Ukrainiečiams siūlyta paaukoti ir į Lietuvos raudonąją knygą įrašytos meškos mėsos konservų

  • Teksto dydis:

Nuo karo kenčiantiems ukrainiečiams siūlyta paaukoti ir į Lietuvos raudonąją knygą įrašytos meškos mėsos konservų. Tačiau tarnybos neleido, nes jie buvo konfiskuoti iš nelegaliai jas pardavinėjusios verslininkės. Lietuvoje į raudonąją knygą įrašytos meškos mėsą gali pardavinėti specialų leidimą turinčios įmonės, o verslininkė jo neturėjo, praneša LNK.

Paskutinį kartą meška Lietuvoje, anot gamtininko Tado Ivanausko, nušauta prieš beveik 140 metų. 

Į Lietuvos raudonąją knygą įrašytas rudasis lokys šalyje nebegyvena ir tik užklysta iš Baltarusijos ar Latvijos. 

Tačiau meškienos Lietuvoje paragauti dar neseniai buvo galima. Viena Kėdainių rajono įmonė prekiavo meškienos konservais. 14 eurų už 240 gramų.

Tai sukėlė įvairių reakcijų. 

Paaiškėjo, kad konservai iš Estijos. Ten rudieji lokiai gyvena ir net sumedžioti dalį jų leidžiama. 

Tačiau, anot buvusio aplinkos apsaugos viceministro, meškienos valgymas kelia grėsmę meškų populiacijai. 

„Kuo daugiau bus vartojama laukinių gyvūnų, ypač saugomų, tuo tiems laukiniams gyvūnams grėsmė bus didesnė, nes jei atsiranda paklausa, bus ir pasiūla. Jeigu šiandien ant stalo dedame patiekalų iš rudojo lokio, tai rytoj greičiausiai galima prekybos centruose sulaukti ir įvairių konservų iš augintinių, tokių kaip katinai, šunys“, – sako Linas Jonauskas, Seimo narys.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Politikas dėl meškienos konservų kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą bei Maisto ir veterinarijos tarnybą. Pastaroji pažeidimų nerado. 

Užtat aplinkosaugininkams repečkojės konservai užkliuvo. Rudasis lokys yra įtrauktas į saugomų gyvūnų sąrašą, o prekiaujant šiame sąraše esančių gyvūnų mėsa ar jos produktais reikalingas Aplinkos apsaugos agentūros leidimas. 

Meškos konservų pardavėjams gresia bauda iki 300 eurų. 

Konservais prekiavusi verslininkė sako nežinojusi, kad reikia specialaus leidimo. 

„Atrodytų, legaliai įsigyji Europos Sąjungoje prekes. Atrodytų, ta pati laisva prekybos zona. Bet Lietuvoje reikia tam tikrų savų, lokalių pažymėlių. Ar iš tiesų jų reikia? Aš šiai dienai jaučiuosi lyg ką tik būčiau grįžusi su šautuvu iš tos Estijos ir parsivilkusi mešką“, – teigia Justina Kočetova, verslininkė.

Anot Maisto ir veterinarijos specialistų, meška visaėdė, gali užsikrėsti, pavyzdžiui, trichinelioze. Tačiau, kai konservai sterilizuojami, mėsa tampa nepavojinga. 

Aplinkos apsaugos departamentas sustabdė prekybą konservais ir konfiskavo jų likučius. Verslininkė juos siūlė paaukoti ukrainiečiams. Tačiau departamentas atsisakė – teisės aktai neleidžia. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

skaitytojas

skaitytojas portretas
Kazkodel negirdet kad konservuotu vilkus ir lapes ,, gal atsigautu kurapku ir kiskiu populecijos ...

Atvyktų į Lietuvą gyventi

Atvyktų į Lietuvą gyventi portretas
Vargšai meškiai

kluika

kluika portretas
nu idiotai, juk tie kas darė tuos konservus turėjo visus dokumentus. Matyt savi biurokratai nutarė pasidalinti meškiuko konservus. Iš ukrainiečių pavogė. Paprasti žmonės šelpia bėdon papuolusius žmones. O valdžiagyviai tunka iš kitų nelaimės.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių