Skundų – nedaug: tautiečiai neberūko balkonuose?

  • Teksto dydis:

Išėjus į balkoną telieka pasigrožėti miesto panorama arba gamta, mat pusantrų metų jau galioja įvairūs draudimai, vienas jų – nerūkyti daugiabučių balkonuose. Praėjus kuriam laikui ir pasipildžius nerūkymo zonų sąrašui, Lietuvos miestų atstovai pakomentavo situaciją jų miestuose, praneša LNK.

Vilniaus rūkymo situaciją daugiabučiuose komentavo Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas.

– Iš pradžių žmonės į savivaldybę kreipėsi nedrąsiai, dabar yra jau 1,5 tūkst. daugiabučių nerūkymo zonų. Ką rodo tendencijos?

– Kiekvieną mėnesį prašymų daugėja. Natūralu, kad pirmoji banga buvo, kai buvo pakeistas įstatymas, nes žmonės, kuriems labiausiai trukdė, iš karto kreipėsi. Šiuo metu nuolat svarstome skundus, matome, kad vasarą jų daugiau, greičiausiai, ir rūkančiųjų daugiau. Šaltuoju periodu skundų mažėja, nes mažiau žmonių rūkų balkonuose.

– Kiek žmonių kreipėsi į savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių?

– Jų būna, bet natūralu, mūsų kitoks algoritmas. Mūsų tikslas ne nubausti, o pakeisti įpročius. Mes siūlome pasišnekėti su kaimynais, jeigu nepadeda, patys kreipiamės ir pranešame, kad skundžiasi kaimynai. Iki baudų nesame nuėję, nes baudų schema sudėtinga ir gana apkraunanti žmones – užfiksuoti žmogaus vardą, pavardę, užfiksuoti įvykį. Sunku įsivaizduoti, kaip kaimyną iš penkto ar pirmo aukšto nufotografuoti. Baudžiamumo schema, nemanau, kad veikianti. Kadangi jau daugiau nei 1,5 tūkst. daugiabučių, kuriuose nerūkoma, matomai, tai buvo aktualu. Kadangi skundų nedaug, greičiausiai, padeda.

– Gal savivaldybė turi pasiūlymų, kaip galima būtų keisti sistemą?

– Tik gyvenamosios paskirties būstuose galima uždrausti rūkyti. Vilniuje įsisenėjusi problema – yra įvairų paskirčių: poilsio, svečių namai. Jie ten gyvena kiekvieną dieną ir, kai susiduria su tokia problema, negalime padėti. Susilaukiame skundų iš žmonių, kad nėra iki galo lygios teisės.

Pastabų ir nuobaudų yra susilaukę Klaipėdos daugiabučių gyventojai. Klaipėdos savivaldybės kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas komentavo, kad toks draudimas numatytas 224 daugiabučiuose: „Skundų nedaug, bet būna. Kreipiasi ir į Viešosios tvarkos skyrių, ir į policiją. Viešosios tvarkos skyrius yra skyręs dvylika žodinių pastabų ir vieną administracinę nuobaudą.“

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Savo mieste situaciją komentavo ir Kauno viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Gatulis: „Kaune yra daugiau nei 330 daugiabučių, kuriuose administracijos direktoriaus įsakymu draudžiama rūkyti. Vadinasi, tų daugiabučių bent vienas gyventojas yra pareiškęs prieštaravimą dėl rūkymo daugiabučio namo balkonuose, terasose ar lodžijose. Per įstatymų galiojimo laikotarpį yra tik du atvejai, kai asmeniui buvo skirta pakartotinė nuobauda. Vadinasi, taikomos priemonės gana veiksmingos ir asmenys, viena kartą pažeidę, stengiasi toliau laikytis įstatymų reikalavimų.“

Šiaulių savivaldybės miesto koordinavimo skyriaus specialistas Rolandas Bumblauskas pastebėjo, kad aktyviau daugiabučiai buvo registruojami praėjusiais metais: „Didesnis gyventojų aktyvumas Šiaulių mieste buvo per praėjusius metus. Buvo pateikti 95 prašymai, bendrai nuo 2021 m. sausio 1 d. užregistruota 120 daugiabučių namų bendrijų. Per šiuos metus užregistruoti 32 pranešimai ir pradėta 19 administracinių teisenų. Kartais trūksta įrodymų, todėl noriu paprašyti gyventojų, kad, pateikdami prašymą apie rūkymo faktą, pridėtų visą informaciją apie faktą ir aplinkybes, kad būtų identifikuotas asmuo.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Įstatymas vienareikšmiškai geras. Rūkančiųjų balkonuose sumažėjo. Kas perėjo rūkyti į virtuvę, dabar daugiau kenkia sau, mažiau kaimynams, nes dalis dūmų išeina per ventiliaciją (ir nekalbėkit niekų apie normalią ventiliaciją - ar užuodžiate, kai kaimynas pasinaudoja tualetu?). Mano atveju, vienas kaimynas iš apačios dabar rūko virtuvėje, bet gal rečiau, negu anksčiau, nes jo dūmus jaučiu retokai. Kitą kaimyną, anksčiau rūkiusį šoniniame balkone, dabar matau rūkant kieme. Oficialaus draudimo rūkyti neturime, nes nei aš, nei kas kitas dėl to nesikreipėme, situacijai pagerėjus. .

N

N portretas
Rūkaliams nusispjaut ar šalia žmogus gyvena alergiškas, ar astma serga, jie padlos nuodija kitus dėl savo malonumo, degradai teise aceit turi, teise tik į grabą rūkaliai turi, tegul dvesia tie prakeikti rūkaliai.

Tikių nedaug ,bet yra

Tikių nedaug ,bet yra portretas
Vieno nesuprantu, kodėl reikia papildomai pareikšti nenorą kvėpuoti smarve? Draudžima ir viskas. Kita vertus normaliai galvojantys žmonės tikrai nerūko balkonuose ir tarp žmonių, o paeina toliau nuo namo ir dar pasižiūri ,kad dūnai neitų į namo pusę
VISI KOMENTARAI 49

Galerijos

Daugiau straipsnių