Civilinio turto konfiskavimo įstatymą Seimas priėmė su prezidento pataisomis

Seimas antradienį priėmė Civilinio turto konfiskavimo įstatymą su prezidento Gitano Nausėdos pasiūlytomis pataisomis.

Už tai, kad šalies vadovo dėl galimos prieštaros Konstitucijai grąžintas įstatymas būtų priimtas su jo pasiūlytomis korekcijomis, balsavo 106 Seimo nariai, trys buvo prieš, 12 parlamentarų susilaikė.

Šalies vadovo siūlymu, atsisakyta įstatymo galiojimo atgal – nuo 2010 metų gruodžio 11 dienos.

Pagal Seimo sausį priimtą variantą, jame buvo įtvirtinta nuostata, įtvirtinanti galimybę pradėti civilinio turto konfiskavimo procedūrą, jeigu bent viena iš įstatyme įtvirtintų sąlygų šiam procesui atsirado bet kada po 2010 metų gruodžio 11 dienos.

Pagal prezidento siūlymą, įstatymas galės būti taikomas asmens po 2010 metų įgytam turtui, bet turto konfiskavimo pagrindai – jeigu asmuo bus įtariamas, kaltinamas, nuteistas ar atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės už korupcinius ar organizuotus nusikaltimus – turės atsirasti jau įsigaliojus šiam įstatymui.

Prezidentas sako, kad jo siūlymai išsaugo pamatinį įstatymo tikslą, bet mažina riziką, jog įstatymo nuostatos vėliau bus pripažintos nesuderinamomis su Konstitucija.

Be to, prezidentas nurodė, kad Policijos departamento sudaromi organizuotų grupių narių sąrašai, įtraukimas į kuriuos yra viena iš galimų asmens civilinio turto konfiskavimo sąlygų, turi remtis kriterijais, kurie numatyti įstatymuose, o ne poįstatyminiuose aktuose, kaip nustatyta Seimo anksčiau priimtame įstatyme.

Seimas įstatymą dėl turto civilinio konfiskavimo priėmė sausio 14 dieną.

Pagal jį, asmens turtą būtų galima konfiskuoti, jei asmuo priklauso nusikalstamoms grupuotėms, įtariamas, kaltinamas ar nuteistas už sunkius ir kai kuriuos apysunkius nusikaltimus, pavyzdžiui, prekybą žmonėmis, plėšimą, turto prievartavimą, su kontrabanda, narkotikais susijusius, korupcinius nusikaltimus.

Taip pat konfiskuoti turtą būtų leidžiama, jeigu jo vertė neatitinka asmens teisėtų pajamų, ir šis skirtumas viršija 100 tūkst. eurų.

Įstatymo šalininkai sako, kad turto civilinis konfiskavimas padės kovoti su korupcija. Kritikai tvirtina, kad šis įstatymas gali pažeisti nekaltumo prezumpciją ir neproporcingai apriboti žmonių teisę į nuosavybę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Supratau

Supratau portretas
Tai semo grobuonys liks be nieko? Ten rašo jei asmuo priklauso nusikalstamoms grupuotėms

Anonimas

Anonimas portretas
Kas 30 metu plese Lietuva, dabar liks nebaudziami.

Labai gerai , kad priėmė

Labai gerai , kad priėmė  portretas
kas tie 3 kurie buvo prieš ir 12 susilaikiusių ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių