Auksą Kinijoje „skina" architektai

Pasaulis šiomis dienomis pamišęs dėl olimpinių žaidynių, tačiau aukso medalius Kinijoje dalijasi ne tik sportininkai. Auksas, nors ir simbolinis, už įnašą į Kinijos infrastruktūrą ir architektūrą atitenka architektui Terriui Farrellui. Tarsi tikras olimpietis šis britų architektas Kinijoje užima pirmaujančių vietą ant pasiekimų pakylos. Šiomis dienomis Kinijoje įgyvendinami keturi Terrio Farello projektai.

Pekino Pietų Geležinkelio stotis (didžiausia stotis Azijoje ir olimpinių projektų „šerdis") bus atidaryta kitą savaitę. Naujosios architektūros objektas, kurio stogo dydis prilygsta 20 futbolo stadionų, yra suprojektuotas metiniam 105 milijonų keleivių srautui (skaičiuojamas srautas iki 2030 m.), o piko metu - 30 tūkst. 800 keleivių. Stoties stoge įmontuotas 30 tūkst. kvadratinių metrų dydžio stoglangis leis į vidų patekti maksimaliam natūralios šviesos kiekiui ir padės taupyti energijos resursus. Išorinis stoties vaizdas žymiai pagerina ją supančio rajono charakterį, o unikali, šiuolaikinė forma suteikia miestui naują dinamišką orientyrą.

Šiuo metu statomas „Kingkey finansų bokštas" bus aukščiausias pastatas Shenzhene (daugiau kaip 100 aukštų) ir vienas aukščiausių visuomeninės ir komercinės paskirties pastatų pasaulyje. Vizualiai „plona" forma leis pasiekti aukštą energijos efektyvumo lygį. Bokšte, sujungtame su dideliu parduotuvių rajonu (kuris, savo ruožtu, jungiasi tiesiogiai prie metro stoties) įsikurs biurai, prabangus šešių žvaigždžių viešbutis ir konferencijų salė bei vestibiulis ant stogo. „Kingkey bokštas" turėti tapti ir atrakcija turistams, ir katalizatoriumi tolimesniam Kinijos, kaip perspektyviausių ekonominių zonų, vystymuisi.

Didžiausia Kinijos naftos kompanija įgaliojo T.Farrellą suprojektuoti naują prestižinį įmonės centrą. Architekto atsakymas - pastatai, atspindintys kompanijos tapatumą ir sėkmę. Keturi solidūs 24 aukštų pastatai kyla iš bendros pakylos, į viršų vizualiai kiek lengvėdami.

Siekiantieji poilsio ir atsipalaidavimo kiek toliau nuo olimpinių žaidynių šurmulio gali važiuoti į prabangų T.Farrello suprojektuotą „Sheraton Dameisha" kurortą Shenzhene. 368 kambariai, parodoms ir konferencijoms skirtos erdvės, restoranai, spa ir sporto centras išdėstyti 2,5 km paplūdimyje. Pastato ašis vingiuoja ir išlinksta kaip tradicinis Kinijos drakonas. Šis objektas jau laimėjo apdovanojimą už geriausią kranto infrastruktūros išsivystymą ir geriausią kranto išsivystymą Kinijoje. Planuojama, kad šis penkių žvaigždžių viešbutis pritrauks nuolatinių poilsiautojų ir padės Kiniją įtraukti į pasaulyje siūlomų poilsio vietų maršrutus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių