Eitynėse prieš AE statybas - 300 žmonių

Apie 300 žmonių antradienį susirinko į eitynes Vilniaus centre pareikšti savo nuomonės apie planuojamų atominių elektrinių statybą.

Gedimino prospekte antradienio popietę aidėjo avarinio signalo garsai, skanduotės "Atomui - ne", palydimos būgnų tratėjimo. Teatralizuota eisena, kurios priešakyje išsirikiavo baltais kombinezonais pasipuošę jaunuoliai, nešini atominės energetikos atributika, buvo skirta paminėti Černobylio katastrofos 25-ąsias metines ir atkreipti dėmesį į planuojamų statyti atominių elektrinių pavojų.

"Atomui - ne", "Dabar - Japonija, paskui - Lietuva", "Atominės energijos? Ačiū ne" - skelbė eisenos dalyvių plakatai. Tarp jų buvo Lietuvos Žaliųjų partijos nariai, Jungtinio demokratinio judėjimo atstovai, Užupio bendruomenės nariai, taip pat gausus būrys moksleivių. 

„Noriu palaikyti šią akciją, visas jaunimas, visa mokykla yra prieš atominę elektrinę. Nors realiai nemanau, kad ši akcija kažką pakeis, bet bent visi susitelksime", - sakė "Gabijos" gimnazijos moksleivė Aistė Čiučiurkaitė, patikinusi, kad prisijungti prie eisenos sugalvojo patys moksleiviai, o mokytojai tik palaikė jų iniciatyvą.

“Atėjau, nes esu prieš, kad aplink Lietuvą būtų statomos atominės elektrinės. Yra ir kitų alternatyvų – saulės, vėjo energetika. Jei į tokias akcijas susirinks kuo daugiau žmonių, galbūt pavyks kažko pasiekti“, - vylėsi kita eisenos dalyvė Irmina Balčiūnaitė.

Akcijos organizatoriai teigė galvojantys ne apie ekonominę atominių elektrinių pusę, o apie pavojų, kokį jos sukels žmonėms. "Kalba apie energetiką, kokia čia energetika? Tiesiog gyventi norime. Tie trys projektai, kurie nori Lietuvą įrėminti, yra grėsmė mums. Iš tikrųjų tai yra ne elektros, ir ne energetikos klausimas. Tai yra mūsų išgyvenimo klausimas. Gal tie, kurie planuoja tai daryti, gali pasakyti, kur mes evakuosimės? Černobylio ir dabar trisdešimt kilometrų yra mirtina zona, Fukušimoje tokia atsiras, ar Vilniaus gyventojai turės kur pasitraukti?", - susimąstyti kvietė Lietuvos Žaliųjų sąjūdžio partijos pirmininkas Juozas Dautartas.

Renginio organizatoriai šia akcija norėjo pasakyti nepritariantys atominių elektrinių statybai Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse - Baltarusijoje bei Rusijos Kaliningrado srityje ir kvietė visus lietuvius susivienyti ir neleisti vykdyti šių projektų. Savo nuomonę jie išdėstė peticijoje, įteiktoje Lietuvos respublikos seimui ir Vyriausybei.

Peticijoje reikalaujama, kad Seimas paskelbtų neterminuotą moratoriumą visiems veiksmams, prisidedantiems prie naujų AE statybų Lietuvos teritorijoje bei netoli jos.

Minėdami Černobylio katastrofos metines į panašias akcijas protestuotojai taip pat rinkosi Klaipėdoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, kitose Europos šalyse.


Šiame straipsnyje: atominė elektrinėeitynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

maryte

maryte portretas
nu ir kvailiai neturi pries ka protestuot uz gyvenimo salygas eitu protiestuot kad kainos kila matai pries atomine

Liberalas Paulius

Liberalas Paulius portretas
Daug. Labai daug. 0,01% Lietuvos.

gediminas

gediminas portretas
Dalyvavau neseniai susitikime su Rusijos aplinkosaugininkais.Anot jų Rusija turi 32 reaktorius,10 atominių elektrinių, kiekviena iš jų nėra pakankamai saugi.. Svečias iš Rusijos Vladimiras Sliviakas susitikimo metu pasakojo atsitikimą, kad jo draugas dirbo vienoje iš Rusijos AE ir joje vos neįvyko avarija, žmonės išgelbėjo situaciją ir jis įsitikino kiek pavojus didelis ir kaip gali greitai įvykti siaubinga avarija, po šito įvykio jis patyrė psichologinę traumą ir išėjo iš darbo AE. Visiška beprotybė gyventi šalia ,,tiksiančios atominės bombos'' ir nuolatos jausti psichologinę įtampa. Pykstu tiek ant Prezidentės, tiek ant mūsų valdžios, kad viskas buvo daryta pavėluotai, kad nebuvo daroma kai reikėjo daryti, kad visuomenininkai , o ne valdžia daugiausia gynė savo valstybės interesus, ir Lietuvos nota pavėluota. Šalia Lietuvos sostinės planuoja didžiausią pavojų, o jie tik neseniai ,,prabudo'' , kiekviena normali valstybė, jos valdžia gintų savo interesus tik sužinosi apie tokius pavojingus planus. Tie kas žiūrėjote vakar per LTV filmą apie Černobylio avariją ar per kitus šaltinius gilinotės apie šią ir Fukušimos avariją ir apie sunkius šių avarijų padarinius, tai turėtumėte susimąstyti. Kaip prognozuotumėte tolimesnę eigą, jei įvyktų stipri avarija tarkime galimos Baltarusijos ar Lietuvos atominėje elektrinėje ? Kas ir kaip likviduotų avarijos padarinius ? Kaip įmanoma būtų gyventojų evakuacija ir kur ji būtų galima ? Ir taip toliau. O kad atominė energetika proteguojama ir stumiama stiprių interesų grupių ir kad rašomi jiems palankūs straipsniai, tai žinome...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių