Ar turkiška pirtis tinka lietuviui?

Turkija turi gilias pirčių tradicijas, tapusias jos kultūros dalimi. Turkiškos pirties - hamamo - istorija siekia net Osmanų imperijos laikus. Kadaise hamamas arabų moterims atstodavo šiuolaikinius grožio salonus.

Turkijoje pirtys būdavo svarbiausia miestelėnų sambūrio vieta, kur bendraujama, keičiamasi naujienomis, aptariami gandai. Visi svarbūs gyvenimo ritualai buvo atliekami hamamuose: nuotakos apeiginis prausimasis, vyrų išlydėjimas į karą, net gedulo ceremonijos.

Muilo putos ir marmuriniai gultai

Turkiška pirtis yra skirta odos šveitimui ir kūno valymui. Hamamo specialistas, turkas Gurbuzas Gutineras, dirbantis viešbučio „Vanagupė" spa centre „Amber SPA", pasakoja, kad klasikinę turkiškos pirties procedūrą sudaro keli etapai. „Pirmiausia, kūnas iškaitinamas garinėje pirtyje, kurioje sušildomi visi raumenys ir sąnariai, atveriamos poros. Tuomet specialioje patalpoje su šildomomis grindimis, sienomis ir marmuriniu gultu kūnas šveičiamas specialiai šiurkščia, rankų darbo natūralaus arklio plauko pirštine, vadinama „kese". Po to, visas kūnas išmuiluojamas muilo putomis ir apliejamas vėsiu vandeniu - tai ne tik prausimas, bet ir puiki relaksacija. Atlikus prausimą, daromas atpalaiduojantis, gilus viso kūno masažas natūraliais aliejais. Baigus visą procesą siūloma atsikvėpti poilsio zonoje vaišinantis gaiviaisiais gėrimais, arbata ar kava", - pasakoja G. Gutineras. Turkiška pirtis ypač tinka ruošiantis pasilepinti saulėje, po odos šveitimo visada gaunamas lygesnis įdegis.

Sugeria blogą energiją

Didžiausiame Vakarų Lietuvoje spa centre „Amber SPA" hamamo programos trunka nuo 35 iki 140 min.: 10 min. - sauna, 35 min. - kūno šveitimas ir muilo masažas, apie 45 min. kūno masažas su aliejais ir 10 min. relaksacija geriant arbatą. Masažą atlieka vienas specialistas. Procedūra atliekama ant specialaus marmurinio gulto. Turkai sako, kad marmuras sugeria blogą žmogaus energiją, taigi turkiškos pirties metu valomas ne tik žmogaus kūnas bet ir siela. Po procedūros oda tampa daug švelnesnė, spindi grožiu. Turkiškoje pirtyje lankomasi ir sveikatos sumetimais: kenčiant nuo galvos ir kitų skausmų, norint sumažinti svorį, padailinti kūno linijas.

Rekomenduotina kartą per savaitę

Į hamamą vyrams ir moterims leidžiama eiti kartu. Tai ypač populiariu Turkijoje, kur turkiški masažai daromi vienu metu keletui žmonių. Lietuvoje turkišką masažą vienu metu dažniausiai gali daryti tik vienas žmogus. Tiesa, vaikams siūloma pirtis be kūno šveitimo, o vyresnio amžiaus žmonėms sutrumpinamas laikas saunoje, o pats hamamo masažas atliekamas ant silpniau įkaitinto marmurinio stalo. Hamamo masažas nerekomenduotinas nėščiosioms. Pasak specialistų, turkiškoje pirtyje galima lankytis vieną kartą per savaitę. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių