Seime rengiamas bendras teismų, prokuratūros ir advokatūros forumas

  • Teksto dydis:

Seime penktadienį rengiamas bendras Lietuvos teismų, prokuratūros bei advokatūros forumas, skirtas aptarti institucijų nepriklausomumo užtikrinimą.

Anot parlamento kanceliarijos pranešimo, teisėjai, advokatai, prokurorai diskutuos apie bendrą teisinės sistemos problematiką, galimas šių dienų grėsmes teisingumo sistemos užtikrinimui šalyje, procesinę partnerystę, nagrinėjant baudžiamąsias ir civilines bylas bei būtinus valstybės institucijų veiksmus, siekiant racionalaus bendro teismų, teisėjų bei kitų teismų proceso dalyvių darbo.

„Nors tiek praktikoje, tiek moksle skiriama dėmesio valdžių padalijimo principui ir teisminės valdžios nepriklausomumui, tačiau vis dažniau išgirstame, jog tiek teisminei valdžiai, tiek prokurorams ar advokatams tenka iššūkių, išlaikant savo nepriklausomumą ar profesijų garantijas. Tad, džiugu, kad visos trys teisminės valdžios grandys vienijasi, siekiant išsigryninti labiausiai skaudamas vietas, ir pabandys kartu ieškoti, ką įmanoma padaryti, jog situacija pakistų“, – pranešime cituojamas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas konservatorius Stasys Šedbaras.

Džiugu, kad visos trys teisminės valdžios grandys vienijasi, siekiant išsigryninti labiausiai skaudamas vietas, ir pabandys kartu ieškoti, ką įmanoma padaryti, jog situacija pakistų.

Pasak Advokatų tarybos pirmininko Mindaugo Kukaičio, tai bus analogo neturintis forumas, kai trijų profesijų atstovai diskutuos apie valdžių padalijimo principą pačios teisminės sistemos viduje bei profesinio bendradarbiavimo ateities pokyčius civiliniuose ir baudžiamuosiuose procesuose.

„Labai tikiuosi, kad diskusijų metu atsakysime, kiekvienas sau ir visuomenei, politikams, kokios būtinos prielaidos tinkamam teisminės valdžios veikimui, bei leis išgryninti instrumentą, leidžiantį pasiekti bendrą Lietuvos valstybės valdžios institucijų sutarimą – siekti teisingumo sistemos nepriklausomumo užtikrinimo“, – teigė jis.

Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė pabrėžė, kad – svarbus trijų teisingumą vykdančių ir padedančių jį įgyvendinti institucijų tarpusavio profesinis bendravimas.

„Norisi, kartu diskutuojant su advokatais ir prokurorais, išgryninti, kokiais bendraisiais principais turėtų būti grindžiami teisėjų, prokurorų ir advokatų tarpusavio santykiai. Radus bendrą sutarimą dėl nediskriminuojančio ir vienodo tarpusavio profesinio bendravimo, būtų palengvinami bendrai visi teisminiai procesai ir neabejotinai skaidrintų ir didintų pasitikėjimą sistema tiek tarpusavyje, tiek ir visuomenėje“, – sakė ji,

Generalinės prokurorės Nidos Grunskienės teigimu, silpninant bent vieną iš teisminės valdžios grandžių, silpninama visa teisingumo sistema.

„Užtikrinant kiekvienos profesijos garantijas, orias darbo sąlygas, darbo užmokestį, susitariant dėl pagrindinių profesinio bendravimo, bendradarbiavimo principų, atitinkančių kiekvienos profesijos etikos kodeksus, kurių būtų vieningai laikomasi, laimėtų ne tik kiekvienas pilietis, bet ir valstybė. Turint stiprias visas tris valdžias, laimi demokratinė ir teisinė visuomenė“, – tvirtino prokurorė.

Forumą organizuoja Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas, Lietuvos teismai, Generalinė prokuratūra, Lietuvos advokatūra ir Lietuvos teisininkų draugija. Forumo partneriai: Vilniaus universiteto Teisės fakultetas ir Mykolo Romerio universiteto Teisės mokykla.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viktė

Viktė portretas
Ką jūs pasakytumėt žmogui su nepriekaištinga reputacija, 2, kartus nuteistam korupcinėse bylose? Kai esi švaria reputacija, o užsako dėdė riebiais žandais, ir nuteise. Ir tu nieko negali padsryti, nors žinai kad ši byla korupcinė. 2 kartus ten papuoliau per savo gyvenimą, 2 kartus iš agresoriaus buvo korupcija. Suvalgė su visais yrodymsis juodai. Visi ten draugai ir viską žino. LAT net nepriėmė bylos. Nuo to momento laikau politiniu nuteistuoju, kur kaip Baltarusijoj teisėsauga daro ką nori, siautėja belekaip. Ten klesti teisinės gaujos. Tai mano nuomonė. Jei nėra elementaraus teisingumo šalyje, manau kad ir nėra tos šalies apakritai. Tai tiesiog palanki vieta siautėti įvairioms gaujoms, tame tarpe ir teisinėms. Štai jums mano nuomonė ponai agresoriai. NEKALTAI NUTEISTAS.

Nepriklausomumas LT

Nepriklausomumas LT portretas
Reiškia siautėjimą- ką noriu tą darau, fabrikuoju bylas, mielai vykdau užsakymus, teisiu nekaltus žmones. Juos kaip tik turi kontroliuoti kaūkas, atsakomybė būti. Nes be kontrolės ir pasekmių bet koks neautralumas išsigimsta. Nejau pasaulis to dar nesuprato? Kodėl mane kažkokie korumpuoti niekšeliai turėtų mane nekaltą nuteisti? Kas ir kaip LT kompensuos žąlą nekaltai nuteistiems? Kas peržiūri bylas kai LAT nepriima? Kodėl jie nepriima visų bylų, o renkasi ką nori? Todėl kad LT siautėja jie, daro ką nori, čia vyksta ANTITEISINGUMO REIŠKINIAI. NUTEISTAS NEKALTAS ( prakeikti norisi tuos korumpuotus mėšliukus, griaunančius gyvenimus nekaltiems) Tai mano nuomonė

Jonas

Jonas portretas
Juokas ima iš tokių renginių korupcijos, nepotizmo ir feminizmo lopšiuose. 4 metus nekaltai tampytas po teismus ne tik kad teisingumo nemačiau, bet pamačiau realią beprotybę. Pamaniau kad ten ligoniai sėdi. Daro jie ką nori ten nebaudžiami. Štai jums ir visa esmė. Man LT teismai dabar ir prokuratūros- yra siaubo filmas kažkoks, neadekvati beprotybė. Ten teisemi mąsiškai nekalti žmonės. Net statistika tą sako. O visa kita mano nuomonė ponai agresoriai
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių