Prezidentas apdovanojo Konstitucijos egzamino nugalėtojus

Pirmadienį Prezidentūroje vyks Konstitucijos egzamino nugalėtojų apdovanojimai.

„Ypač džiugu čia matyti žmones, sėkmingai pasirodžiusius Konstitucijos egzamine. Įrodę, kad puikiai išmanote šalies pagrindinį įstatymą, Jūs tapote pavyzdžiu visiems Lietuvos Respublikos piliečiams. Mes dažnai girdime žodžius, kad mokytis reikia visą gyvenimą. Ši tiesa ypač tinka kalbant apie šalies Konstituciją“, – apdovanojimų ceremonijoje sakė šalies vadovas.

Prezidento teigimu, daugiau nei 30 tūkst. dalyvių subūręs Konstitucijos egzaminas įtaigiai parodo, kad Konstitucija iš tiesų priklauso visiems Lietuvos piliečiams, nepriklausomai nuo jų kilmės, amžiaus ar išsilavinimo.

Šalies vadovas pridūrė, kad dalyvavimas egzamine ir parodytos žinios yra patriotiškumo, pilietinės brandos ir pagarbos savo valstybei ženklas. „Būtent Konstitucija yra mūsų valstybės bendro gyvenimo pamatas, atsispindintis daugelyje viešumoje karštai svarstomų įvykių. Ji skelbia pagrindines mūsų vertybes, įtvirtina demokratinį šalies valdymo modelį, apibrėžia valdžios institucijų tarpusavio santykį“, – sveikindamas ceremonijos dalyvius teigė valstybės vadovas.

Šių metų egzamino šūkis buvo „Baltijos keliu – į nepriklausomą Lietuvos valstybę“. Minint Baltijos kelio trisdešimtmetį egzamino užduotyse daugiau dėmesio buvo skirta svarbiausiam demokratijos simboliui – nepriklausomiems rinkimams.

Dalyviams, geriausiai pasirodžiusiems Konstitucijos egzamine, Prezidentas padovanojo knygą apie šio dokumento istoriją ir palinkėjo, kad Konstitucijos žodžiai visada išliktų kelrodžiu gyvenime.

Konstitucijos egzaminas vyko dviem etapais, primena ELTA.

Spalio 3-iąją visoje Lietuvoje daugiau kaip 30 tūkstančių asmenų laikė Konstitucijos egzaminą, kuriame buvo galima pasitikrinti žinias apie šiemet vykusius rinkimus, referendumus, prisiminti Baltijos kelio istoriją bei ankstesnes Lietuvos Konstitucijas.

Konstitucijos egzaminas vyko 59-iose Lietuvos savivaldybėse, daugiau nei 600 bendrojo lavinimo mokyklų, 14-oje aukštųjų mokyklų, Lietuvos aklųjų bibliotekoje ir 11-oje įkalinimo įstaigų.

Kaip ir ankstesniais metais, aktyviausia egzamino dalyvių grupė buvo moksleiviai. Didžiausiu aktyvumu išsiskyrė Kauno ir Kretingos mokyklos: Kazio Griniaus progimnazija (957 mokiniai) ir Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinė gimnazija (428 mokiniai).

1-4 klasių moksleiviams buvo pateikta kūrybinė užduotis „Mano namai – Laisva Lietuva!". Mažiausieji pateikė per 350 piešinių.

Tarp aukštųjų mokyklų aktyviausias buvo Vilniaus Gedimino technikos universitetas (138 studentai), egzamine taip pat itin aktyviai dalyvavo Vilniaus kolegijos studentai (118). Iš viso Lietuvoje Konstitucijos egzaminą laikė daugiau nei 700 studentų.

Didžiausią aktyvumą tarp savivaldybių demonstravo Vilniaus miesto (58 piliečiai) ir Vilniaus rajono (33 piliečiai) savivaldybės. Iš viso šalies savivaldybėse egzaminą laikė daugiau nei 400 Lietuvos piliečių, norinčių pasitikrinti savo konstitucines žinias.

Konstitucijos egzaminą Lietuvos aklųjų bibliotekoje laikė ir regos negalią turintys žmonės.

Pirmojo etapo egzamino dalyviai turėjo atsakyti į 30 uždarų klausimų. Į antrąjį etapą pateko tie, kurie teisingai atsakė į 25 klausimus ir daugiau, moksleiviai – į 23 klausimus ir daugiau. Antrajame etape dalyvavo 649 geriausias žinias parodę egzamino dalyviai.

Geriausiai pirmajame etape pasirodę dalyviai spalio 17 d. susirungė antrajame etape. Po jo paaiškėjo 32 egzamino nugalėtojai, kuriuos spalio 28 d. Prezidentūroje pasveikino ir apdovanojo egzamino globėjas prezidentas Gitanas Nausėda.

Konstitucijos egzamino dalyviai varžėsi atskirose grupėse: piliečių, teisę studijuojančių ir teisinį išsilavinimą turinčių asmenų, aklųjų ir silpnaregių, laisvės atėmimo vietose esančių nuteistųjų bei moksleivių (atskirose grupėse: 1-4, 5-7, 8-10, 11-12 kl.).



NAUJAUSI KOMENTARAI

gal

gal portretas
Gal galėtų Kauno merą apdovanoti?

...

... portretas
Bet kai pats KT pirmininkas veikia PRIEŠ Konstituciją, tai visai ŽIAURU.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių