TKS išorėje užfiksuotas amoniako nuotėkis

Tarptautinės kosminės stoties (TKS) aušinimo sistemos išorinėje dalyje ketvirtadienį užfiksuotas amoniako nuotėkis, tačiau įgulos nariams pavojus nekilo, o stotis veikia įprastu režimu, nurodoma JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) pranešime.

Įgulos nariai baltus sušalusio amoniako dribsnius, skriejančius tolyn nuo stoties, pastebėjo ketvirtadienį apie 13 val. 30 min. Grinvičo (16 val. 30 min. Lietuvos) laiku, nurodė NASA. Kad gedimas būtų sutaisytas, dalį TKS aušinimo sistemų gali prireikti išjungti maždaug dviem paroms.

„Visais kitais atžvilgiais stotis toliau veikia normaliai, o įgulai joks pavojus negresia“, - pridūrė NASA.

Agentūros tinklalapyje paskelbtame pokalbio su TKS įgula garso įraše girdima, kaip įgulos vadas kanadietis Chrisas Hadfieldas (Krisas Hadfildas) sako matantis „labai pastovų dribsnių ir gabaliukų srautą“ iš vietos, kur yra vienas ir kelių aušinimo sistemos radiatorių.

Pareigūnai nurodė, kad nuotėkis, regis, stiprėja.

Amoniako dribsniai buvo pastebėti skriejantys tolyn nuo stoties prie atramos P6, informavo NASA. Kol kas neaišku, ar ši avarija kaip nors susijusi su ankstesniu nuotėkiu praeitų metų pabaigoje.

Amoniakas naudojamas kaip šaldymo agentas sistemose, aušinančiose įrangą, tiekiančią elektros energiją TKS, nurodė NASA. Kiekvienas saulės baterijų kompleksas turi savo aušinimo kilpą.

100 mlrd. JAV dolerių kainavusios TKS įgulą sudaro šeši astronautai ir kosmonautai, kurie yra reguliariai keičiami. Ši kosminė laboratorija priklauso Jungtinėms Valstijoms ir Rusijai, o TKS projekte kaip partnerės taip pat dalyvauja Europa, Japonija ir Kanada.


Šiame straipsnyje: TKSNASAdujų nuotekis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių