Tolerancijos žmogumi išrinkta rašytoja V. Juknaitė

Kaune tradiciškai Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“ paskelbė metų Tolerancijos žmogų. Už praėjusių metų nuopelnus šis garbingas apdovanojimas atiteko rašytojai Vandai Juknaitei. Be to, fondas pristatė ir naujovę – Leonido Donskio vardo premiją.

Įvertinti žmonės

Metų Tolerancijos žmogaus kasmetinė nominacija skiriama asmeniui savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobijos bei antisemitizmo, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš smurto, prievartos ir radikalizmo apraiškas visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

Šiais metais Sugiharos fondo valdyba, atsižvelgdama į savo pateiktas užklausas visuomeninėms, nevyriausybinėms organizacijoms, su žmogaus teisių gynimu susijusiomis institucijomis Lietuvoje bei visuomeninės nominacijos ekspertų komisijos siūlymus, svarstė tris kandidatūras: rašytojų Mariaus Ivaškevičiaus, Vandos Juknaitės bei žurnalisto Domo Burkausko.

M.Ivaškevičius nominuotas tolerancijos žmogumi buvo už tai, kad iš naujo atrodo Molėtus ir šių apylinkių žydus. Jis tikino, kad šio krašto žydai daugiau niekada nebebus užmiršti. D.Burauskas nominuotas už tai, kad pasižiūrėjo į šių dienų problemas ir išreiškė pagalbą iš karo kraštų atvykusiems pabėgėliams, tikindamas, kad jie nebebus vieni, o visuomenė turėtų parodyti pagarbos šiems žmonėms.

Kūrė dialogą

2016-ųjų metų Tolerancijos žmogumi pripažinta V.Juknaitė už tai, kad pakvietė susitaikyti su visos tautos tragedija – holokaustu ir užmegzti naujus dialogus su žydų tautos žmonėmis.

„Gal kai kam pasirodys keista, bet siūlau duoti gabalėlį žemės tiems, kurie dabar Šventojoje žemėje gyvena arti karo ir nesantaikos. Lietuvoje guli tūkstančiai žydų vaikų ir kankinių kaulų, todėl jiems mūsų žemė priklauso tiek pat, kiek ir mums. Mokytis tolerancijos per mažai, reikia tai atjausti“, - tarė rašytoja. V.Juknaitė susigraudino, paklausus, ką jai reiškia toks apdovanojimas. Ji tik pridūrė, kad užteko pamatyti Čijūnės Suhiharos veidą, kad suprastų, koks tai didis žmogus buvo, todėl ir jai svarbu gauti jo vardo fondo suteiktą apdovanojimą.

Tradiciškai metų Tolerancijos žmogumi apdovanotas skulptoriaus Edmundo Frejaus sukurtu atminimo medaliu ir diplomu, likusieji pagerbti diplomais.

Pirmąjį (2001) metų Tolerancijos žmogaus apdovanojimą 2002 metų sausio mėnesį gavo Tomas Šernas. Vėliau metų Tolerancijos žmogaus titulas atiteko profesorei Irenai Veisaitei, žurnalistui Algimantui Čekuoliui, režisieriui Sauliui Beržiniui, pranciškonų vienuoliui, kunigui Arūnui Peškaičiui, psichologui Robertui Povilaičiui, atlikėjai Jurgai Šeduikytei, žurnalistui Mykolui Drungai, poetui Tomui Venclovai, filosofui Andriui Navickui rašytojams Daivai Čepauskaitei ir Sigitui Parulskiui, muzikantui Andriui Mamontovui, žurnalistui Donatui Pusliui, verslininkui Valdui Balčiūnui.

Fondo naujovės

Praėjusiais metais Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“ buvo paženklintas skaudžiomis netektimis. Kovą Anapilin iškeliavo buvęs valdybos narys prof. Alfredas Erichas Sennas, rugsėjį staiga mirė filosofas, kultūros teoretikas VDU profesorius Leonidas Donskis, spalio mėnesį užgeso architekto Algimanto Kančo gyvybė. Todėl ceremonijos metu buvo pagerbtas šių Kauno šviesuolių atminimas. Šių žmonių indėlis į fondo veiklą buvo neįkainojamas, visi jie buvo tikri Tolerancijos riteriai.

„Kasmet tampa vis sunkiau kabėti. Praėjusieji metai gerokai išretino fondo narių gretas, tačiau nekviesiu išėjusiųjų pagerbti tylos minute, nes geriausias jų pagerbimas – kalbėti ir tęsti pradėtus darbus“, - kalbėjo Sugiharos fondo valdybos pirmininkas Ramūnas Garbaravičius.

Jam antrino ir prof. Egidijus Aleksandravičius. Istorikas tikino, kad po filosofo L.Donskio mirties valdyba svarstė jam suteikti Metų Tolerancijos žmogaus vardą, tačiau tai sukėlė daug diskusijų. Dar iš seniau valdyba buvo nusprendusi, kad nei vienas iš fondo narių negali būti nominuotas šiam apdovanojimui, tad L.Donskis negali būti išimtis.

„Negalėjome sulaužyti tradicijų, nors iš mūsų gniaužtų mirtis atėmė svarbiausią žmogų, tačiau įprasminti L.Donskio darbus ir indėlį į tolerancijos plėtrą, labai norėjosi. Todėl mes įsteigėme L.Donskio vardo premiją“, - sakė VDU profesorius E.Aleksandravičius.

Premija bus skirta žmogui, kuris visą gyvenimą kovoja už teisybę, laisvę, lygybę, nebijo kitos tautybės ar religijos žmonių. Pirmoji L.Donskio vardo premija bus teikiama kitais metais. Kol kas nežinoma, kokio dydžio piniginė suma bus skirta šios premijos laureatui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alina

Alina portretas
Tolerancijos premija - vienas tauriausių mūsų šalies apdovanojimų. Reikšminga ir simboliška, kad šiemet šia premija įvertinta gerb. rašytojos V. Juknaitės veikla: knygos, publicistika, autorės tylus, bet GIRDIMAS šūksnis apie mūsų dvasios nuopolį....

Saulius

Saulius portretas
Aleksandrpvicius-gedingas subjektas nevertas mineti.Kai zulikai veikia subtiliose sferose kas belieka plepsui?

svajūnas

svajūnas portretas
kūryba jos patinka, o visa kita- kažkokia dabarties mada... Nereikia žmogui stengtis atrodyti geresniam nei yra. Ji ir be tų pastangų yra geras žmogus.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių