D.Kedžio mirties byla dar nepasiekė Švedijos

Drąsiaus Kedžio mirties byla vis dar nepasiekė Švedijos ekspertų, neaiškūs ir vyro artimųjų prokurorui perduoto kraujo pavyzdžių tyrimų rezultatai.

Perdavimą stabdo vertimas

Nors Generalinė prokuratūra lapkričio pradžioje paskelbė, kad D.Kedžio mirties priežastis tirs Švedijos nacionalinio teismo medicinos instituto ekspertai, jie bylos dokumentų savo rankose dar neturi.

Kaip portalui 1diena.lt sakė generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aidas Mažeika, darbai vyksta, bylos medžiaga yra verčiama ir kai tik bus vertimas, bus toliau kalbama su Švedijos ekspertais . Kaip jau buvo skelbta anksčiau, visa medžiaga yra verčiama į švedų kalbą.    

Iki šiol neaišku, ar net išvertus visus dokumentus, ekspertizes ir kitą ikiteisminio tyrimo medžiagą, į visus prokurorams ir nukentėjusiems šioje byloje pripažinties D.Kedžio tėvams bei seseriai Neringai Venckienei rūpimus klausimus tikrai atsakymą duos švedų ekspertai. Mat, tikslaus susitarimo, kad būtent jie atliks reikiamas ekspertizes, nėra. „Yra preliminarus susitarimas“, - aiškino A.Mažeika.

Iš viso Švedijos ekspertams ketinama pateikti 30 klausimų, jiems taip pat bus pateikta prokurorų turima Valstybinio teismo medicinos instituto medžiaga bei D.Kedžio šeimos nusamdytų nepriklausomų ekspertų pateiktos išvados ir šias išvadas grindžiantys dokumentai.

Mama turi savų klausimų

Šioje medžiagoje teigiama, kad D.Kedys prieš mirtį buvo smarkiai sumuštas, o vėliau, galimai,  nuskandintas.

Prokurorams pateiktoje medžiagoje Lietuvos ekspertai tvirtina visai ką kitą – esą vyras prisigėrė ir mirė užspringęs savo skrandžio turiniu ir švendrės lapu, smurto žymių ant jo kūno neaptikta.

D.Kedžio mama iš užsienio ekspertų norėtų išgirsti atsakymus į 14 jai rūpimų klausimų. Moteris jų klausia, kaip galėjo į jos sūnaus gerklę patekti maždaug 14 centimetrų ilgio ir vieno centimetro pločio sudžiuvęs švendrės lapas, ar jis galėjo patekti su įkvėpiamu oru, ar veikiamos kažkokios jėgos, pavyzdžiui, vandens srovės, ar šio lapo patekimas neįrodo, kad kvėpuojant į gerklę galėjo patekti ir vandens.

Moteris tikisi sužinoti ir kai kuriuos patikslinimus į jos Lietuvos ekspertams jau užduotus, tačiau tiksliai taip ir neatsakytus klausimus, susijusius su vėmimu, skrandžio turinio patekimu giliai į kvėpavimo takus, ar taip galėjo atsitikti žmogui esant agonijoje, gulint kniūbsčiam, ar žmogus tuo metu galėjo būti sąmojingas?

Užsienio ekspertų L.Kedienė taip pat klausia, ar tikrai išgėręs tokį kiekį alkoholio (prokurorai teigia, kad D.Kedžio organizme rastos net 3,7 promilės alkoholio – red.past.), D.Kedys buvo komos būsenoje, ar tikrai ant jos sūnaus kūno rasti sužalojimai yra padaryti po mirties, ar tikrai, kaip teigia, Teismo medicinos gydytojas P.Petreikis, sužalojimai ant D.Kedžio veido palaipsniui išryškėjo tik todėl, kad jo veidas nuo mirties iki jo kūno suradimo buvo vandenyje?

Kraujo tyrimas užtruko

Atsakymo iki šiol nėra ir dėl D.Kedžio artimųjų prokurorui perduotų kraujo, kurį artimieji rado apleistose karinėse bazėse ant nudaužto butelio. „Taip jie tikrai man perdavė ten rastą butelio šukę ir žvakutę,  Kriminalistinių tyrimų centro darbuotojai ant jų ieško biologinių pėdsakų“, - portalui 1diena.lt kalbėjo A.Mažeika.

Anot D.Kedžio sesers N.Venckienės, jų ekspertai nustatė, kad ant butelio šukės rastas kraujas 100 proc. yra žmogaus. „Jei paaiškėtų, kad tai tikrai brolio kraujas, tyrimas dėl jo mirties turėtų pasisukti visai kitai linkme. Aš įsitikinusi, kad mano brolis buvo nužudytas“, - bene tūkstantąjį kartą pakartoja N.Venckienė.

Dėl didelio darbo krūvio DNR tyrimai Kriminalistinių tyrimų centre užtrunka 6-9 mėnesius, o kartais ir dar ilgiau.

Pasak A.Mažeikos, Valstybinėje teismo medicinos tarnyboje šie tyrimai atliekami greičiau, tačiau L.Kedienė, pageidavo, kad šie tyrimai būtų atliekami ne šioje tarnyboje, o policijoje.

Nurodė ekstrasensė

Kaip jau rašėme apleistą karinę bazę šalia Šlienavos, netoli tos vietos, kur balandžio 17 d.ant Kauno marių kranto buvo rastas D.Kedžio kūnas, vyro artimiesiems nurodė viena Vilniaus advokatė.

Gegužę, per patį Garliavos įvykių įkarštį, ji D.Kedžio krikšto mamai Audronei Skučienei įteikė kelis rankas rašytus lapus, kuriuose užfiksavo, anot jos, mintyse jai kažkieno padiktuos žodžius.

D.Kedžio artimieji ilgai nekreipė dėmesio į šiuos užrašus, tačiau kai prokurorai paskelbė labai neįtikinamas vyro mirties aplinkybes, pradėjo į šiuos užrašus gilintis.

Keliuose, vietomis itin sunkiai įskaitomuose, ekstrasensės užrašuose yra minimi keli vardai žmonių, kurie galimai prisidėjo prie D.Kedžio sulaikymo pernai spalio 5 d. ir jo įkalinimo bei nužudymo, o viename jų paminėta ir vieta, kur vyras buvo laikomas.

Ekstrasensė nurodė: senas apleistas pastatas, galbūt buvusios kareivinės, skalbinių virvė, šone - žemių krūva, rūsys, kuriame ant sienų iki šiol likę kraujo pėdsakų...

D.Kedžio pusbrolis Tadas Skučas pradėjo važinėti po apylinkes, ieškodamas daugmaž panašios vietos. Liepos pabaigoje tokia buvo rasta. „Viskas kaip parašyta, apleistas pastatas, skalbinių virvė, krūva žemių“, - netrukus po šios vietos suradimo portalui diena.lt pasakojo N.Venckienė.

Įlindę į pastatų vidų, D.Kedžio artimieji, kiek pavaikščioję, rado maždaug 50 kvadratinių metrų dydžio rūsį. Labiausiai juos nustebino tai, kad šalia esančios patalpos verste užverstos šiukšlėmis, o ši patalpa kuo švariausia, lyg ką tik iššluota.

Vis dėlto, akivaizdžiai buvo matyti, kad šioje vietoje kažkieno gyventa: sienų pakampėse pristatyta nedidelių žvakučių, jos užkeltos ir ant sienos atbrailos. Nors viskas buvo sutvarkyta, D.Kedžio artimieji pakampėse rado nuorūkų, kitokių daiktų, tarp jų ir minėtą butelio šukę su sukrešėjusiu žmogaus krauju.

Kai straipsnis apie D.Kedžio artimųjų radinius pasirodė portale diena.lt, juo susidomėjo ir prokurorai. Tą pačią dieną į Šlienavą buvo išsiųsta ekspertų grupė, kuri vėliau pareiškė, kad D.Kedžio buvimo pėdsakų šiose karinės bazės rūsiuose neaptikta.

D.Kedžio artimųjų tai nestebina, nes prieš tai šią teritoriją jie patys išžvalgė mažiausiai tris kartus ir surinko viską, kas gali įrodyti arba paneigti, kad būtent šioje vietoje savo paskutines gyvenimo dienas leido vyras. 


Šiame straipsnyje: Kedys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių