Vilniečiai įgyvendins meninius projektus

Nuo kiemų puošybos ir vaikų šokio iki asmeninio kino seanso - antrąjį „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009" Žmonių programos fondo etapą laimėję projektai  skatins mažųjų Vilniaus bendruomenių kūrybiškumą.

Pasak Žmonių programos vadovo Liudo Gikaro, nors Vilniuje veikia beveik 40 oficialių bendruomenių, dauguma jų nėra aktyvios, kai tuo tarpu neformalios, niekur neregistruotos bendraminčių grupės turi daugybę kūrybinių idėjų.

„Žmonių programa išsiskiria tuo, jog skatina kurti ne menininkus, o paprastus vilniečius. Be to, mūsų fondas gerokai praplečia bendruomenės sąvoką, į ją įtraukdamas ne tik juridiškai įregistruotas bendruomenes, bet ir kiekvieną bendrų interesų siejamą grupę - moksleivius ar mokytojus, kiemo gyventojus ar kaimynus, riedlenčių sporto gerbėjus ar dviračių aistruolius. Tad kreiptis dėl paramos ir gauti finansavimą gali bendraminčiai, kuriems kiti fondai greičiausiai užvertų duris", - pasakojo L. Gikaras.

Mėnesį (rugpjūčio 13 - rugsėjo 15 d.) trukusiame antrajame etape Žmonių programos fondas sulaukė 26 paraiškų. Iš jų išrinkti keturi nugalėtojai, išsiskyrę originalumu ir geriausiai atitikę fondo keliamus reikalavimus.

Nušvisti naujomis spalvomis niūrų Senamiesčio kiemą kvies meno galerija „Actus Magnus". Jos organizuojamas projektas „Mano ženklai mano mieste" išskirtine meno erdve pavers Pilies gatvės 36-ojo namo kiemą bei į jį vedantį tunelį. Visi norintys vilniečiai lapkričio 13-14 d. ir gruodžio 13-14 d. su profesionalių dailininkų pagalba įvairiausiomis technikomis kurs ženklus, kuriais gruodžio 14 d. bus papuošta namo aplinka.

Fotografijos ir kino mėgėjams skirtas projektas „Eko kinas - tavo kieme" kviečia vilniečius fotografuoti savo kiemus. Visos gautos fotografijos bus eksponuojamos Vilniaus planetariume, o įdomiausio darbo autorius laimės unikalų prizą - jo namo kieme bus surengtas profesionalaus kino seansas, kuriuo džiaugtis galės visi aplinkinių namų gyventojai.

Viena garsiausių Lietuvoje šiuolaikinio šokio mokyklų „Todes" programai pateikė judesio meną bei įvairias kitas meno formas apjungsiantį projektą „Kuriame pasaulį". Jo metu iš Vilniaus moksleivių ir vaikų namų auklėtinių bus suformuota spektaklio trupė, kurios nariai bus mokomi šiuolaikinio šokio pradmenų, o gruodžio 23 d. pristatys kalėdinę spektaklio premjerą. Šis projektas visuomenę privers atsigręžti į beglobius vaikus.

Tuo tarpu edukacinis projektas „Kino knyga - tarpkultūrinis dialogas" bus skirtas Vilniaus miesto moksleiviams ir skatins jaunų žmonių toleranciją kitataučiams, tarpusavio bendradarbiavimą ir bendrą kūrybinę veiklą. Projekto metu kelių Vilniaus vidurinių mokyklų moksleiviai kurs trumpametražius filmus, dalyvaus filmų peržiūrose ir diskusijose bei įvairiuose žaidimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių