Turgaus prekybininkams 800 litų mokestis – nepakeliama našta (papildyta)

Bendrovės „Kalvarijų turgus“ vadovybei mestas ultimatumas: arba per pusmetį jie įrodo, kad sugeba produktyviai ir skaidriai organizuoti turgaus veiklą, arba turgus bus atiduotas į koncesininkų rankas.

Penktadienį Kalavijų turguje surengtoje spaudos konferencijoje laikinai mero pareigas einantis vicemeras Gintautas Babravičius pareiškė turgaus direktoriui duodąs ne daugiau kaip pusmetį įrodyti, kad turgus gali dirbti nenuostolingai, skaidriai rinkti mokesčius iš prekiautojų ir kaupti lėšas būtinai renovacijai.

Mat dabar istorinės turgavietės vaizdas mažų mažiausiai kelia šiurpą: nė viena prekyvietė neatitinka higienos normų, mėsos paviljonai griūva, šaldytuvai ir kita įranga pasenusi, turgaus danga suskeldėjusi, o didžioji dalis prekiautojų priversti dirbti lauke be šildymo.

Taip pat įtarimų kelią ir bendrovės „Kalvarijų turgus“ administracija. Aparatas, kuriame dirba 45 darbuotojai pernelyg išpūstas, direktoriaus ir jo pavaduotojų algos neatskaičius mokesčių siekiančios po 7-8 tūkst. litų. Savivaldybės kontrolės ir audito tarnyba ne kartą įspėjusi turgaus vadovybę, kad būtina mažinti administracijos darbuotojų skaičių, sutvarkyti turgavietę ir svarbiausia - užtikrinti skaidrią rinkliavą.

Mat iki šiol kyla įtarimų, kad dalis iš prekiautojų surenkamų mokesčių nepatenka į turgaus kasą, o nusėda administracijos kišenėse. Ne kartą vadovybei buvo liepta kuo skubiau panaikinti turguje rinkliavas grynais pinigais ir reikalauti prekiautojų už darbo vietą atsiskaityti ne į turgaus kasą, o per banką.

„Gandai apie turgaus privatizavimą yra laužti iš piršto. Nuo liepos, sukūrus atskirą bendrovę „Kalvarijų turgus“, šis pradėjo duoti teigiamus vaisius. Dviejų mėnesių rezultatai yra puikūs. Dabar belieka išspręsti ekonominius klausimus. Mano nuomone, šitas turgus gali sėkmingai savarankiškai vystytis toliau. Tačiau mes neatsisakome minties, kad turgus gali būti išnuomotas privačiai bendrovei, jeigu turgaus vadovybė turi per 6 mėnesius neįrodys savo veiklos efektyvumo“, - įspėjo G.Babravičius.

Įvedė abonentinį mokestį

Naujasis bendrovės „Kalvarijų turgus“ direktorius Audrius Barauskas įsitikinęs, kad turgus gali veikti efektyviau ir išvengti koncesijos rykštės. Esą vos atskyrus Kalvarijų turgų nuo kitos savivaldybės bendrovės „Šnipiškių ūkis“, nuo liepos išaugo surenkamų mokesčių sumos. Jeigu pernai per liepą ir rugpjūtį rinkliavų suma siekdavo 561 tūkst. litų, šiemet per tą patį laikotarpį surinkta daugiau nei 750 tūkst. litų rinkliavų. Esą tai įrodo, kad ankstesnioji turgaus vadovybė galimai neteisėtai savinosi dalį turgaus lėšų, tačiau ne šioji.

Visgi, Vilniaus savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos teigimu, kol turguje atsiskaitoma grynais pinigais, pagunda juos savintis lieka. Direktoriaus prašyta kuo skubiau įvesti abonentinį mėnesio mokestį visiems prekiautojams ir be atsiskaitymo čekio neleisti jiems dirbti. Tačiau A.Barauskas visuotinio abonentinio mokesčio įvesti neskuba.

Nuo rugsėjo 1-osios abonentinis mokestis renkamas tik iš žalios ir rūkytos mėsos paviljonuose prekiaujančių asmenų. Tai sudaro labai menką turgaus prekiautojų dalį. Mėnesio įmoka jiems siekia apie 800 litų ir ji, skirtingai nei prašyta, mokama grynaisiais į turgaus kasą. Beje, susimokėti prekiautojų prašome ne mėnesio pradžioje, o gale. Kiti prekiautojai atsiskaito įprasta tvarka - kasdien susimoka už darbo vietą.

„Tikrai nėra lengva įvykdyti Kontrolės ir audito tarnybos reikalavimus, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Neva pasistačiau kasos aparatą, prekiautojui išmušiau čekį ir viskas vyksta kaip sviestu patepta. Tikrai taip nėra. Lauke prekiaujantiems įvesti abonentinį mokestį ne taip lengva, nes jų skaičius priklausomai nuo oro sąlygų kinta. Vieną dieną jie prekiauja, kitą - ne. Bet artimiausiu metu ketiname ir jiems tokią galimybę sudaryti. Tačiau prašyti susimokėti per banką - jie nesuvokia kitokios galimybės, kaip tik atsikaityti į turgaus kasą. Iš ten niekur pinigai nedingsta, todėl mokėti per banką nėra tikslinga. Kaip jūs priversite lašiniais prekiaujančią močiutę mokėti per banką“, - įtikinėjo Kalvarijų turgaus direktorius.

Mokestis staiga padvigubėjo

Įdomu tai, kad nuo rugsėjo 1-osios turguje įvestas dvigubai didesnis abonementinis mokestis, nei buvo iki šiol. Mat anksčiau paviljonų prekiautojams vieta su 2 metrų ilgio šaldytuvu dienai kainuodavo po 8 litus, o šiandien jau siekia 16 litų. Mėnesio įmoka viršija 800 litų. Išvydę tokias rinkliavas turgaus prekiautojai pasipiktino. 

„Labai brangu pasidarė. 800 litų mėnesiui! Aš negaliu tiek mokėti. Man reikia susitvarkyti su savo produkcija, kasdien pirkti vienkartinę prijuostę, mokėti už svarstykles, patentus. Per mėnesį iš viso susidaro 1 tūkst. litų. Aš tiek neuždirbu, kiek reikia atiduoti. Pasiklauskite visų, visas turgus taip šneka. O jeigu aš susirgsiu, man ir ta diena bus į abonementą įskaičiuota, nors realiai neprekiausiu. Tai už ką man tiek mokėti?“, - prekiautojos Jadvygos akyse suspindo ašaros.

„Dar nesusimokėjau už šitą mėnesį ir nežinau, ar įstengsiu. Greičiausiai ne. O iš kur man tiek pinigų gauti? Prekyba nevyksta, uždirbu 4 kartus mažiau nei anksčiau. Aš nesusimokėsiu. Sakote, neleis prekiauti? Mes patys išeisime, o ką daryti“, - guodėsi rūkyta mėsa prekiaujanti Genutė.

Turguje skaidrumo - nė kvapo

Šarūnas Skučas
Vilniaus miesto savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos kontrolierius

Kol nebus Kalvarijų turguje nustatytas konkretus rinkliavų rinkimo laikas, ir tik ryte, o ne vakare, tol ten tvarkos tikėtis neįmanoma. Dabar rinkliavos iš prekiautojų renkamos iki 13 val., o turgus dirba iki 14 val. Reiškia, prekiautojas gali visą dieną prekiauti ir 13 val. susirinkti daiktus, išeiti ir nesumokėti. Net galimybės nėra patikrinti, ar prekiautojas susimokėjo. Kontrolierius negali reikalauti iš prekiautojo susimokėti anksčiau nei iki 13 val. jeigu pats prekiautojas to nenori.  Kol tai nebus sutvarkyta, galimybė piktnaudžiauti turguje nebus užkirsta. Čia pats pagrindinis dalykas, kurį būtina padaryti.

Manęs neįtikina turgaus vadovybės aiškinimai, kad neįmanoma įvesti rinkliavos iki 9 val. ryto, nes neva patys prekiautojai labai priešinasi bet kokioms reformoms. Visi prekiautojai privalo paklusti turguje nustatytoms taisyklėms. Ir jie niekur nedings, jie prekiauti turės. Be to Kalvarijų turguje prekybos įkainiai pigesni, nei Halės turguje, todėl Kalvarijų turguje žmonės prekiaus ir prekiaus ir dar ačiū sakys.

Kitas pavyzdys - šį mėnesį prekiaujantiems paviljonuose mokesčiai padvigubėjo. Bet rinkliavos dydį nustato ne turgaus vadovybė, o Vilniaus miesto taryba. Čia nesąmonė. Peršasi išvada, kad anksčiau neteisėtai buvo taikomi lengvatiniai įkainiai. Bet kitą savaitę taryba ketina patvirtinti naujus įkainius, tikimės, kad problema bus išspręsta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių