Minint „Fluxus“ 50-metį - žvilgsnis į pirmuosius performansus

Šiuolaikinio meno centras, minėdamas avangardinio „Fluxus“ judėjimo 50-metį, atvėrė parodą „Pamišėliai laisvėje: Fluxus festivaliai Europoje 1962–1977“.

„The lunatics are on the loose...“ (Pamišėliai laisvėje)šį komentarą žiūrovas išraižė plakate, skelbiančiame apie pirmąjį Fluxus festivalį, įvykusį Vysbadene (Vokietijoje) 1962 m. rugsėjį. Šįmet Fluxus sukanka penkiasdešimt metų, o ši sukaktis yra pretekstas pristatyti naują požiūrį į radikalias Fluxus menines akcijas. Multimedijų parodoje dokumentuojami XX a. septintajame-aštuntajame dešimtmetyje vykę Fluxus renginiai ir siūlomi interaktyvūs būdai susipažinti su menininkais, meninėmis akcijos bei jų liudininkais.

Nuo 1962 m. Fluxus renginius matė nemažai Europos miestų. Ši neapibrėžta menininkų grupė išgarsėjo, nes scenoje plikai skutosi galvas, „kurį laiką darbavosi su sviestu ir kiaušiniais“, išmontavo pianiną ir sprogdino salotas. Auditorija ir žiniasklaidos atstovai buvo pasipiktinę: „Muzika su kiaušiniais“, „Pakabina kopūsto galvą ir teigia, kad tai ir yra menas“, „Naujausias muzikos stilius beprotnamiui“ - šie komentarai lydėjo „Fluxus“ judėjimą. Tačiau menininkai Ericas Andersenas, George Brechtas, Philipas Corneris, Dickas Higginsas, Alison Knowles, Jurgis Mačiūnas, Namas June Paikas, Benas Pattersonas, Mieko Shiomi, Benas Vautieris, Emmettas Williamsas bei kiti ir toliau siekė sugriauti nusistovėjusias meno ribas ir įveikti buržuazinę meno sampratą.

„Dar ir šiandien sutinkame menininkų, kurie tęsia Fluxus idėjas bei akcijas, o meno istorikų ir kuratorių susidomėjimas šiuo reiškiniu bei gausūs tyrimai atskleidžia įvairiapusę Fluxus istoriją. Deja, mūsų žinojimas apie Europoje vykusius Fluxus festivalius yra itin skurdus, - sako parodos kuratoriai. - Atėjo metas apjungti tyrimų rezultatus ir juos pristatyti tarptautiniame projekte, parodyti anksčiau neskelbtą medžiagą, ir, kas yra visų svarbiausia, atkreipti dėmesį į menininkų ir liudininkų požiūrius. Ši paroda – tai pirmas žingsnis, kuriuo siekiama susisteminti istorinius Fluxus renginius Europoje. Parodos metu bus tęsiama liudininkų paieška, projektas liks atviras medžiagos rinkimui“.

Parodą „Pamišėliai laisvėje: Fluxus festivaliai Europoje 1962–1977“ sudaro:

pasirinktų Fluxus festivalių Europoje rekonstrukcija – interaktyvios multimedijinės instaliacijos parodoje; pasidaryk pats“ Fluxus instaliacijos, kurios suteikia galimybę patiems lankytojams ekspozicijos erdvėje atlikti vieną iš Fluxus kūrinių-performansų; menininkų ir publikos susitikimai, performansai; simpoziumai ir diskusijos; publikacija  „išsami istorinių įvykių dokumentacija ir meninės knygos“ (592 puslapiai, gausios iliustracijos, esė ir detali dokumentacija iš 32-jų Fluxus festivalių Europoje, taip pat ir menininkų knygos).

KUR? Šiuolaikiniame meno centre, 
KADA? Nuo gruodžio 14 d. iki 2013 m. sausio 10 d.
KIEK? 4 - 8 litai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

švenčia

švenčia portretas
50 ...........o kiek jų liko.........šiaip tai pagalvojus kaip fluxus varžteliai po tiek laiko perpardavinėjami apvaliom sumelėm visokių 90 - mečių su kvapeliu gal ir verta švęsti..........

taip

taip portretas
mėšlas ir tiek, kiekvienas šūdniekalis menu vadinamas

šiandien

šiandien portretas
Londone ''serpentin'' gallery j.mekas pašoks ir pagros ,savo siaurajuosčius pristatydamas.........įdomu, gal ir mačiūno degtukų dėžutes prisimins ..........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių