Oro uostuose dėl koronaviruso svarsto tikrinti grįžusiuosius ir iš kitų Europos šalių

Koronavirusui sparčiai plintant pasaulyje, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad Lietuvos oro uostuose svarstoma pasitikti bei tikrinti grįžtančiuosius ir iš kitų Europos šalių, ne tik šiaurės Italijos.

„Jei plitimas bus labai didelis, jei bus paveikta didelė šalies erdvė, kad gyventojai gali turėti kontaktą, (...) tai tik laiko klausimas, kada pradėsim tą daryti su kitomis šalimis“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Jei atsitiks taip, kad bus paveikta praktiškai visa Europa, tai irgi supraskit, kad tada nebeliks logikos visus tikrinti. Bet tada įsijungia kitos priemonės – tiesiog tada prašysime visus grįžusius gyventojus užpildyti anketą, jei jie keliavo, iš kur keliavo. Šiandien dienai nėra išplėstos tos ribos“, – pridūrė jis.

Be žmonių, keliavusių šiaurės Italijoje, oro uostuose šiuo metu pasitinkami bei tikrinami ir grįžusieji iš Kinijos, Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos ar Singapūro.

Anot A. Verygos, taip pat ieškoma būdų, kaip sugriežtinti saviizoliacijos reikalavimą.

„Per savaitgalį teko gauti tokių žinučių, kurios iliustruoja, kad ne visi linkę elgtis atsakingai: (...) žmonės grįžo iš Italijos, pasiėmė biuletenį, dabar gali dar dvi savaites pailsėti ir nueiti į teatrą. (...) Tariamės su teisininkais, kaip sugriežtinti tvarką ir imperatyviai pasakyti, kad jei pasiėmė nedarbingumo lapelį, tai turi likti namuose“, – kalbėjo ministras.

„Jei elgsimės neatsakingai, gali taip atsitikti, kad į teatrą ilgai nevaikščiosim. Sėdėsim taip ilgai kaip italai“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, šiuo metu galiojantys teisės aktai tokiems žmonėms leidžia taikyti „tam tikras sankcijas, bet klausimas yra dėl jų įgyvendinimo ir pritaikymo“.

„Šalys net drakoniškų priemonių imasi – Italijoje, girdėjot, iki trejų metų gresia laisvės atėmimas, (...) pas mus tos sankcijos mažesnės: areštas, bauda ir kiti panašūs dalykai. Nėra jie labai gal bauginantys, bet aš apeliuoju į pačių piliečių sąmoningumą“, – sakė A. Veryga.

„Prie kiekvieno namo nepastatysime po policininką. (...) Aiškinamės, kaip tą padaryt. Galbūt policijos pagalbą pasitelkt“, – pridūrė jis.

Tariasi, kaip padėti 

Daliai aviakompanijų Lietuvoje pranešus, kad skrydžiai į Milaną ir atgal yra stabdomi, A. Veryga sako, kad šiuo metu tariamasi su Užsienio reikalų ministerija (URM), kaip padėti grįžti iš Italijos ten esantiems lietuviams.

„Dabar derinamės su URM, žiūrėsim, kaip elgtis su mūsų gyventojais, jei atsitiktų, kad jie neturi, kaip grįžti, galvosim, kaip juos pargrąžinti saugiai namo, kad nesugalvotų grįžti tokiais būdais, kurie pavojingesni nei skrydis, kur lengva atsekti“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Pasaulyje užfiksuota daugiau kaip 111,2 tūkst. COVID-19 atvejų, mirė per 3,8 tūkst. žmonių, 62,3 tūkst. pasveiko. Virusas išplito į daugiau nei 100 šalių.

Iki šiol vienintelis viruso atvejis Lietuvoje patvirtintas vasario pabaigoje Šiauliuose iš Italijos grįžusiai moteriai.

Europos Komisija nuramino, kad šalys negali drausti prekių eksporto

A. Veryga teigia, kad pastarąją savaitę Briuselyje vykusio sveikatos apsaugos ministrų susitikime buvo patikinta, jog šalys gamintojos negali uždrausti sveikatos apsaugos priemonių eksporto į kitas valstybes nenotifikavus Europos Komisijos.

Pasak ministro, šis Europos Komisijos pranešimas nuramino, nes Europai didinant gamybą sveikatos apsaugos priemonių turėtų nepritrūkti.

„(Europos. – ELTA) Komisijos komisaras aiškiai akcentavo, kad šalys negali taip labai paprastai, savarankiškai nuspręsti ir drausti gaminamų prekių eksportą“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje vykusioje spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Sveikatos apsaugos ministras pripažino, kad šis Europos Komisijos patikinimas ypač nuramino mažąsias valstybes.

„Tas mums labai aktualu, nes mums, mažoms šalims, tai labai daug nerimo sukėlė, nes mes pačios nieko negaminam, o didelės šalys, jeigu jos nusprendžia riboti prekių eksportą, sukelia tam tikrą kaskadinį efektą“, – teigė sveikatos apsaugos ministras.

A. Veryga teigia, kad Briuselyje vykusio susitikimo metu buvo patikinta, jog be notifikavimo procedūros šalys negali drausti eksportuoti prekių.

„Labai aiškiai buvo pasakyta, kad negali šalys to daryti nenotifikavusios Europos Komisijos“,  – sakė A. Veryga, akcentuodamas, kad Europai auginant gamybą sveikatos apsaugai skirtų priemonių turėtų nepritrūkti.


Sveikatos apsaugos ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad Lietuva negamina jokių sveikatos apsaugos priemonių, kurių galėtų pasaulyje pritrūkti.

„Lietuva praktiškai negamina tokių priemonių, kurių realiai galėjo trūkti. Mes tik galėjome kažkokiems likučiams neleisti išvažiuoti. Bet kadangi iš komisaro buvo labai aiški informacija pasakyta, kad jokios šalys negali to taikyti, tai, žinoma, ir mes taip pat į tai reaguosime“, – sakė ministras.

Sveikatos apsaugos ministras spaudos konferencijos metu taip pat informavo, kad leidimai gaminti dezinfekcinį skystį jau išduoti ir netrukus ši priemonė turėtų pasiekti rinką.

„Pagal šios dienos duomenis 14 įmonių leidimas yra išduotas. Tikėtina, kad (įmonės – ELTA) turėtų pradėti gaminti šią savaitę ir jis turėtų pasiekti rinką“, – patikino ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Irmantas Kantautas

Irmantas Kantautas portretas
Tegul tikrina butinai nes dabar visi babajai jau plaukia i musu krasta

L

L portretas
O tai iki siol netikrinot ? Jo...

herkus

herkus portretas
o kaip bus su kruiziniais laivais Klaipedos terminale?.. jei valdzia ir toliau nepateiks oficialiu pareiskimu, reikia mitinguoti.. suorganizuokit, kas sugebat, mielai prisidesiu..
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių