S. Rudėnaitė: teismų sistema pati nėra pajėgi pakelti teisėjo profesijos prestižo

Teismų sistema nėra pati viena pajėgi pakelti teisėjo profesijos prestižo, sako Teisėjų tarybos pirmininkė Sigita Rudėnaitė, prezidentui Gitanui Nausėdai metiniame pranešime sukritikavus teismų savivaldą.

„Tam mums reikia bendrauti su kitomis konstitucinėmis valdžiomis, tarp kurių yra ir prezidento institucija“, – BNS antradienį sakė S. Rudėnaitė.

Pasak jos, vienas būdų keisti visuomenės požiūrį į teismų sistemą būtų rodyti pozityvų kitų valdžios grandžių požiūrį į ją.

„Šiandien situacija buvo tokia, kaip ir pernai. Visi žinome, kad Konstitucijoje yra numatytos trys valdžios. Šiandien žiūrėdama į Seimo salę, pasigedau vienos valdžios atstovų. Ten nebuvo nei Konstitucinio Teismo, nei mūsų atstovų“, – pastebėjo teisėja.

„Tai ženklas, kuris rodo, kad kitos valdžios į teismų sistemą nežiūri kaip į lygiavertę. Nenoriu galvoti, kad čia prezidento požiūris ir kad jis menkina teismų valdžią, bet žmonės mato, kad teismai yra kažkas, ką galima barti jiems nesant. Tai neprisidės prie teismų sistemos prestižo“, – pridūrė Teisėjų tarybos pirmininkė.

Ragina su reformomis neskubėti

Prezidentas antradienį skaitytame metiniame pranešime pareiškė, kad teismų savivalda pati neskuba inicijuoti teismų sistemos atnaujinimo.

„Kertinis rūpestis šiandien – atkurti teisėjo profesijos prestižą, į teismus pritraukti geriausius teisės žinovus Lietuvoje. Tačiau tenka konstatuoti, kad teismų sistemos atsinaujinimo neskuba inicijuoti pati teismų savivalda“, – teigė valstybės vadovas.

S. Rudėnaitė savo ruožtu priminė prieš kelerius metus įvykusią apylinkių teismų reformą.

„Į priekaištą, kad neskuba pati savivalda atsinaujinti, visų pirma norėčiau tvirtai atsakyti, kad skubėti, kai mes kalbame apie tokios sistemos pertvarkymą, (...) nereikia ir to daryti neketiname“, – pabrėžė ji.

Praėjusią savaitę prezidentas registravo Teismų įstatymo bei susijusių įstatymų pataisas, numatančias tobulinti nuotolinį bylų nagrinėjimą, sujungti administracinius teismus į vieną Lietuvos apygardos administracinį teismą ir kitus pakeitimus teismų sistemoje.

S. Rudėnaitė teigė esanti pasiruošusi diskutuoti dėl prezidento pateiktų įstatymų pataisų, tačiau ragino politikus įvertinti, kaip po siūlomų pokyčių teismai veiks praktiškai.

„Kitaip reforma gali sukelti priešingą efektą nei geras ketinimas, kurį, neabejoju, prezidento institucija turi“, – kalbėjo ji.

„Kad mes nenorime atsinaujinti, aš tikrai nesutinku. Norime, bet sistema yra netinkama eksperimentams“, – pabrėžė teisėja.

Blogų pavyzdžių minėjimas klijuoja etiketes

Prezidentas savo kalboje taip pat užsiminė apie teisėjus, kurie „nesibodi savo mantijos apšlakstyti alkoholiu“ ir ragino principingai įvertinti tokių teisėjų veiklą ir etiką.

Praėjusią savaitę jis pasiūlė iš pareigų atleisti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėją Arvydą Daugėlą pažeminus teisėjo vardą, nes jis buvo sulaikytas neblaivus prie vairo.

Šio teismo pirmininkė S. Rudėnaitė tvirtino sutinkanti su būtinybe pasmerkti neblaivaus vairavusio kolegos A. Daugėlos veiksmus, tačiau pabrėžė, kad tik reputaciją susigadinusių profesijos atstovų paminėjimas klijuoja sistemai etiketes.

„Negalime dėl vieno teisėjo dėti sistemai štampo. Tai menkina ir profesijos patrauklumą, ir prestižą, ir yra absoliučiai neteisinga“, – sakė ji.

Teisėjų taryba pirmadienį per neeilinį posėdį vieningai pritarė prezidento siūlymui atleisti A. Daugėlą iš pareigų. Už tai, kad teisėjas būtų atleistas kaip savo poelgiu pažeminęs teisėjo vardą, balsavo visi 16 tarybos narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tindi rindi

Tindi rindi portretas
Tai jau tikrai, Visgi labai įdomu kaip be šlubo vokietuko išsiversit…
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių