Nuobodi duona

Kartą potencialus tradicinių lietuviškos duonos produktų gamintojas ir vartotojas Suvalkijos laukų dirvą ariančio žmogaus paprašė paaiškinti, kaip išsikepti tradicinės duonos.

Pasak plačiai žinomos versijos, suvalkietis jam paaiškino: pirmiausia reikia žemę išarti (plius brangstantis dyzelinas – autoriaus pastaba), paskui reikia pasėti rugius (plius brangstantis dyzelinas), paskui reikia patręšti (plius brangstantis dyzelinas ir brangstančios trąšos), paskui reikia nukirsti ir iškulti (plius brangstantis dyzelinas), paskui reikia sumalti (plius brangstanti elektra), paskui reikia iškepti (plius brangstanti elektra arba malkos).

Rezultatas – tradicinė ruginė duona. Ir dar, be to, pageidautina visus kepaliukus suraikyti, taip padidinant prekinį patrauklumą, mat vartotojų poreikiai ir reikalavimai nuolat didėja alkano ir išpaikinto vilko kąsniais.

Kadangi, kaip daugeliui žinoma, tradicinės duonos gamyba susidomėjęs interesantas turėjo vilko apetitą ir veltėdžio nekantrumą, jis savo planų atsisakė. Neva jis pareiškęs: kaip iki šiol be duonos apsiėjau, taip ir toliau apsieisiu.

Ir kas pasakys, kad pilkis apsišovė – regis, uoste užuodė komplikuotas tradicinės duonos perspektyvas.

Duonos gamyba reikalauja iš tiesų daug kuro, elektros ir laiko sąnaudų, todėl teko girdėti net strateginio pobūdžio pasvarstymų: kam eikvoti brangstančius elektros išteklius duonai, jei galima apsirūpinti ryžiais, kurių gamybos ciklas yra paprastesnis, panaudojimo ir ilgalaikio saugojimo galimybės – platesnės, o maistinės savybės – be esminių skirtumų.

Apetitu nesiskundžiantį vilką savyje užsiauginusių šiuolaikinių vartotojų poreikių grimasos kartais atrodo gluminančios.

Iš naujausią įrangą turinčių kepyklų sklindant įvairiausių bandelių ir batonų kvapams, tradicinė duona atrodo sprangi, rūgšti, neįdomi.

„Nuobodi, – pasakė iš Škotijos sugrįžusi jauna lietuvė ir pridūrė: – Na, nebent smulkiai supjaustyta ir paskrudinta – pupelių, fermentinio sūrio ir majonezo mišrainėje.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

yra ir Lietuvoje

yra ir Lietuvoje portretas
"Biržų duona" kepa ne blogesnę. Vadinasi "Senolių duona" – mažas, svarus kepaliukas, skanu labai su pienu. Ir per makaulę užvožti galima efektyviai

Cha

Cha portretas
Tai kad dabr perkam ne duoną, o orą. 400 gramų Beatos duonos kepaliukas kainuoja 2.12 euro, arba beveik 5.5 euro kilogramas. O lenkiskos kiaulienos sprandines be kaulo kilogramas Rimi- 3.99 euro. Koks durnius ės tą duo.....atsiprašau orą, kai mėsa už jį pigesne ? Tikros duonos galima rasti tik Baltarusijoje ir tai tik Polocko krašte. Ten ją dar kepa. Jos kepaliuku galima taip užvožt į makaulę, kad krisi be samonės. O lietuviską duoną gali suspausti į obuolio dydžio klecką. Gal jau laikas ją pradėti nebevadinti duona , o kokia nors europine miltapūsle ? ?
VISI KOMENTARAI 2
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

  • Naujojo žmogaus portreto eskizai
    Naujojo žmogaus portreto eskizai

    Vis dažniau mūsų viešojoje erdvėje, mokslo populiarinimo, publicistikos tekstuose ir pokalbiuose nuogąstaujant konstatuojama, kad gyvename labai didelių permainų laikais: nestabili geopolitinė padėtis, globalių problemų aštrėjimo gr...

  • Žmogiškosios klaidos
    Žmogiškosios klaidos

    Kas nepadaro žmogiškųjų klaidų. Visi. Net ir ne žmonės. Pavyzdžiui, didelės valstybinės įmonės. Šiuo atveju kalbame apie monopolinius komunalinių paslaugų teikėjus. ...

  • Tvarumas: prieš statydamas suprojektuoji, kaip griausi
    Tvarumas: prieš statydamas suprojektuoji, kaip griausi

    Tikriausiai visi esame girdėję apie darnų ar tvarų vystymąsi, bet ką šie žodžiai reiškia statybų sektoriuje? Europos žaliasis kursas, augantys pastatų energinio naudingumo reikalavimai, naujos pareigybės įmonėse, didesnės pradinės...

  • Gavrila buvo dekabristas
    Gavrila buvo dekabristas

    Daugelį dešimtmečių prancūzų karvedys Napoleonas (1769–1821) buvo laikomas tironu, despotu, uzurpatoriumi ir psichopatu, troškusiu valdyti pasaulį, o Rusijos bei kitų valstybių žmonės, kurių vaizduotę dirgino tariami korsikieči...

    3
  • Palaužti arba sunaikinti
    Palaužti arba sunaikinti

    Tarptautinės vaikų gynimo dienos išvakarėse Ukrainos generalinės prokuratūros biuras paskelbė skausmingus skaičius – nuo Rusijos invazijos pradžios šalyje žuvo 483 vaikai, 989 buvo sužeisti. Sako, dėl streso kai kurie vaikai nust...

  • Kai jie tingi, mums ramiau
    Kai jie tingi, mums ramiau

    Barti jaunimą su proga ir be jos – transnacionalinis žmonijos sportas. Prancūzai niekada nesutars su lietuviais, kas sveikiau – vynas ar alus, bet sutiks, kad anksčiau jaunimas buvo šaunesnis, tinkamiau šoko ir mylėjo. ...

  • Septyni argumentai, kodėl Palangos baseino neatiduosime
    Septyni argumentai, kodėl Palangos baseino neatiduosime

    Praėjusios savaitės pabaigoje kreipėmės į Vilniaus apygardos administracinį teismą su skundu ir prašydami panaikinti balandžio 26 dienos Konkurencijos tarybos nutarimą, kurio pagrindinis reikalavimas – Palangos savivaldybė įpareigota pe...

    6
  • Šiandien mergaitės drąsios. Kur užaugus išgaruoja drąsa?
    Šiandien mergaitės drąsios. Kur užaugus išgaruoja drąsa?

    Mokyklą lankančios mergaitės Lietuvoje yra tiek pat verslios kiek berniukai, kartais net verslesnės už juos – jos nebijo imtis vadovaujamų pareigų ir būti lyderės. Tačiau ir oficialioji valstybės statistika, ir gyventojų apklausos rodo, kad i...

    8
  • V. Matijošaitis: tai nėra tik eilinis skandalas
    V. Matijošaitis: tai nėra tik eilinis skandalas

    Jau kuris laikas Lietuvą apėmusi vieno veikėjo sukelta sumaištis. Nesibaigia gąsdinimai, intrigos ir manipuliacijos. Gaila, kad jau 33 metus laisvą ir nepriklausomą šalį vos vieno dirigento mostelėjimais bandoma sugrąžinti atgal į prae...

    295
  • Prie altorių – barzdoti ir su nuometais
    Prie altorių – barzdoti ir su nuometais

    Kai reikia pelenais užbarstyti vieną skandalą, geriausia tai daryti ūmai įplieskiant kitą. Tai seniai žinoma politinė technologija, kurią įvaldė ir mūsų viešųjų tragikomedijų personažai. ...

    13
Daugiau straipsnių