Tranki muzika skatina daugiau gerti

Galbūt to nežinojo kavinių lankytojai ir savininkai, bet atlikus tyrimą paaiškėjo, jog tranki muzika baruose skatina žmones vartoti daugiau alkoholinių gėrimų ir išgerti juos greičiau, rašo dienraštis „Vilniaus diena".

„Greitas muzikos ritmas gali paskatinti gerti greičiau, o baruose, kuriuose groja muzika, klientai linkę ilgiau užsibūti negu tuose, kuriuose ji negroja, - sakė Prancūzijos Bretanės universiteto elgsenos mokslų profesorius ir tyrimo bendraautorius Nicolas Gueguenas. - Tai pirmas kartas, kai tikroviškoje aplinkoje atliktu eksperimentu buvo įrodyta, kaip garsi muzika lemia suvartojamo alkoholio kiekį."

N.Gueguenas ir jo bendradarbiai tris šeštadienio vakarus slapta lankėsi dviejuose baruose, kurių savininkai sutiko leisti mokslininkams reguliuoti muzikos garsą. Keturiasdešimt 18-25 metų vyrų, kurie buvo pasirinkti atsitiktinai, užsisakė po taurę pilstomo alaus. Tyrėjai fiksavo, per kiek laiko vyrai taurę išgeria skambant skirtingo garso muzikai.

Tyrimo autoriai iškėlė dvi hipotezes. Pirma - kad garsesnė muzika labiau jaudina, o tai skatina gerti greičiau ir užsisakyti daugiau gėrimų. Antra - garsi muzika bare neigiamai veikia socialinius santykius: lankytojai daugiau geria, nes mažiau kalbasi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių