Seimas esminius darbus nukelia rudeniui

Svarbiausius sprendimus atidėlioti ir saugiai lepintis tautos meile. Toks valdančiųjų bruožas išryškėjo besibaigiant Seimo pavasario sesijai. Esminius darbus Seimas vėl nukelia. Šįsyk – rudeniui.

Atominė migla

Svarbių sprendimų – kuo labiau vengti. Regis, taip Seimas dirbo besibaigiančioje pavasario sesijoje. Plenariniai posėdžiai kartais trukdavo vos pusdienį – priimtų svarbių įstatymų skaičius taip pat smarkiai sumažėjo.

Lietuvai reikia statyti atominę ar ne? Šio rebuso valdantieji lig šiol neišsprendė. Ilgai muistęsi, kūrę darbo grupes, jie vis dar nepaaiškino, mūsų šalis suks atominiu keliu ar ne. Vienu metu Seimo užkulisiuose jau kalbėta, kad kairieji Andriaus Kubiliaus projektą linkę tęsti, tik su pataisymais, nes kitaip nesuprastų tauta. Tačiau galutiniai sprendimai vėlgi atidėti iki rudens.

Baigdamas pavasario sesiją Seimas kosmetiškai pakoregavo mokesčių sistemą. Be to, galiausiai paaiškėjo, kad kairiųjų kalbos apie progresinius mokesčius tebuvo blefas. „Sodros“ įmokų ribos, sumažintų pensijų, atlyginimų dirbantiesiems valstybės tarnyboje, taip pat sveikatos apsaugos klausimai vėl nukeliami rudeniui.

Lėtos apsukos

Pusmečio Vyriausybės darbo bruožas – ji nuolat vėluoja Seimui pateikti išvadas dėl svarbių įstatymo projektų. Būtent dėl šios priežasties plenarinių posėdžių darbotvarkės buvo užimtos mažareikšmiais klausimais.

Žinoma, opozicijai labiausiai kliūva tai, kad Vyriausybė ir Seimo dauguma svarbiausius sprendimus dėl energetikos atidėlioja. „Neaišku, kokia išvis bus Lietuvos energetikos ateitis, kokia strategija, kokių rūšių kurą mes ateity naudosime. Niekas nepaaiškėjo. Visuomenė ir Seimo nariai laikomi nežinioje ir tamsoje“, – dėstė opozicijos atstovas Eligijus Masiulis.

Maža to, Vyriausybė lyg karštą bulvę jau pusę metų mėto Tautinių mažumų įstatymą, kuris Lietuvos lenkų tankiai gyvenamose teritorijose leistų gatvių pavadinimus ir pavardžių rašybą pase lenkų kalba.

„Valdančiosios partijos prieš rinkimus daug kalbėjo apie darbo vietų kūrimą, ekonomikos gaivinimą, bet lig šiol nieko nepadarė“, – aiškino konservatorius Jurgis Razma. O liberalams labiausiai kliūva Seime kelią prasiskynę vertybiniai klausimai, pavyzdžiui, ar drausti abortus.

„Lig šiol neaišku, kaip šitas projektas toliau bus Seime, valdantieji patys nežino“, – kalbėjo liberalas E.Masiulis.

Nėra sutarimo

Vienintelis svarbus dalykas, prastumtas Seime, – tai naujas namų renovacijos projektas. Tačiau ar jis veikia, pamatysime rudenį. Labai gali būti, kad įstatymą teks taisyti, nors aplinkos ministras Valentinas Mazuronis kol kas juo patenkintas.

Kodėl valdantieji svarbius sprendimus taip atidėlioja? Juk nauja valdančioji dauguma dirba jau nuo gruodžio? Vydas Gedvilas aiškino, kad Seimas ir Vyriausybė siekia įstatymų kokybės, ne kiekybės. Tai – vienintelis argumentas.

O opozicijai ir politikos apžvalgininkams atrodo, kad svarbių įstatymų priėmimas kliūna dėl to, jog nėra sutarimo pačioje valdančiojoje koalicijoje.


Komentarai


Vytautas Gapšys


Seimo pirmasis vicepirmininkas


Darbo partijos (leiboristų) atstovas

Taip, darbų daug pradėta, bet sakyti, kad juos esame baigę, negalime. Štai šilumos ūkio pertvarka pajudėjo, bet reikia tęsti. Energetikoje nesame pabaigę su atominės elektrinės projektu. Tačiau labiau reiktų koncentruotis į mokestinius ir socialinius dalykus. Rudenį spręsime sumažintų pensijų kompensavimo klausimą, ir tai susiję su praėjusios valdžios sprendimais. Kalbant apie Tautinių mažumų įstatymą, nesinori žadėti to, kas gali ir neįvykti. Jis sunkiai skinasi kelią Seime ir Vyriausybėje. Tikiuosi, pavyks rasti sutarimą tarp koalicijos partnerių, kad tas įstatymas bent atkeliautų į Seimą.


Vytautas Dumbliauskas


Politologas

Vos sudarius koaliciją Algirdas Butkevičius ėmė kurti darbo grupes. Atrodė, kad neskubėjimas spręsti, bandymas rimtai apsvarstyti opiausius klausimus džiugina. Juk skubos darbą velniai gaudo. Tačiau kai praėjo pusę metų ir nieko – jau kyla klausimų. Gal ši Vyriausybė pati nežino, kokių sprendimų nori? Gal nesusitaria koalicijoje? Galiausiai pirmininkavimas ES gali būti formali priežastis skubiai nespręsti vidaus klausimų. Iš Vyriausybės bei Seimo norėtųsi konkretesnių ir aiškesnių sprendimų. Galbūt daugiau aiškumo atsiras, kai Viktoro Uspaskicho byloje bus paskelbtas nuosprendis. Darbo partijos vedlys – lyg akmenukas A.Butkevičiui bate.


Šiame straipsnyje: SeimaskoalicijaVyriausybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA  NA portretas
labai teisingai ,nes grybauskaitė , jų prižiurėtoja , šiuo metu užsiėmus europos ir savo reikalais ,,,,,sėkmės visiems , opa opa į europą ,,,,labai malonu , kad pagaliau ir mūsų prezidentė persirengė vasaros sezonui ,geros vasaros .

1-am

1-am portretas
o ką, tie išrinktieji vieni dirbt nemoka?Mattyt ,kad nemoka.

info LIETUVOS ŽEMĖ

info LIETUVOS ŽEMĖ portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti Vengrijos žemės ūkio sklypus. Tačiau Lietuvos įstatymų leidėjams vengriškas pavyzdys yra nereikalingas. Todėl mes patys išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Lietuvos žemės referendumo savanorių grupė didėja, bet nėra pakankamai didelė pradėti parašų rinkimą. Labai trūksta žmonių, kurie galėtų padėti organizuotis ir platinti žinią. Reikalinga suburti bent 3000 žmonių savanorių grupę daugiau nei 300000 parašų surinkimui. **************************************************** Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt **************************************************** Šie metai yra lemtingi Lietuvai. Aktyviai dalyvaukim v i s i. S a v a n o r i ų paieškai liko 58 dienos.
VISI KOMENTARAI 8

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių