Žemdirbystė mažina smegenis?

Žmonija pasiekė daug – užkopė į Everestą, pasiekė mėnulį... Įprasta manyti, kad mes esame pranašesni už mūsų protėvius. Tačiau žvelgiant į žmogaus fizines savybes, atrodytų, kitaip. Iš tiesų žmonės „traukiasi“.

Kembridžo mokslininkai teigia, kad žmonija jau pasiekė savo aukštumas ir šiuo metu vidutinis žmogus yra 10 procentų žemesnis nei vidutinis protėvis, kuriuo pagrindinė veikla buvo medžioklė, praneša „DailyMail“. Ir dar liūdnesnės žinios - žmonių smegenys taip pat tapo mažesnės. Šis naujas tvirtinimas paneigia įsišaknijusį tikėjimą, kad žmonių ūgis visą laiką tik augo.

Mokslininkai teigia, kad žmogaus ūgio mažėjimas prasidėjo prieš 10 tūkstančių metų. Tyrinėtojai dėl šio pokyčio kaltina žemdirbystę kartu su pakitusiu maitinimusi bei urbanizacija, kuri prisidėjo prie ligų plitimo.

Teorija buvo išvesta po mokslinių tyrimų su suakmenėjusių žmonių palaikais, kurie buvo rasti Afrikoje, Europoje ir Azijoje. Seniausias tyrimų objektas buvo surastas Etiopijoje ir tikėtina, kad apie 200 tūkstančių metų senumo. Pasak Martos Lahr, žmonių evoliucijos ekspertės, tyrimai parodė, kad to meto žmogus buvo didesnis ir tvirtesnis.
Vidutinis žmogus prieš 10 tūkstančių metų svėrė apie 79-85 kilogramus. Šiuo metu vidutinio žmogaus svoris – 69-79 kilogramai.

Moslininkė, paskelbusi stebėtinus atradimus, tikina, kad prie šio pokyčio galėjo prisidėti žmonijos perėjimas nuo medžioklės žemdirbystės link. Pavyzdžiui, Kinijoje ankstyvieji žemdirbiai buvo priklausomi nuo grūdinių kultūrų (grikiai, ryžiai, kukurūzai), kuriose trūksta vitamino B, niacino, kuris yra būtinas augimui. Tačiau šis argumentas nepaaiškina, kodėl kartu su kūnu mažėja ir žmogaus smegenų tūris.

Prieš 20 tūkstančių metų vyriškio smegenys buvo pusantro tūkstančio kubinių centimetrų tūrio. Šiuolaikinio vyro vidutinės smegenys užima tūkstantį tris šimtus kubinių centimetrų. Šis skirtumas yra teniso kamuoliuko dydžio. Moterų smegenys „susitraukė“ panašiai. Žinoma, tai nereiškia, kad žmonija tapo kvailesnė. Tiesiog išmokta naudoti smegenis efektyviau.

„Evoliucijos metu žmonės buvo priversti taupyti energiją, todėl žmonių smegenų tūris sumažėjo, o naudojimo efektyvumas išaugo – šį vyksmą dabar matome su kompiuterių procesoriais“, - teigia mokslininkė M. Lahr.


Šiame straipsnyje: antropologijasmegenys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių