„Be2gether" festivalyje - tolerancijos siurprizai

„Be2gether" festivalyje Norviliškėse jaunimas ne tik pramogaus, bet ir akis į akį susidurs su išankstines nuostatas visuomenės atskirties grupių atžvilgiu paneigiančiais tolerancijos „siurprizais".

Rugpjūčio 15-16 dienomis festivalio „Be2gether" metu duris atvers žmones suartinanti, stereotipus laužanti „Gyvoji biblioteka". Ši „biblioteka" suteiks galimybę susitikti ir pasišnekėti su žmonėmis, apie kuriuos yra sukurta daugybė stereotipų, kurie dažnai patiria diskriminaciją ir atskirtį visuomenėje. Neįprastos tolerancijos pamokos nusikels ir už „Gyvosios bibliotekos" ribų. Iki rugpjūčio 16 dienos pietų jaunimą intriguos tolerancijos akcijos šaukliai - varžteliai.

Dėmesys į vieną labiausiai diskriminuojamą visuomenės grupę

Žaismingos „Varžtelio" akcijos akcentas - psichikos ligos simbolis varžtelis bei ypatingos atvirutės. Jomis praeiviai bus kviečiami sužinoti daugiau - pakeisti nuostatas. „Be2gether" festivalio dalyviai turės galimybę nutrinti atvirutėse kas ketvirtą, neigiamų visuomenės nuostatų išstumiamo psichikos sveikatos problemų turinčio asmens, veidą gaubianti pilką sluoksnį.

„Varžtelio" akcija „Be2gether" festivalio metu yra organizuojama kaip atsakas į visuomenėje įsitvirtinusias klaidingas nuostatas, mitus. Tikimasi, kad ši akcija jaunimo tarpe padės paneigti mitus apie vieną labiausiai Lietuvoje diskriminuojamą visuomenės grupę.

2006 metų Eurobarometro tyrime Lietuva pasižymėjo kaip labiausiai bijanti psichikos sveikatos problemų turinčių asmenų. Tuo tarpu statistika rodo, kad būtent sveikieji Lietuvoje įvykdo 96  procentus visų nusikaltimų.  Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vienas iš keturių pasaulio gyventojų bent kartą gyvenime patiria psichikos sveikatos problemų, todėl nesunku įsivaizduoti kokiam dideliam skaičiui žmonių neigiamos aplinkinių nuostatos neleidžia visavertiškai gyventi.

„Dažnai jie turi slėpti savo negalią, nes bijo būti atstumti. Lietuvoje, kuri pagal įvairius tyrimus neretai pirmauja netolerancijos ir ksenofobijos srityje, psichikos problemų turinčių asmenų bijoma, vengiama, šaipomasi", - teigė viešosios įstaigos „Globali iniciatyva psichiatrijoje" direktorė Karilė Levickaitė.  

Pasak kampanijos „Visi skirtingi - visi lygūs" koordinatoriaus Arūno Suvilos, įgyvendinant akcijas Norviliškėse buvo nuspręsta rinktis tokius metodus, kurie paskatina susimąstyti, kurie sujaudina, įtraukia ir nustebina. Ir „Be2gether" festivalyje vyksiančios „Gyvosios bibliotekos", ir šmaikščių akcijų pagrindinis tikslas parodyti, kad nepaisant visuomenės grupių skirtumų, visi žmonės yra lygiaverčiai, lygūs.

Gyvoji biblioteka

Į Europos Tarybos jaunimo žmogaus teisių ugdymo programą įtrauktas metodas „Gyvoji biblioteka" jau išbandytas daugelyje Europos šalių, kur susilaukė didelio pasisekimo.Tarp įprastinės bibliotekos ir Gyvosios bibliotekos yra vienas skirtumas - knygos šioje bibliotekoje yra žmonės, o skaitymas - pokalbis. Žydas, feministė, gėjus, pankas, rusas, anarchistė - tai tik dalis „knygų", kurias rasite bibliotekoje.

„Tolerancijos siurprizų" Norviliškėse organizatoriai - Nacionalinė jaunimo reikalų koordinatorių asociacija: „Visi skirtingi - visi lygūs" bei viešoji įstaiga„Globali iniciatyva psichiatrijoje". 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių