NKSC: pasauliniai IT sutrikimai Lietuvoje didelės žalos nepadarė, atstatymas užtruks

Penktadienį visame pasaulyje fiksuoti informacinių sistemų sutrikimai kritinių Lietuvos organizacijų nepaveikė, tačiau paveiktų sistemų atstatymas apskritai užtruks dėl sutrikimų pobūdžio, teigia Nacionalinio kibernetinio saugumo centro (NKSC) vadovas Liudas Ališauskas.

„Labai didelės žalos Lietuvoje mums nėra žinoma. Paveikta tik viena organizacija, kur jau vakar organizacijos IT komanda atstatinėja darbo vietų veiklą“, – LRT radijui šeštadienį nurodė L. Ališauskas.

„Kritinės arba ypatingos svarbos organizacijos, kurios užtikrina energijos, vandens tiekimą, kita funkcijas, nėra paveiktos“, – pridūrė jis.

L. Ališauskas pažymėjo, kad organizacijų sistemų atstatymo sparta priklausys nuo jų IT komandos pajėgumo, o šis atvejis unikalus tuo, kad nėra galimybės centralizuotai ar automatizuotai sutaisyti sistemas.

„Tai reiškia, kad IT specialistui teks prieiti prie kiekvieno kompiuterio atlikti veiksmus ir tai kainuos labai labai daug laiko“, – tvirtino NKSC direktorius.

Kaip anksčiau nurodė NKSC, incidentai buvo susiję su naujausiu antivirusinės programinės įrangos „CrowdStrike Falcon“ atnaujinimu, dėl kurio sutriko kai kurių „Microsoft“ programų veikla.

Pasak L. Ališausko, pirmiausia už tinkamą programinės įrangos veikimą paleidžiant naują jos funkcionalumą atsakingas gamintojas, turintis uždavinį atnaujinimą ištestuoti.

„Ši klaida arba brokas paveikė tik „Windows“ operacinę sistemą. Tai produkto kokybę turi užtikrinti ir tikrai tokie žaidėjai kaip „CrowdStrike“ šituos procesus turi, įvyko labai baisi klaida“, – LRT radijui sakė NKSC direktorius.

Jo teigimu, vienas iš klientams prieinamų testavimo būdų – įdiegus atnaujinimą perkrauti kompiuterį „ir pastebėti, ar jis pakyla“, tai NKSC vadovas patarė daryti kuo daugiau.

Apie didelio masto sutrikimus, dėl kurių nutrūko skrydžiai, sutriko televizijos transliacijos ir bankų veikla, penktadienį pranešta JAV, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Indijoje, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje ir kitur.

Jungtinių Valstijų technologijų milžinė „Microsoft“ skelbė, kad, kilus paslaugų teikimo problemoms, ėmėsi „poveikio mažinimo veiksmų“.

Savo ruožtu, kibernetinio saugumo bendrovė „CrowdStrike“ patikino, kad problema nėra saugumo incidentas ar kibernetinė ataka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

amerikonisku izvergu WINDOWS senei nebesinaudoju

amerikonisku izvergu WINDOWS senei nebesinaudoju portretas
ir nebezadu naudotis net jeigu ir damoketu... nepajutau... kas del windows ...10 is dezutes nuostabi sistema buvo... pakol negavo update... vos tik windows prijungiau prie interneto iskart kajuk pize jadze uzsizopino ir uzlagino....ka tuo i visas skyles hakeriu apssmaukytu intelektualiu produktu naudotis reikia but ne sadomazo megeju bet tiesiog zodziu truksta... nusiperki brangu kompa su windows ir netik kad xakeriai smaukosi po tavo kompa kaip namuose, tai dar ir mikrosoftiniai botai i visus portus lauziasi ir pingina beleka...nereikia te pingisnt ale visvien karts nuo karto be koks zajoba updantistas atsiranda ir papingina is lemputes i lempute... tipo jiem butinai reikia sawa botneta susikurt tarp kompu kad update kartu su visais wirusais perduot ...

Pil.

Pil. portretas
Baisus dalykas kas vyko,"Meta" programa blokavo bacebooka,siūė per prievartą savo programą, siūlė prenumeratą,blokavo bacebooka,neleido naudotis .Kas dedasi ,aš paslaugų pirkėjas ir turiu teisę laisvai rinktis programas, prenumeratą ir visą kitą.Nusiviliau internetu Lietuvoje ir manau "Meta" programos savininkai daro nusikaltimus , kurių veikla turėtų pasidomėti STT,FNTT,VMI ir kriminalistai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių