Afrikiniai kirstukai bendrauja ant kuprų užsiaugintais „barškučiais“

Vieninteliai pasaulio žinduoliai, sugebantys barškėti it naujagimių žaisliukai – Madagaskare gyvenantys afrikiniai kirstukai, pavadinimu dryžuotieji tenrekai.

 Neįprastą, žmogaus ausiai veik negirdimą aukšto dažnio garsą šie simpatiški gyvūnėliai išgauna trindami pakitusius kailiuko šerius. Šį unikalų „kalbos padargą“, kurį tenrekai užsiaugina ant kuprų, pavyko nufilmuoti BBC filmavimo grupei.

Neįprasti komunikaciniai šeriai ant dryžuotųjų tenrekų (lot. k. - Hemicentetes semispinosus) kuprų savo išvaizda akivaizdžiai skiriasi nuo viso kailiuko. Kai jaunas tenrekas pasiklysta, jo pasigedę šeimos nariai ima barškėti – būtent tokį garsą primena vienas į kitą trumpais intervalais trinamų neįprastų šerelių sukeliamas aukšto dažnio garsas. Orientuodamasis pagal gentainių skleidžiamus „barškesius“, pasiklydęs tenrekas randa kelią atgal pas saviškius.

Madagaskare aptinkama apie 30 rūšių tenrekų. Kai kurios iš jų gyvena ir Afrikos žemyne. Be galo įdomu ir tai, kad šie maži padarėliai kilę iš šiuolaikinių dramblių, taip pat vamzdžiadančių ir lamantinų protėvių. Iš visų tenrekų rūšių, barškėdami komunikuoja tik dryžuotieji tenrekai. Jie aptinkami tik Madagaskaro saloje.

Kaip rašo technologijos.lt, žmogaus ausis tenrekų skleidžiamą barškėjimą natūralioje aplinkoje sugautų sunkiai. Kad aptiktų ultragarsui artimus tenrekų skleidžiamus garsus, filmavimo grupė naudojo vadinamuosius šikšnosparnių detektorius. Paaiškėjo, kad iš pažiūros tylūs padarėliai iš tiesų yra nemenki plepiai.

Madagaskaro sala – ne vienos keistos gyvūnų rūšies (nuo lemūrų iki fosų) namai. Tačiau tenrekai – vieni egzotiškiausių.

 


Šiame straipsnyje: kirstukas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių