Šventės organizatoriai: ištęstas spektaklis nepasiteisino

Plačiai išreklamuota eglutės įžiebimo šventė pritraukė kone 10 tūkst. žiūrovų, tačiau daugelis gailėjosi grūdęsi į aikštę, nes šviesų, ugnies ir fejerverkų spektaklio prasmės nesuprato.

Suplūdo tūkstančiai žiūrovų

Pastaraisiais metais Kaunas galėjo didžiuotis originaliausia vieša kalėdine eglute, jos įžiebimo šventė Rotušės aikštėje pritraukdavo minią žmonių. Ne išimtis ir šie metai.

Eglutės įžiebimo šventę miestiečiams dovanojanti savivaldybė skelbė, kad kauniečiams bus parodytas Europą sužavėjęs spektaklis. Gatvės teatras iš Vokietijos "Des Aktionstheater PAN.OPTIKUM" šventei parinko kūrinį "Il corso", kuris, pasak teatro atstovų, yra vienas iš labiausiai laukiamų tokio pobūdžio pasirodymų Europoje. Ugnies, šviesų ir fejerverkų spektaklyje pasakojama apie meilę gyvenimui, veržlumui ir kūrybai.

"Spektaklis turėtų sužavėti tuos, kurie pasiilgo jausmingo reginio su itin poetiška kulminacija", - anonsavo teatro atstovai.

Likus valandai iki šventės pradžios, link Rotušės aikštės traukė kolonos žmonių. Jie nesiliovė plūsti ir prasidėjus pasirodymui. Manoma, kad šventę stebėjo bemaž 10 tūkst. žiūrovų.

Šeštadienio vakarą Kauno rotušės aikštėje kiek anksčiau pradėję būriuotis žmonės mėgino surasti vietą, iš kurios būtų geriausia stebėti pasirodymą. Tačiau vienos dominuojančios scenos nebuvo, tad žmonės stoviniavo kas kur. Užgesus šviesoms paaiškėjo, kad veiksmas vyks keliose aikštės vietose.

Neištvėrusieji – švilpė

Stovėjusieji kiek toliau nuo aikštės centro, pro kitų žiūrovų galvas vos įžiūrėjo atskiras vyksmo vietas, galima buvo pamatyti nebent aukštai iškeltas aktorių akrobatų figūras. Be to, jie sunkiai galėjo girdėti ką ir kokia kalba spektaklio dalyviai. Muziką ir spektaklio veikėjų kalbą stelbė minios keliamas alasas. Kai kurie žiūrovai švilpė reikšdami nepasitenkinimą.

Bene geriausiai vaidinimą matė ne įsibrovusieji į aikštę, o likę stebėti renginį prie Arkikatedros bazilikos, kur renginys buvo transliuojamas ekrane.

Praėjus beveik valandai, šventę vainikavo nedidelė porcija fejerverkų , eglutė pagaliau sušvito balta, žalia ir melsva spalvomis. Daugelis buvo sužavėti nauju jos rūbu, nes pernai eglutės puošyboje dominavo balta spalva. Tai buvo tas momentas, kurio laukė dauguma žiūrovų. Netrukus minia ėmė skirstytis.

Praėjime iš Rotušės aikštės į Vilniaus gatvę žmonės tapo nevaldomi. Čia susiformavo milžiniška spūstis. Dalis žmonių norėjo ištrūkti iš aikštės, o kiti brovėsi priešinga kryptimi, norėdami pamatyti eglutę. Į spūstį pateko ir tėvai su mažais vaikais bei kūdikiais, kuriuos teko laikyti iškėlus virš galvų. Minios nešami žmonės griuvo ant vaikiškų vežimukų, kurie, laimei, buvo tušti.

Šiame kamštyje nesimatė nė vieno pareigūno ar renginio organizatoriaus, kuris nukreiptų žmones išeiti iš aikštės kitu keliu.

Atrinko tai, ko nematę

"Šventė su savo pliusais ir su savo minusais", - taip renginį įvertino vienas pagrindinių jos organizatorių, Kauno kultūros centro "Tautos namai" direktorius Albinas Vilčinskas. Jo teigimu, gerai yra tai, kad eglutės įžiebimo šventėje buvo pirmą kartą buvo parodytas kitokio žanro veiksmas.

"Gal mūsų žmonės yra įpratę iš karto gauti linksmybes, šou? Na, o šis spektaklis turėjo pakankamai ištęstą pradžią, kuri nelabai pasiteisino. Buvo tokių "niuansėlių", - pripažino A.Vilčinskas. Pasak jo, iš viso kalėdiniams renginiams miesto savivaldybė skyrė 90 tūkst. litų. Koks honoraras buvo sumokėtas vokiečių teatrui, A.Vilčinskas teigė negalįs atskleisti.

Spektaklį šventei išrinko specialiai sudaryta darbo grupė. "Buvo peržiūrimi įvairūs variantai, iš užsienio, ir lietuvių. Buvo vertinama, kas buvo daroma anksčiau, ko dar nėra buvę niekada per eglutės įžiebimą", - komentavo organizatorius.

Reginio, kokį parodė gatvės teatras iš Vokietijos, tikino A.Vilčinskas, nėra buvę ne tik Kauno, bet ir Lietuvos viešose erdvėse. Renkantis spektaklį buvo įvertintas siužetas, aktorių akrobatų profesionalumas, ugnies panaudojimas.

Trys užsienio kalbos

Pasak A.Vilčinsko, spektaklio rengėjai buvo iš anksto nurodę, koks turės būti įgarsinimas, apšvietimas. Vokiečiai akcentavo, kad garsas turi būti koncentruotas į aikštės centrą.

"Be abejonės, garsas buvo skaidomas ir į kraštus. Pats bėgiojau, buvau ir viename kampe, ir kitame, man garso pakako. Šio žanro pasirodymui garso įranga buvo pati geriausia", - dėstė A.Vilčinskas. Aktoriai kalbėjo anglų, vokiečių, ispanų kalbomis.

"Spektaklis yra neskaidomas. Jei pas mus atvažiuoja užsienio atlikėjas – dainininkas ar teatras – ar mes verčiame į lietuvių kalbą pasirodymo metu?" - daugiakalbystę pateisino organizatorius. Vaikai, pašnekovo nuomone, į žodžių ir renginio esmę nesigilina, jiems svarbiausias - renginys.
Kodėl niekas nereguliavo žmonių judėjimo iš ir į Rotušės aikštę, A.Vilčinskas siūlė klausti policijos pareigūnų.

"Policijos atstovai lygiai taip pat dalyvavo renginių organizavimo komisijoje. Kodėl jų nebuvo spūstyje, negalėčiau pakomentuoti. Mano giminės, draugai taip pat buvo spūstyse, skambino man ir davė pylos", - prisipažino organizatorius. Kita vertus, A.Vilčinskas atkreipė dėmesį, kad ne kas kitas, o patys žmonės sudarė spūstį.

Nemažai kauniečių pasigrožėti eglute atvyko dienos metu, kai nereikėjo brautis pro minią. Šiemetinis šventinis medis padabintas panašiai kaip pernai, dominuoja tekstilininkės Jolantos Šmitienės sugalvotas baltas šerkšnas.

Režisierius Vytautas Balsys:

Į spektaklį dirstelėjau tik iš tolo. Buvo labai daug žmonių, arčiau nepriėjau ir viso spektaklio nemačiau, negalėjau įsijausti. Todėl negaliu detaliau komentuoti. Patiko renginio idėja, kad akcentuojamas ne tik eglutės įžiebimas, bet ir rodomas spektaklis.

Žinoma, galbūt reikėjo vaizdą pakelti aukščiau, apgalvoti, kad visi jį matytų. Galbūt vokiečiai nesitikėjo tokios didelės minios žiūrovų? Žinoma, klaidų visuomet yra, bet aš nelinkęs labai sureikšminti, nagrinėti. Ką iš tos eglutės įžiebimo galima padaryti? Aš asmeniškai nesudėjau daug vilčių, kad atėjęs nustebsiu, neteksiu amo. Taip ir tikėjausi, kad bus dūmų, muzikos, fejerverkų, kažkas pasisuks ant gaublio.

Aš tikrai nustebęs, kad lempučių uždegimas sutraukia tiek daug žiūrovų. Svarbus pats žmonių noras ateiti į tokį renginį, trauką ateiti galima išnaudoti. Tačiau mūsų žmonės dar nemoka bendrauti, sukurti sau šventę. Visada reikia kažką pamatyti, nusivilti, o paskui pačiam imtis. Šis renginys įpareigos lietuvius sugalvoti kažką įdomesnio. Tokiems masiniams lauko renginiams reikalinga speciali režisūra, o tai – aukštasis pilotažas. Norint suvaldyti mases, reikia daug ką numatyti, skirti tam lėšų.


Šiame straipsnyje: Kalėdos Kaune 2010

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių