„Brexit“ fronto generolė su voru ant peties: segės – jos slaptasis ginklas

"Brexit" buldozerį vairuojančiam britų premjerui kelią pastojo Aukščiausiasis Teismas, paskelbęs, kad jo iniciatyva sustabdyti parlamento darbą, yra neteisėta. Vargu, ar šiapus Jungtinės Karalystės sienų šis sprendimas būtų sulaukęs tiek dėmesio, jei ne jo pirmininkė Brenda Hale. Tiksliau – voras ant jos peties.

Tarsi ledlaužis

Kas toji dama, drįsusi mesti iššūkį aukščiausią politinį postą užimančiam asmeniui? Sulaužiusi šioje Konstitucijos neturinčioje valstybėje seną principą, kad sprendimą dėl parlamento darbo nutraukimo gali priimti tik premjeras, o ne teismai? Moteris, drįsusi, anot vyriausybės aukščiausio rango teisės patarėjo Richardo Keeno, žengti į "neaiškiai pažymėtą minų lauką" – draudžiamą teritoriją, kuri esanti vykdomosios valdžios ir parlamento reikalas?

1945-aisiais Jorkšyre mokyklos vadovų šeimoje gimusi B.Hale studijavo Girtono koledže. Ji buvo viena iš šešių merginų, studijavusių kartu su 100 vaikinų. Tačiau B.Hale jau tada išsiskyrė iš minios: buvo geriausia tarp studentų.

Ilgus metus B.Hale dirbo akademinį darbą, gilinosi į konstitucinę ir šeimos teisę, tapo profesore Mančesterio universitete. Viename interviu ji yra sakiusi, kad tokia veikla buvo geriausiai suderinama su šeimos reikalais (nuo 1968 m. iki 1992 m. B.Hale buvo ištekėjusi už teisininko Anthony Hoggetto, su kuriuo susilaukė dukters), tačiau ramus darbas nenumalšino jos ambicijų. 1984-aisiais B.Hale buvo pirmąja moterimi ir jauniausiu asmeniu, tapusiu parlamento įsteigtos Teisės komisijos nariu. Per devynerius darbo šioje parlamento įsteigtoje institucijoje B.Hale daugiausia dirbo svarbių šeimos teisės reformų srityje.

Po skyrybų 1992 m. B.Hale ištekėjo už kolegos teisininko Juliano Farrando, tęsė karjerą Londono Aukščiausiajame Teisingumo Teisme ir sparčiai kopė aukštumų link. 2004-aisiais B.Hale – pirmoji moteris nuolatinė Apeliacinio teismo lordė, jai suteiktas Ričmondo baronienės titulas. Vėliau ji tapo pirmąja moterimi, paskirta vadovauti Aukščiausiajam Teismui.

2016-ųjų lapkritį, praėjus pusmečiui po "Brexit" referendumo, B.Hale pareiškė, kad balsavimo rezultatai nėra privalomi ir teturi patariamąją teisę.

Pasiekusi daugiau, nei kuri nors kita britė, teisininkė B.Hale leido sau skelbti verdiktą ir sprendžiant gerokai lengvesnius teisinius ginčus: pernai pavasarį B.Hale buvo teisėja BBC kulinarijos laidoje "MasterChef". "Mokykloje aš puikiai mokiausi visus dalykus, išskyrus menus, sportą ir buities mokslus. Mano kulinarijos mokytoja atsidusdavo, kai aš pasirodydavau klasėje", – subtilų humoro jausmą sykį pademonstravo teisininkė.

2020-ųjų sausį B.Hale sulauks 75-erių – amžiaus, kada Aukščiausiojo Teismo pirmininkas privalo išeiti į pensiją.

Iškalbingieji papuošalai

Kartais ant teisininkės suknelės pražysta gėlių puokštė – papuošalų skrynelėje B. Hale turi kelis variantus.

"Sprendimas patarti Jos Didenybei paskelbti parlamento darbo pertrauką buvo neteisėtas", – rugsėjo 24-ąją istorinį sprendimą perskaitė B.Hale.

Ričmondo baronienė, nepaisant akimirkos svarbos, išliko karališkai rami. Išminties ir metų paženklintame jos veide, įrėmintame pabrėžtinai nerūpestingos lygių žilų plaukų šukuosenos, nevirptelėjo nė vienas raumuo.

Tai, ką B.Hale, jos atstovaujamai institucijai, o ir visai karalystei reiškė šis sprendimas, išdavė iškalbinga detalė: auditorijos dėmesį ne ką mažiau nei žodžiai patraukė voras ant dešiniojo moters peties. Juodo drabužio fone žaižaravo milžiniškas nariuotakojis – vienas iš įspūdingos B.Hale papuošalų kolekcijos.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkė, drįsusi panaikinti šimtmečius skaičiavusią tradiciją, pagal kurią teisėjai dėvi XVIII a. perukus, per metus uždirbanti 225 tūkst. svarų (apie 255 tūkst. eurų) turi įspūdingą segių kolekciją.

Kartais ant teisininkės suknelės pražysta gėlių puokštė – papuošalų skrynelėje B. Hale turi kelis variantus. Kartais užšoka didžiulė smaragdinė varlė, užropoja gerokai lengvesnės svorio kategorijos varliukas ar vabalas. Plazda sidabriniai liepsnos liežuviai. Plasnoja auksinė peteliškė. Žaižaruoja laumžirgis. Apsigyvena meduolinis žmogutis ar žaisminga lapė puria uodega ir anglies juodumo akimis. Kiekvieną kartą auditorijai tenka užduotis – suprasti ne tik tai, kokį sprendimą paskelbė B.Hale, bet ir potekstę.

Būna dienų, kai baronienė pirmenybę teikia sudėtingų abstrakčių motyvų mozaikai, o kartais renkasi stilizuotą voratinklį. Arba milžinišką karališko mėlio inkrustacijomis nusagstytą šimtakojį. Būtent šia grožiu ir dydžiu įspūdinga sege B.Hale pasipuošė fotografuodamasi oficialiam Konstitucinio Teismo pirmininkės portretui 2016-ųjų liepą. Gal norėdama pabrėžti šimtakojų unikalumą: vieni svarbiausių sausumos bestuburių plėšrūnų nuolat tūno tamsoje, yra atgrasūs, tačiau jų įkandimo padariniai, priklausomai nuo rūšies, kinta nuo menko diskomforto iki gyvybei pavojingų atvejų?

Perlai ir spalvos

Koketuoti su protokolo reikalavimu, nuolat žaisti ryškiomis detalėmis ir jomis transliuoti tai, ko neleidžia pasakyti diplomatijos reikalavimai ar pareigybės apribojimai, – B.Hale anaiptol ne pirmoji, pamėgusi komunikuoti ir slaptąja kalba.

Detales mėgo ir legendinė geležinė ledi Margaret Thatcher, drįsusi ne tik mesti iššūkį vyrams ir tapusi pirmąja Jungtinės Karalystės vyriausybės vadove, bet ir neišsižadėjusi savo moteriškumo: ilgus metus ji liko ištikima lengvomis bangomis suguldytų plaukų šukuosenai ir perlų papuošalams.

B.Johnsono pirmtakė Theresa May nuėjo dar toliau. Ji leido sau demostruoti savą avalynės kolekciją – prie santūrios eilutės priderindavo dažnai konstrastingos spalvos, gyvatės odos ar plėšrūnų kailio motyvais išmargintus smailianosius laivelius – kartais įspūdingo aukščio pakulne, kelius dengiančius ilgaaulius ar žėrinčiais akmenukais nusagstytus suvarstomus batelius.

T.May nevengė ir į akis krentančių vėrinių bei koljė, net aktyvių moterų ne itin mėgstamų masyvių apyrankių ir mėgavosi audinių raštais, taip gerokai praplėsdama aukščiausiuose politiniuose sluoksniuose dėvimų drabužių spalvų paletę.

Teisybės dėlei, reikia pripažinti, kad aprangos laisvės klausimu britų politikės yra gerokai drąsesnės nei, tarkime, Baltijos regiono, Skandinavijos ar Vokietijos, Lenkijos ministrės, premjerės ir prezidentės. Aukštus postus užimančios britų politikės nevengia nei ryškių spalvų nei laisvesnio kirpimo drabužių, todėl karštą vasaros dieną galima išvysti ministrę, dėvinčią gėlėtą berankovę platėjančio silueto suknelę.

Tačiau toks laisvas požiūris į protokolo reikalavimus – veikiau asmeninio charakterio atspindys, o ne šifruotos žinutės. Jei Vokietijos kanclerės taip mėgstamų švarkų spalvos ir turi kokią slaptą prasmę, protokolo "hakeriams" jos kol kas nepavyko iššifruoti. Gal net ir ir nepavyks anksčiau nei ilgametė vokiečių politikė paliks vadovaujantį postą.

Slaptas ginklas

Į tokius žaidimus su įvaizdžio detalėmis leidžiasi ir politikoje dominuojantys vyrai, tiesa, gerokai rečiau nei moterys. Jų atveju kiekvienas papildomas įrankis atrodo dviprasmiškai – tarsi neštų ne vien užšifruotą žinią, bet ir bylotų stokojant gebėjimų išsiversti tik su oficialiomis komunikavimo priemonėmis. Ryškiaspalvis kaklaraištis ar varlytė vietoj jo, dėmesį atkreipiantis laikrodis, ženklelis ar kitas aksesuaras, – visa tai leidžia sau ir šalių, ir verslo korporacijų ar solidžiausių institucijų vadovai. Tačiau turėti slaptą šių simbolių šifrą, pasitelkti jį, kad sustiprintų ar pakeistų verbalinę komunikaciją, – tam moterys ryžtasi gerokai dažniau.

Šiame fronte neprilygstama – legendinė amerikiečių diplomatė, buvusi valstybės sekretorė Madeleina Albright su savo papuošalų paslaptimis. Segių ji turėjo labai daug ir žymi dalis jų buvo daugiau nei papuošalas.

M.Albright nė neslėpė, jog segės – jos slaptasis ginklas. Tuo metu, kai Saugumo Taryboje ji buvo vienintelė moteris, galimybę rinktis bižuteriją diplomatė vadino savo pranašumu – tai esąs geras būdas atskleisti nuomonę ar ketinimus. Pavyzdžiui, sužinojusi, kad konferencijų salėje netoli jos darbo kabineto Valstybės departamente yra rusų paslėpta pasiklausymo aparatūra (šnekamojoje kalboje dažnai vadinama blakėmis), į kitą susitikimą M.Albright atėjo segėdama didžiulį vabalą.

Ką veikia vorai? Mezga tinklą, taigi, už savo likimą yra patys atsakingi.

B.Hale voras akimirksniu pavirto verslo objektu. Tą pačią dienąi, kai buvo skaitomas Aukščiausiojo teismo nutarimas, internete pasirodė pasiūlymų pirkti juodus marškinėlius su voro piešiniu. Scanpix nuotr.

1997-aisiais NATO viršūnių susitikime Sintroje kalbėdama apie Aljanso plėtrą M.Albright buvo pasipuošusi taikos balandžio formos sege. Po to, kai tuometė JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose į susitikimą Irake atvyko segėdama gyvatę, Bagdado spauda jai prikabino nemirtingosios gyvatės pravardę. 2000-aisiais ji į susitikimą su Šiaurės Korėjos tuomečiu lyderiu Kim Jong-ilu atėjo pasipuošusi sege, kurioje akmenukais žaižaravo JAV vėliava.

Tiesa, M.Albright yra prisipažinusi, kad kartą gal perlenkė lazdą. "Kai su prezidentu Billu Clintonu nuvykome į viršūnių susitikimą Rusijoje, aš segėjau segę su beždžionėlėmis, simbolizuojančiomis nenorą matyti blogį, girdėti ir kalbėti apie jį – su mintimi, kad rusai niekada nekalbės apie tai, kas iš tikrųjų vyko Čečėnijoje. Prezidentas Vladimiras Putinas paklausė, kodėl aš dėviu tas beždžiones. Aš atsakiau: dėl jūsų Čečėnijos politikos. Jam tai nepatiko. Aš turbūt nuėjau per toli", – viename interviu prisipažino M.Albright.

Žaidimą bižuterija legendinė diplomatė žaisdavo net ir palikusi postą. 2008-aisiais dalyvaudama diskusijose apie klimato pokyčius, ji segėjo baltojo lokio siluetą, o mėgstamiausia segė, kuria ji visada puošiasi per Valentino dieną – sukurta jos dukters, kai ši buvo tik penkerių.

Subtili B.Hale užuomina

Tad ką galėjo reikšti didžiulis voras, kurį segėjo B.Johnsonui taip nemalonią žinią skelbdama B.Hale? Tiems, kurie žino apie slaptą Aukščiausiojo Teismo pirmininkės ginklų arsenalą, suprato: tai – antausis premjerui, žinia jo oponentams ir visam parlamentui.

"Ką veikia vorai? Mezga tinklą, taigi, už savo likimą yra patys atsakingi, – B.Hale žinią suskubo dešifruoti vienas gyvenimo būdo ir stiliaus leidinys. – Tuo pat metu tinklas kelia pavojų priešams, kurie gali patekti į tinklą. Išvertus į britų politikų kalbą tai – atviras raginimas veikti, antraip... Antraip gresia atsidurti dulkių siurblio straublyje".

Naujausia Aukščiausiojo Teismo išvada – trejus metus trunkančių B.Johnsono, jo pirmtakės T.May ir Bendruomenių Rūmų kovų dėl pačios "Brexit" formos kulminacija.

Kritikų teigimu, karalienei Elžbietai II, kaip valstybės vadovei, parlamento darbo pertrauką B.Johnsonas paskelbė norėdamas nutildyti parlamentą.

Likus savaitei prieš anksčiau šį mėnesį paskelbtą parlamento darbo sustabdymą įstatymų leidėjai priėmė teisės aktą, įpareigojantį B.Johnsoną prašyti Europos Sąjungos dar kartą atidėti "Brexit", jeigu jam nepavyktų užsitikrinti sutarties dėl išstojimo sąlygų.

Tačiau po to, kai žemesnės instancijos teismai priėmė viena kitai prieštaraujančias nutartis dėl šio B.Johnsono sprendimo, įsikišti teko Aukščiausiajam Teismui.

Škotijos aukščiausios instancijos civilinis teismas neseniai nutarė, kad sprendimas įšaldyti parlamento darbą buvo neteisėtas, tačiau Anglijoje įsikūręs Aukštasis teismas priėjo išvadą, kad teisėjai neturėtų kištis į šį reikalą.

B.Hale vadovaujamo Aukščiausiojo Teismo sprendimas iškart išprovokavo raginimus B.Johnsonui atsistatydinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

.

. portretas
Segės arba broskės.

feministinis protelis

feministinis  protelis portretas
feministine veika....seges, aferos, intrigos...primityvus viduramziu dizainas..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių