Profesinė sąjunga: pasieniečiai tapo neteisėtų migrantų, politikų ir organizacijų įkaitais

  • Teksto dydis:

Nacionalinė pasienio pareigūnų profesinė sąjunga sako, kad neleis, jog pareigūnai būtų nepelnytai kaltinami ir baudžiami už situaciją, kurią sukūrė patys politikai.

Pasak šios profesinės sąjungos pirmininko Rimanto Liepos, neteisėti migrantai, į Lietuvą atkeliavę neteisėtai kirsdami Baltarusijos Lietuvos sieną dar vasarą, lietuvių žvilgsniams nukrypus į karą Ukrainoje ir į pabėgėlius iš ten, pasigenda dėmesio ir visais įmanomais būdais siekia jį susigrąžinti pasitelkdami šantažą, surežisuodami ir tyčia sukeldami konfliktus, imituodami nederamą elgesį jų atžvilgiu. Prie šio šou, kaip teigia R. Liepa, „mielai prisijungia įvairūs politikai ir visuomenininkai, o pareigūnų atžvilgiu skrieja kaltinimai, kad šie pažeidinėja migrantų teises, nesuteikia jiems tinkamų sąlygų gyventi, netinkamai maitina, kankina ar kitaip pažeidinėja jų žmogaus teises.“

Anot Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininko R. Liepos, viešojoje erdvėje pasirodęs siužetas iš Medininkų užsieniečių registracijos centro su pusnuogėmis prieglobsčio prašytojomis iš Afrikos žemyno, su kuriomis neva nederamai elgiasi pareigūnai, vienas pavyzdžių.

Liūdniausia, pasak R. Liepos, kad stebima tendencija, jog kai kurie neteisėtai į mūsų šalį prasibrovę „svečiai“ ne tik tyčiojasi iš pareigūnų, bet įtikina ir politikus, kurie, pamiršę, jog įstatymus dėl nelegalių migrantų atstūmimo politikos, jų apgyvendinimo ir kt., patys ir priėmė, beda pirštu į Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnus, tarsi dėl visų su neteisėtais migrantais susijusių, problemų būtų kalti būtent jie.

„Darosi nebejuokinga. Pareigūnams daromas labai didelis spaudimas iš nevyriausybinių organizacijų, Seimo kontrolierių, Seimo narių ir dėl apgyvendinimo sąlygų, ir dėl kitų su nelegaliais migrantais susijusių dalykų. Pareigūnai su nerimu eina į tarnybą, nes kilus bet kokiems neramumams Užsieniečių registracijos centruose, kai kurie politikai ragina pradėti pareigūnų atžvilgiu tyrimus, taip pat ir dėl perteklinės jėgos naudojimo“, – sako Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas.

Prie nepasitikėjimo valstybe prisideda ir kai kurie politikai, kurie vėl ir vėl rengia vizitus, patikrinimus ir ataskaitas apie žmogaus teisių pažeidimus. Jiems Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas teigia norįs pasakyti, kad jie tikriausiai pamiršo, jog migracijos politikos klausimai, taip pat ir kur apgyvendinti neteisėtus migrantus, kokias sąlygas suteikti, kiek laiko juos laikyti centruose ir kiek lėšų skirti šių centrų išlaikymui – ne Valstybės sienos apsaugos tarnybos prerogatyva, sprendimus priima Vyriausybė, ministerijos ir Seimas. Tad, pasak R. Liepos, tie politikai, kurie rengia patikrinimus Užsieniečių registracijos centruose, mojuodami nepalankiomis ataskaitomis, realiai, vertina savo pačių darbą ir rašo pažymį sau.

„Keistai atrodo, kai Seimo kontrolierius ar Seimo nariai atvažiuoja tikrinti sąlygų Kybartų pataisos namuose, nors priimant sprendimą ten apgyvendinti migrantus turėjo būti žinoma ne tik kiek žmonių ten galima sutalpinti, bet ir kokios ten sąlygos gyventi, kokius darbus reikėtų atlikti, norint pataisos namų patalpas pritaikyti neteisėtiems migrantams. Iš praėjusių metų pabaigoje paskirtos naujos Seimo kontrolierių įstaigos vadovės tikimės racionalesnių sprendimų ar šaltesnio proto“, – sako R. Liepa.

Pasak profsąjungos pirmininko, gausu nevyriausybinių organizacijų, kurios ne tik teikia pagalbą daiktais, bet pasitaiko atvejų, kai neteisėtiems migrantams bando paaiškinti jų teisinę padėtį Lietuvoje, net neturėdami su teise nieko bendra, negalvodami apie pasekmes, kad nepamatuotai suteikus „svečiams“ kokių vilčių, kalbant apie galimus jų teisių pažeidimus, įžiebiamas laužas.

Jungtinės Tautos net atsiuntė savo atstovus, kad nuolat stebėtų Lietuvos pasieniečių veiksmus sprendžiant neteisėtos migracijos krizę ir užkardytų galimai jų neteisėtus veiksmus migrantų atžvilgiu, t. y. su kiekvienu nauju skundu pareigūnas yra traktuojamas kaip potencialus pažeidėjas arba nusikaltėlis žmogiškumui, pažymima Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pranešime. Tačiau patys pareigūnai ar jų kolegos keturkojai susiduria su migrantų nuolatiniais išpuoliais jų apgyvendinimo vietose – mėto į pareigūnus kas po ranka pakliūva net ir maistą, jie įžeidinėjami ir vadinami rasistais, grasinama, jie nuolat provokuojami panaudoti specialiąsias priemones ar jėgą, kai atsisakoma paklusti jų teisėtiems reikalavimams, bandoma jiems fiziškai pasipriešinti ir pan.

Anot R. Liepos, norėtųsi, kad valstybė nepasiduotų reitingų siekiančių politikų ir kai kurių nevyriausybininkų provokacijoms, ir užtikrintų, jog pareigas ir įstatymus vykdantys pareigūnai būtų apginti.

„Šiandien pareigūnams labai trūksta paramos ir užtikrinimo, jog sąžiningai atlikdami pareigas vėliau nebus dėl to kaltinami“, – sako Nacionalinės pasienio pareigūnų profesinės sąjungos pirmininkas.

Nelegalūs migrantai, anot R. Liepos, stebisi, kodėl lietuviai taip noriai priima nuo karo bėgančius ukrainiečius ir tuo atvirai piktinasi.

„Ukrainiečiai bėga nuo karo, o dauguma Užsieniečių registracijos centruose esančiųjų su tokia ar kita realia grėsme nesusidūrė. Daugumai jų priimti neigiami Migracijos departamento sprendimai. Ukrainiečiai kantriai stovėjo eilėse pasienyje, laukdami, kol bus įleisti į kitą šalį, neslėpdami savo tapatybių ir bendradarbiaudami su pasieniečiais, negriovė, nelaužė valstybės sienos, nemėtė akmenų ir butelių į pareigūnus, neniekina teikiamos paramos ir duodamo maisto“, – pabrėžia R. Liepa.


Šiame straipsnyje: pasienisVSATpasieniečiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių