Aiškėja, kada JAV Senate prasidės D. Trumpo apkaltos teismas

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) apkaltos bylą Senatas pradės nagrinėti vasario antrąją savaitę, penktadienį pranešė Senato daugumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras).

Paskelbti naujausi planai atspindi Senato lyderių sudarytą susitarimą dviem savaitėms atidėti pagrindinius apkaltos proceso veiksmus, kad Kongreso aukštieji rūmai galėtų pirmiau susitelkti į kitus gyvybiškai svarbius klausimus, įskaitant prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos kandidatūrų tvirtinimą.

Sausio 13-ąją, likus vos savaitei iki respublikono prezidento kadencijos pabaigos, Atstovų Rūmai paskelbė jam beprecedentę antrąją apkaltą dėl „maišto kurstymo“, susijusio su sausio 6-ąją įvykusiu D. Trumpo šalininkų smurtiniu įsiveržimu į Kapitolijų.

Ch. Schumeras sakė, kad vienintelis apkaltos straipsnis bus perduotas Senatui ir perskaitytas pirmadienį 19 val. vietos (antradienį 2 val. Lietuvos) laiku. Kitą dieną visi 100 Senato narių bus prisaikdinti kaip D. Trumpo apkaltos teismo prisiekusieji.

Tuomet Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) jau paskirtiems apkaltos vadovams ir kol kas nesuformuotos D. Trumpo gynybos komandos nariams bus suteikta laiko savo teisiniams argumentams parengti.

„Kai argumentai bus parengti, šalys juos dėstyti pradės savaitę, [prasidedančią] vasario 8-ąją“, – senatoriams sakė Ch. Schumeras.

Iki tol Senatas dviem savaitėms susitelks į J. Bideno kabineto narių tvirtinimą ir „pagalbos dėl COVID [pandemijos] įstatymą, suteiksiantį paramą milijonams amerikiečių, kenčiančių per šią pandemiją“, pridūrė Ch. Schumeras.

Susitaikymas ir vienybė ateis tik tuomet, jeigu bus tiesa ir atskaitomybė, ir būtent tai suteiks šis teismas.

„Susitaikymas ir vienybė ateis tik tuomet, jeigu bus tiesa ir atskaitomybė, ir būtent tai suteiks šis teismas“, – pabrėžė jis.

Senato nariai svarstys, ar D. Trumpas turi būti pripažintas kaltu už veiksmus, kuriuos JAV konstitucija apibūdina kaip „sunkius nusikaltimus ir nusižengimus“.

D. Trumpui buvo pareikšta apkalta dėl vienintelio kaltinimo – „maišto kurstymo“. Šis žingsnis susijęs su provokuojama prezidento kalba, pasakyta per vieną mitingą Vašingtone sausio 6-ąją, prieš jo šalininkų miniai įsiveržiant Kapitolijų. Šis šturmas, sukėlęs pavojų įstatymų leidėjams ir tuomečiam viceprezidentui Mike'ui Pence'ui (Maikui Pensui), pareikalavo penkių žmonių, įskaitant vieną policininką, gyvybių.

„Beprecedentė sparta“

Apkaltos bylos nagrinėjimą buvo nutarta atidėti Ch. Schumerui dėl to susitarus su Senato respublikonų mažumos lyderiu Mitchu McConnelly (Miču Makonelu).

M. McConnellas buvo artimas D. Trumpo sąjungininkas Kongrese, bet griežtai priekaištavo kadenciją baigiančiam prezidentui už jo pastangas panaikinti lapkritį vykusių rinkimų rezultatus ir protestų kurstymą. Jis taip pat sudarė galimybę surengti balsavimą dėl D. Trumpo kaltės pripažinimo.

Vis dėlto M. McConnellas dėjo pastangas, kad buvusio prezidento teismas būtų atidėtas iki vasario, argumentuodamas, kad D. Trumpui reikia laiko advokatų komandai suformuoti ir gynybai parengti.

Penktadienį M. McConnellas atrodė apgailestaujantis dėl demokratų pastangų kuo greičiau išspręsti šį reikalą.

„Kaip suprantu, [apkaltos straipsnis] turės būti perduotas mums pirmadienį. Pagal Senato taisykles, jeigu straipsnis atkeliaus, turėsime tuojau pat pradėti teismą“, – sakė jis.

Vis dėlto Senatas gali susitarti dėl proceso kalendoriaus.

M. McConnellas kalbėjo apie „beprecedentės spartos“ procesą Rūmuose, kur D. Trumpui buvo paskelbta apkalta vos po vieną dieną trukusių diskusijų.

„Tęsiniu negali tapti nepatenkinamas Senato procesas, kuris neleistų buvusiam prezidentui Trumpui pasinaudoti teise į teisingą teismą arba pakenktų Senatui ar pačiai prezidentūrai“, – pareiškė jis.

D. Trumpas atsilaikė per savo pirmosios apkaltos teismą, surengtą beveik prieš metus. Tąsyk Senatas jį išteisino dėl kaltinimų piktnaudžiavus tarnybine padėtimi, siekiant surasti J. Bideną ir jo šeimą kompromituojančios medžiagos prieš prezidento rinkimus.

Dabar Senate dirba 50 demokratų ir 50 respublikonų, o kad D. Trumpas būtų pripažintas kaltu, reikalinga dviejų trečdalių balsų dauguma, tai yra 17 respublikonų balsų.

Jeigu D. Trumpo kaltė būtų pripažinta, vėliau turėtų būti surengtas balsavimas, ar iš buvusio prezidento turi būti atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Saujelė respublikonų griežtai pasisakė prieš buvusį prezidentą, bet kol kas neaišku, ar jų balsų pakaktų, kad D. Trumpas būtų nuteistas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių