Streiką skelbs ir Santariškės?

Iš Valstybinės ligonių kasos pinigų negaunantys sostinės Santariškių klinikų medikai bei ligoninės personalas verčiami eiti nemokamų atostogų ir svarsto, ar pasekti kolegų pavyzdžiu skelbti streiką.

Rinkosi mažesnę blogybę

Situacija, kai dar gegužę ligoninė buvo priversta primygtinai prašyti darbuotojus eiti nemokamų atostogų nuo kelių dienų iki poros savaičių, susiklostė dėl Valstybinės ligonių kasos vėlavimo atsiskaityti už jau suteiktas paslaugas.

Medikai sako rinkęsi mažesnę blogybę – kitas pasiūlymas buvo mažinti atlyginimus, tačiau su sąlyga, kad toks susitarimas galios iki liepos mėnesio. Iki liepos liko vos kelios dienos, tačiau pozityvaus postūmio derybose su ministerija ir Ligonių kasa vis dar nėra.

"Situacija nesikeičia. Vyriausybė toliau neduoda pinigų, Santariškių klinikų vadovams, kaip bausmė už blogą darbą, sumažinti priedai. Kaip yra dabar, pastarąsias kelias savaites nežinau, atitolau nuo reikalų, tačiau taip buvo. Toliau einame nemokamų atostogų iki dviejų savaičių, ir mums, medikams, tai yra išgyvenimo būdas. Manau, kad, deja, ši situacija užsitęs ir prasidėjus liepai", – teigė Santariškių klinikų proktologas docentas ir buvęs Santariškių gydytojų profesinės sąjungos vadovas Paulius Žeromskas.

Gerų naujienų medikams negali pranešti ir naujoji Santariškių gydytojų profesinės sąjungos vadovė Božena Markevič.

"Šiandien dar nesame gavę skolos už suteiktas paslaugas sumokėjimo iš Ligonių kasos. Mums buvo pasiūlyta neiti nemokamų atostogų ir mažintis atlyginimus. Bet darome viską, kad tik nereikėtų mažinti atlyginimų, nes jei sumažinsime, klausimas, kada jie bus pakelti, jei apskritai bus. Taigi pasirinktos nemokamos atostogos, bet atlyginimai kol kas nekarpomi. Tačiau dabartinė padėtis labai nestabili. Tiesiog laukiame liepos pradžios, kai bus svarstoma dėl finansavimo, ir bus viskas aišku", – sakė B.Markevič.

p>Jaučiasi valdžios mušami

Praėjusią savaitę susitikime su opozicine konservatorių frakcija sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis, kalbėdamas apie sveikatos sistemos finansavimą ir apie tai, kad jo didinti skubotai negalima, užsiminė, jog nemokamos atostogos Santariškių klinikose – jokia naujiena. Esą ši problema velkasi jau ketverius metus.

Tačiau šiam teiginiui P.Žeromskas prieštarauja. "Kad einame nemokamų atostogų jau ketverius metus, netiesa. Ministras, matyt, blogai informuotas, todėl taip ir pasakė. Nemokamų atostogų ėjome tik 2009 m., įsivyravus ekonominei krizei, sutikome laikinai – pusmetį – susimažinti atlyginimus. Vėliau atlyginimai padidėjo, kurį laiką viskas buvo gerai. Dabar pagerėjimo nenumatoma", – tvirtino Santariškių klinikų proktologas.

Jis stebisi valdžios neveiklumu, dėl kurio šioje situacijoje labiau nei medikai kenčia pacientai, pagalbos sulaukiantys pavėluotai arba jos išvis nesulaukiantys. "Toks valdžios požiūris į medikus kyla dėl to, kas visuomenėje suformuota apie mus, dėl neigiamos nuomonės – mes nepopuliarūs, palaikymo nesulaukiantys, korumpuoti ir pan., vadinasi, mus galima mušti", – pridūrė P.Žeromskas.

Kolegos imasi veiksmų

Svarstyti, kokie bus padariniai, jei problemos iki žadėto termino nebus išspręstos, kalbinti medikai nesiryžta.

"Nemokamos atostogos yra kaip ir draudžiamos, neteisėtos, tačiau jei reikėtų karpyti atlyginimus, nuostolių būtų gerokai daugiau – reikėtų absoliučiai visiems sudaryti naujas sutartis, nesutikusius su jomis atleisti. Tai reikštų, kad tiesiog netektume gerų specialistų, kurių net nėra kuo pakeisti", – sakė B.Markevič.

Anot Santariškių gydytojų profesinės sąjungos vadovės, bent kol kas neketinama pasekti kolegų pavyzdžiu – nesulaukdami vėluojančių atlyginimų Vilniaus priklausomybės ligų centro darbuotojai liepos 4 d. ketina surengti įspėjamąjį dviejų valandų streiką, o liepos 11-ąją – pradėti tikrą streiką.

"Tam, kad būtų sugrąžinti atlyginimai Priklausomybės ligų centre, reikia iki milijono litų, o Santariškėms – 26 mln. litų. Tai kur lengviau ant balto žirgo atjoti? Turbūt į Priklausomybės ligų centrą. Tačiau principas visur tas pats – ne vienos ligoninės tai bėda. Manau, kad Santariškėse streiko tikimybė gana reali. Tik reikia, kad kas nors vėliavą pakeltų", – drąsiau dėstė P.Žeromskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių