelbs oficialų savo požiūrį į Th. May pareiškimus.

„Artimiausiu laiku URM tinklalapyje bus paskelbtas pareiškimas dėl Th. May kalbos parlamente“, - nurodė žurnalistams Maskvoje trečiadienį URM atstovė M. Zacharova.

Anksčiau šią savaitę V. Putinas atžariai BBC žurnalistui pareiškė, kad Londonas privalo pats išsiaiškinti buvusio dvigubo agento apnuodijimą „savo pusėje“ ir tik tada kreiptis į Maskvą, pranešė naujienų agentūra „Interfax“.

Penki punktai iš Didžiosios Britanijos premjerės kalbos apie Rusiją

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) trečiadienį pranešė apie virtinę priemonių Maskvai – nuo Rusijos diplomatų išsiuntimo iki karališkųjų asmenų nedalyvavimo Pasaulio futbolo čempionate, – taip reaguota į buvusio dvigubo agento apnuodijimą Anglijoje.

Ministrės pirmininkės kalboje galima išskirti penkis svarbiausius punktus.

Kaltinama Rusija

Th. May sakė, kad Kremlius nepateikė „jokio pasiaiškinimo“, kaip Rusijoje sukurta kovinė nervus paralyžiuojanti medžiaga galėjo būti panaudota Solsberyje, pietvakarių Anglijoje. Pasak premjerės, Maskvos atsakas rodo, kad ji „visiškai paniekinamai žiūri į šiuos įvykius“.

„Kovinės nervus veikiančios medžiagos panaudojimas Europoje buvo vertinamas sarkastiškai, paniekinamai ir ignoruojančiai“, – sakė ji.

Th. May pirmą kartą tiesiogiai apkaltino Rusiją tokiais žodžiais: „Nėra jokios alternatyvos išvadai, kad Rusijos valstybė kaltintina“.

„Daugelis mūsų su viltimi žvelgė į posovietinę Rusiją, – kalbėjo premjerė parlamente. – Norėjome geresnių santykių; tragiška, kad prezidentas Putinas pasirinko tokį veikimo būdą“.

Diplomatų išsiuntimas

Th. May pažadėjo „išardyti Rusijos šnipų tinklą Jungtinėje Karalystėje“ ir paskelbė iš šalies išsiunčianti 23 rusų diplomatus, „pripažintus nepaskelbtais žvalgybos pareigūnais“, ir nurodanti jiems per savaitę išvykti iš  Britanijos.

„Per vieną kartą išsiunčiamų (asmenų) skaičius bus didžiausias per daugiau nei 30 metų. Jis primena tą faktą, kad Rusijos valstybė jau ne pirmą kartą veikia prieš mūsų šalį“, - sakė ji parlamentarams.

2007-aisiais Jungtinė Karalystė išsiuntė keturis rusų diplomatus, atsakydama į buvusio agento Aleksandro Litvinenkos nunuodijimą radioaktyviu polonio izotopu.

Daugiausia – 105 sovietų diplomatai – buvo išvaryti iš JK 1971 metais. Vėliau diplomatai buvo dar išsiunčiami 1985, 1989 ir 1996 metais.

Pasaulio futbolo čempionatas

Vyriausybės sprendimas įšaldyti aukšto lygio diplomatinius ryšius su Rusija palies ir Pasaulio futbolo čempionatą.

„Ministrai ar net karališkosios šeimos nariai nedalyvaus šios vasaros Pasaulio futbolo čempionate Rusijoje“, – pranešė Th. May.

Tačiau Anglijos komanda galės dalyvauti varžybose.

Turto įšaldymas

Rusų didžturčiai pastaraisiais metais daug investuoja Londone, bet Th. May perspėjo, kad jų lėšos bus griežčiau tikrinamos.

„Mes įšaldysime Rusijos valstybines lėšas tais atvejais, kai turėsime duomenų, kad jos gali būti panaudotos JK piliečių ar gyventojų gyvybei ar turtui grasinti“, – sakė Th. May.

Ji pažymėjo, kad daugelis rusų „svariai prisidėjo“ Britanijoje, tačiau vyriausybė ir toliau veiks prieš „stambius nusikaltėlius ir korumpuotą elitą“.

„Nėra jiems vietos, nei jų pinigams, mūsų šalyje“, – perspėjo Th. May.

Nauji įstatymai, sankcijos

Th. May pažadėjo „skubiai“ parengti naujus įstatymus, kad teisėsauga galėtų areštuoti „įtariamus priešiška valstybei veikla“ asmenis, mėginančius atvykti į Britaniją. Tokia galią šiuo metu leidžiama panaudoti tik prieš įtariamus terorizmu asmenis.

Įstatymų leidėjų galimybės taikyti sankcijas asmenims, atsakingiems už žmogaus teisių pažeidimus, bus stiprinamos, sakė Th. May, remiantis Rusijos kalėjime mirusio teisininko Sergejaus Magnitskio vardu pavadinto įstatymo pagrindu.

Vyriausybė dar svarstys naujos kovos su šnipinėjimu įstatymus, kad būtų „visapusiškai pažabota priešiška užsienio agentų veikla mūsų šalyje“, sakė Th. May.



NAUJAUSI KOMENTARAI

VYTAUTAS

VYTAUTAS portretas
MATOSI,KAD ŠI ĄSABA JAU SERGA ŠIZOFRENIJA.SKUBIAI REIKALINGA SPEC DAKTERŲ PAGALBA.

rasai

rasai portretas
pilna komentarų apie Putiną internete,niekas nekreipia dėmesio,o pačiai tai mielas priminimas-viena partija,viena tiesa,kitokių nuomonių negali būti,kaip čia neparašyti,kad čia maskoliai,koloradas,vatnikai....rašinėja?

Algirdas Stasiukaitis

Algirdas Stasiukaitis portretas
Žiurių į nuotraukas ir toks galvosukis iškyla? Kaip galėjo FSB agentai be tam specialios aprangos nuodyti jau nereikalinga išdavika? Juk tie patys FSB agentai turėjo jeis apsinuodyti bei apnuodyti aplinkinius šia juk chemija.Tada tokia išvada pasidaro kad "Scotland Yard, dėl prvokasinių tikslų prieš dabar vykstančius prezidento rinkimus Rusijoje jam tik įdėjo papračiausiu nuodų į jo maistą. O kai S. Lavrovas pareikalvo tu nuodų sudėties su kuriuo tas išdavikas buvo apnuodytas tai T. May įškėlė ultimatoma Rusijai.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių