Seime pritarta naujovėms, mažinsiančioms mobingo apraiškas įstaigose

  • Teksto dydis:

Seimas pritarė įstatymų pataisoms, kuriomis stiprinamos įstaigose veikiančios medicinos etikos komisijos ir tikslinama, kaip turėtų būtų formuojamos įstaigų gydymo ir slaugos tarybos.

Kaip praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) apsispręsta medicinos etikos komisijoms suteikti papildomus įgaliojimus gerinant psichoemocinį klimatą įstaigose, taip pat nustatyti, kad patys gydytojai ir slaugytojai, o ne gydymo įstaigų vadovai, kaip yra dabar, vadovautų įstaigų gydymo ir slaugos taryboms.

Anot ministerijos, šios naujovės leis užtikrinti, kad medikų balsas būtų svaresnis sprendžiant svarbius įstaigų medicinos ir slaugos organizavimo klausimus ir būtų mažinamos mobingo apraiškos.

Kartu, siekiant derinti viešuosius ir privačiuosius interesus savivaldybių viešosiose įstaigose, pakeista ir stebėtojų tarybos formavimo tvarka.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, naujovės būtinos tam, kad gydymo įstaigose galėtų vykti realūs, sisteminiai pokyčiai, kad būtų atsižvelgiama į visuomenės ir medikų bendruomenės lūkesčius, poreikius, jų matymą, kaip įstaigos turėtų keistis, vertinant įstaigos veiklą bei organizuojant gydymo ir slaugos paslaugų teikimą.

„Ne kartą sakiau, kad įstaigos – tai ne sienos, ne technika, bet darbuotojai. Džiaugiuosi, kad kolegos palaikė siūlymą keisti stebėtojų tarybos formavimo modelį, įteisinti realų gydymo ir slaugos tarybų vaidmenį, kas pagal dabartinę praktiką užtikrinama ne visada. Be to, atsižvelgus į pačių medikų bendruomenės išsakytą situaciją dėl bendros atmosferos, apsispręsta gydymo įstaigose jau veikiančioms medicinos etikos komisijoms suteikti papildomus įgaliojimus, susijusius su bendravimo ir bendradarbiavimo tarp medikų pačiose įstaigose gerinimu. Tai neabejotinai prisidės prie mobingo prevencijos sveikatos sistemoje“, – sako A. Veryga.

Seimas pritarė, kad gydymo ir slaugos taryboms, galinčioms teikti rekomendacinio pobūdžio siūlymus įstaigų administracijoms, nebegalės pirmininkauti įstaigos administracijos vadovas arba jo įgaliotas administracijos darbuotojas. Tai leis išvengti dabar egzistuojančios praktikos, kai jie patys, būdami gydymo ar slaugos tarybų pirmininkais, sau arba tiesioginiam savo vadovui teikia rekomendacinio pobūdžio pasiūlymus.

Taip pat, siekiant pagerinti psichoemocinį klimatą gydymo įstaigose bei užtikrinti geresnę medikų darbo atmosferą, pritarta siūlymui stiprinti medicinos etikos komisijų veiklą. Joms bus pavesta spręsti gydymo įstaigose dirbančiųjų tarpusavio etikos klausimus.

Be kita ko, atsižvelgus į Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymų pakeitimus, panaikintas iki šiol galiojęs reikalavimas savivaldybių taryboms į jų pavaldumo viešųjų įstaigų kolegialius organus deleguoti savivaldybės tarybos narį. Tai reiškia, kad į stebėtojų tarybos sudėtį bus skiriamas ne konkretus savivaldybės tarybos narys, o savivaldybės tarybos deleguotas žmogus.

Įstatymą dar turės pasirašyti prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Bet kokie tupi komentatoriai siaubas

Anonimas

Anonimas portretas
O kas tas mobingas ? Čia kai vyrai direktoriai per pietų pertraukas kabinetuose kruša sekretores ar kas ?

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
Eilini karta nepataikė
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių