Naujosios hologramos vaizdą perkels beveik 360 laipsnių

Kol kas vaizdo konferencijose naudojami kompiuterio ekranai, tačiau greitai juos pakeis hologramos su trimačiais pašnekovais.

Holografinės technologijos sparčiai tobulėja ir, greičiausiai, netrukus vaizdo konferencijos bus kur kas tikroviškesnės nei dabar, praneša reuters.co.uk.

Arizonos universiteto profesorius Nasseras Peyghambarianas su kolegomis sakė, kad jų išrasta naujoji holografinė technologija projektuoja beveik 360 laipsnių vaizdą erdvėje, atnaujindama jį kas 2 sekundes.

Pirmiausiai, technologiją siūloma išbandyti 3D filmuose, tokiuose, kaip „Avataras“.

„Mes numatėme daugybę galimų technologijos pritaikymo būdų, pvz. automobilių ar lėktuvų gamyboje. Gamintojai galėtų žiūrėti į hologramą, kurioje matytų modelį, kaip tiksliai viskas turėtų būti padaryta“, – sakė N. Peyghambarianas.

Pasak profesoriaus, ši technologija paryškina dabartinių hologramų trūkumus, kurios pateikia 3D vaizdą, tačiau ne 360 laipsnių kampu.

„Jei žiūrite į 3D objektą, tai labai panašu į bet ką, ką matote aplink save. Tai arčiausiai žmogaus esanti technologija“, – teigė N. Peyghambarianas.

Chirurgams taip pat labai praverstų ši technologija – jie galėtų visi dalyvauti operacijose taip tardamiesi, mokydamiesi ir, akivaizdu, pasiekdami kur kas geresnių rezultatų.

Kurdamos hologramą kameros fiksuoja spalvas iš įvairių kampų ir persiunčia jas. Gauti vaizdai yra projektuojami ant skaidrios plastikinės plokštės ir atsinaujina kas kelias sekundes.

Ateityje ekranai gulės ant stalo, o sistema sukurs optinę iliuziją ore – vaizdą virš plokštės.

Ši trimatė technologija, pasak jos kūrėjų, yra keliais aspektais tobulesnė už įprastą 3D vaizdą.

 


Šiame straipsnyje: holograma

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių