Aikštelė, kurioje Šekspyras pirmą kartą pastatė Hamletą

Atrodytų apie Viljamą Šekspyrą žinoma jau viskas. Tačiau britų archeologai padarė atradimą, kuris įspraudė į kampą ne tik šio žymaus poeto kūrybos mėgėjus, bet ir specialistus, pašventusius savo gyvenimą jo biografijos tyrinėjimams.

Archeologai Londono apylinkėse aptiko teatro liekanas, kuriame, kaip spėja ekspertai, tikriausiai buvo pirmąkart pastatytos V.Šekspyro ankstyvosios pjesės. Plytų grindinio liekanos, datuojamos XVI a., išliko kiek šiauriau viduramžių Londono teritorijos.

Šis teatro pastatas anuomet buvo vadinimas tiesiog „Teatru", o spektakliai jame vykdavo po atviru dangumi. Manoma, jog iki tol aktoriai pasirodymus rengdavo užeigų kiemuose bei didžiulėse pokylių salėse. Žinoma, kad „Teatras" buvo atidarytas Rytų Londono Šoredičo rajone 1576 m. Jo statybos anuomet kainavo 700 svarų. Karalienės Elžbietos I valdymo laikais tai buvo neįtikėtinai didelė suma.

Tuo metu V.Šekspyras pats vaidino aktorių trupėje „Lordo Čemberleno vyrai" ir mėgino rašyti pirmąsias pjeses. Vėliau tos pačios trupės aktoriai vaidino jo sukurtas pjeses. Kilus ginčui dėl žemės sklypo, Šoredičo teatro savininkai 1599 m. pastatą išardė.

Pasak Londono muziejaus tyrinėtojų, radusių šio pastato liekanas, labai tikėtina, kad šiame teatre buvo pirma kartą pastatytos pjesės „Ričardas III", „Vidurvasario nakties sapnas", „Venecijos pirklys" bei „Hamletas".

Pastato liekanos rastos ruošiantis statyti toje vietoje naują teatrą. Šiandien nuspręsta „Teatro" likučius išsaugoti toje pat vietoje. Pasak naująjį teatrą statančios kompanijos „Tower Theatre Company" vadovo, žinia, jog XXI a. teatras bus statomas toje pačioje vietoje, kur vaidino pats V.Šekspyras ir kur buvo pirmąkart pastatyti kai kurie jo vaidinimai, suteikia didžiulį įkvėpimą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių