Seno sandėrio purslai kyla į viršų

Seimo vicepirmininkas apkaltino “Mažeikių naftą” valdžiusią amerikiečių bendrovę korupcija

Seimo vicepirmininkas apkaltino “Mažeikių naftą” valdžiusią amerikiečių bendrovę korupcija

“Tai yra korumpuota kompanija, kuri atėjo į Lietuvą nesąžiningai. Sakau tai atvirai”, - parlamentinės komisijos, tiriančios “Mažeikių naftos” privatizavimo aplinkybes, posėdyje vakar pareiškė Seimo Pirmininko pavaduotojas socialdemokratas V.Andriukaitis.  

Kaltinimus žadėjo perduoti JAV ambasadai  

Seimo vicepirmininko teigimu, tai įrodė Londono arbitražas, kuriam jis liudijo 2001 metais byloje dėl Būtingės terminalą stačiusios bendrovės “Fluor Daniel” ir tuo metu amerikiečių valdomos “Mažeikių naftos” abipusių turtinių pretenzijų.

“Londono arbitražas įrodė, kad ji (“Williams” - BNS) yra korumpuota kompanija, nesąžininga”, - teigė socialdemokratas.

“Korumpuota, nešvari, žulikai”, - pridūrė jis.

V.Andriukaitis teigiamai atsakė į komisijos nario Andriaus Kubiliaus klausimą, ar komisija gali perduoti šiuos žodžius JAV ambasadai, jog pastaroji galėtų pradėti tyrimą, nes JAV įstatymai draudžia užsienyje amerikiečių kompanijoms duoti kyšius.  

Pinigai galėjo būti skirti kyšiams  

Seimo Pirmininko pavaduotojas teigė įtariąs, jog praėjusio dešimtmečio antroje pusėje tuometiniam konservatorių Vyriausybės ūkio ministrui, dabar jau mirusiam Vincui Babiliui, galėjo “netinkamą įtaką” daryti amerikiečius konsultavusios “British and Baltic Company” vienas vadovų Haretas Galilas.

V.Andriukaičio teigimu, Valstybės kontrolė nustatė, jog amerikiečiai už H.Galilo paslaugas sumokėjo daugiau kaip pusantro milijono JAV dolerių, bet išlaidos nebuvo patvirtintos dokumentais. Seimo Pirmininko pavaduotojas įtaria, jog šie pinigai galėjo būti skirti kyšiams sumokėti.

1999 metų pabaigoje tuometinė konservatorių ir krikščionių demokratų Vyriausybė nusprendė parduoti trečdalį “Mažeikių naftos” akcijų amerikiečiams, o pastarieji dėl finansinių sunkumų JAV 2002 metų vasarą pardavė savo turėtas akcijas ir įmonės valdymo teises Rusijos bendrovei “Jukos”. Sandoris buvo įvykdytas Lietuvos Vyriausybei nežinant.  

Apklausti buvę ministrai  

“Mažeikių naftos” privatizavimo aplinkybes tirianti socialdemokrato Valentino Greičiūno vadovaujama komisija kitą savaitę ketina baigti liudytojų apklausą. Savo išvadas ji turi pateikti Seimui iki birželio 1 dienos. Įmonės privatizavimo aplinkybes taip pat nagrinės ir teismas, nes dviem buvusiems konservatorių Vyriausybės ministrams už įgaliojimų viršijimą parafuojant sutartis su amerikiečių bendrove pareikšti įtarimai.

“Aš manau, jog tai yra politinė byla. Esu tuo įsitikinęs”, - sakė komisijai liudijęs buvęs teisingumo ministras Gintaras Balčiūnas, šiuo metu užsiimantis advokato praktika.

Komisijai vakar liudijęs buvęs valstybės valdymo ir savivaldybių reikalų ministras Sigitas Kaktys, kuriam pareikšti įtarimai dėl įgaliojimų viršijimo, teigė 1999 metų spalį pasirašęs sutartis Vyriausybės įgaliotas. Tų pačių metų pabaigoje S.Kakčiui teko atsistatydinti iš ministro posto paaiškėjus, jog jis neteisingai deklaravo savo turimą turtą ir, pažeidžiant įvairius teisės aktus, jam pigiai buvo parduotas sklypas prestižiniame Vilniaus Antakalnio rajone.

BNS, KD inf.



NAUJAUSI KOMENTARAI

hrhyrthyrt

hrhyrthyrt portretas
bdjkehidrgtjkde
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių