Vyriausybės ataskaitos svarstymas Seime įstrigo

Keliems Seimo komitetams pasiskundus, kad negalėjo apsvarstyti Vyriausybės ataskaitos už 2010 metus, parlamentarai nusprendė atidėti diskusijas ir balsavimą dėl pritarimo ar nepritarimo jai.

Antradienį Seimo plenarinio posėdžio darbotvarkėje buvo numatyta daugiau kaip dvi valandas skirti Vyriausybės ataskaitos, premjero Andriaus Kubiliaus pateiktai balandžio 14-ąją, svarstymui. Po jo turėjo būti balsuojama dėl opozicijos inicijuotų trijų rezoliucijų projektų. Juose siūlyta nepritarti Vyriausybės veiklos ataskaitai.

Tačiau jos svarstymai antradienio plenariniame posėdyje baigėsi po maždaug 15 minučių. Seimo komitetų vadovai suspėjo per tą laiką pateikti informaciją, kaip komitetai įvertino Vyriausybės ataskaitą.

Iš 15-os parlamentinių komitetų 3 pareiškė nepritariantys ataskaitai. Tai Teisės ir teisėtvarkos, valstybės valdymo ir savivaldybių bei Žmogaus teisių komitetai.

Dešimt komitetų arba pritarė Vyriausybės veiklai 2010 metais, arba nusprendė nepareikšti jokios nuomonės apie ją, apsiribodami bendrojo pobūdžio pastabomis ir pasiūlymais.

Dar du komitetai pranešė išvis neapsvarstę Vyriausybės ataskaitos. Informacinės visuomenės plėtros ir Aplinkos apsaugos komitetų atstovai informavo Seimą, kad negalėjo to padaryti, nes į posėdžius neatvyko nei premjeras, nei kviestieji ministrai. „Tikėjomės, kad aplinkos ministras pas mus ateis šį trečiadienį, tada ir apsvarstytume ataskaitą. Tačiau plenariniame posėdyje ji svarstoma jau šiandien, todėl nespėjome to padaryti“, - sakė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas.

Tada opozicijos lyderis, Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys savo ir Socialdemokratų partijos frakcijos vardu pareikalavo padaryti pertrauką Vyriausybės ataskaitos svarstyme Seime. „Komitetai yra pagrindinės parlamentinės institucijos, kur labai detaliai nagrinėjama Vyriausybės veikla. Todėl tęsti ataskaitos svarstymo savo plenariniame posėdyje negalime, kol visi komitetai nėra jos apsvarstę“, - paaiškino V.Gapšys.

Seime pakako balsų paskelbti pertrauką Vyriausybės ataskaitos svarstyme už tai buvo 43 seimo nariai, prieš 22, susilaikė 21. Jis perkeltas į šio ketvirtadienio darbotvarkę.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė paprašė premjero A.Kubiliaus, kad šis įpareigotų ministrus atvykti į komitetų, svarstančių ataskaitą, posėdžius, kad šį ketvirtadienį Seimas galėtų imtis jos savo plenariniame posėdyje.

Po svarstymo Seimas gali priimti rezoliuciją dėl to, ar pritaria, ar nepritaria Vyriausybės metinei veiklos ataskaitai. Tokia rezoliucija nėra teisiškai įpareigojantis dokumentas ir nesukelia jokių teisinių pasekmių, tačiau parodo politines nuotaikas Seime. Jeigu parlamentarams pavyktų priimti rezoliuciją dėl nepritarimo Vyriausybės ataskaitai, tai būtų vertinama kaip netiesioginis nepasitikėjimas ministrų kabinetu.

Balsų daugumą Seime kontroliuojanti valdančioji koalicija tikisi atmesti opozicijos parengtas rezoliucijas dėl nepritarimo Vyriausybės veiklos ataskaitai už 2010 metus.


Šiame straipsnyje: SeimasVyriausybės ataskaita

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių