Naujos atominės elektrinės blokas kainuos iki 5 mlrd. eurų

Kitų metų pirmajame pusmetyje Lietuva tikisi pasirašyti sutartį su parinktu strateginiu investuotoju dėl naujos atominės jėgainės statybos. Vieno 500-1700 megavatų galingumo reaktoriaus, kurių iš viso gali būti iki trijų, statybos kainuotų 3-5 milijardus eurų (maždaug 10-17 mlrd. litų).

Strateginis investuotojas turės padengti daugiau kaip pusę elektrinės statybos kainos, kartu įgis teisę gauti atitinkamą kiekį akcijų naujoje atominėje elektrinėje.

Gali turėti 50-60 proc. akcijų

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas trečiadienį pristatydamas  tarptautinių konsultantų konsorciumo, kuriam vadovauja investicijų bankas „NM Rothschild&Sons“, ataskaitą dėl galimybės statyti Visagino atominę elektrinę (VAE) teigė, kad branduolinės energijos savikaina bus „neabejotinai mažesnė nei elektros, pagamintos iš dujų ar mazuto“.

Planuojama, kad VAE statys strateginis investuotojas – didelė, finansiškai stipri ir atitinkamą patirtį turinti Vokietijos, Prancūzijos ar kitos Vakarų valstybės energetikos bendrovė kartu su Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos energetikais. „Sutartį su strateginiu investuotoju mes turėtume pasirašyti kitų metų pirmajame pusmetyje. Be abejo, ar tai pavyks padaryti laiku, priklausys nuo derybų su partneriais rezultatų. Mūsų preliminariu vertinimu, strateginis investuotojas gali turėti 50-60 procentų būsimos jėgainės akcijų“, - sakė A.Sekmokas.

Tikimasi iki šių metų pabaigos paskelbti konkursą strateginiam investuotojui parinkti. „Susidomėjimas yra didelis iš Vokietijos, Prancūzijos energetinių kompanijų. Bet jomis nesiekiame apsiriboti“, - sakė energetikos ministras.

Skaičiuojama, kad yra septynios potencialios Vakarų energetinės kompanijos, kurios galėtų dalyvauti tokiame konkurse.

Tolesnė eiga priklausys nuo pokalbių

Už 1,5 milijono eurų (apie 5 mlnl litų) „Rothschild“ parengta konsultacinė medžiaga turi garantuoti patikimos informacijos pateikimą strateginiam investuotojui ir iš esmės jį „atvesti“ į projektą.

Kartu su derybomis su strateginiu investuotoju turėtų vykti ir pokalbiai su partneriais iš Latvijos, Estijos bei Lenkijos. „Tolimesnė projekto eiga priklauso nuo pokalbių su strateginiais investuotojais ir partneriais“, - sakė VAE generalinis direktorius Šarūnas Vasiliauskas.

Pasak jo, tarptautiniai konsultantai pirminiam būsimos elektrinės projekto parengimui buvo parinkti  todėl, kad jį parengti reikėjo vos per kelis mėnesius. „Lietuva neturi galimybių per tokį trumpą laiką parengti tokį didelį projektą, nes reikėjo daug žinių ir informacijos apie padėtį regiono ir visos Europos elektros rinkoje. Taip greitai parengti projektą reikėjo tik todėl, kad Lietuva neturi labai daug laiko pritraukti strateginį investuotoją. Reikia skubėti, nes investuotojas gali paprasčiausiai pabėgti į kitas rinkas“, - pastebėjo Š.Vasiliauskas.

Išvada – palanki branduolinei energetikai

Pasak A.Sekmoko, dar nėra vertinamas būsimas VAE galingumas. „Reaktorius gali būti nuo maždaug 500 iki 1700 megavatų. Tai priklausys nuo susitarimų su strateginiu investuotoju ir partneriais, nuo technologijų, kurias investuotojas naudoja“, - tvirtino jis.

Tarptautiniai konsultantai savo ataskaitoje taip pat įvertino elektros rinkos galimybes bei perspektyvas, ar elektros gamyba nebus perteklinė, kokios numatomos elektros kainos. „Jie padarė svarbią išvadą, kad atominė elektrinė yra atsiperkantis projektas, netgi jeigu kaimyninėse valstybėse irgi iškiltų naujos branduolinės jėgainės, dėl ko mes šiandien dar toli gražu nesame garantuoti“, - pabrėžė A.Sekmokas.

Baltarusija ir Rusija paskelbė apie planus statyti naujas atomines elektrines netoli nuo Lietuvos sienos.

Kiek kainuos, nežino

Tačiau kiek kainuos, kaip tikimasi, 2018-2020 metais pastatytos VAE gaminama elektra, energetikos ministras tvirtino negalįs tiksliai pasakyti. „Juk neįmanoma pasakyti, kiek galutinai tuomet kainuos pienas. Tas pats su elektra. Labai preliminariai ir labai apytikriai ji gali kainuoti 7-8 centus už kilovatvalandę, įskaitant elektrinės statybą, veiklą ir būsimą uždarymą“, - sakė A.Sekmokas.

Šiuo metu veikianti Ignalinos atominė jėgainė elektrą parduoda po 6,11 cento už kilovatvalandę.

Kokią dalį būsimojoje elektrinėje galėtų turėti Lietuva, kol kas nepaskaičiuota. Tai priklausys nuo to, kokia jėgainės dalis priklausys strateginiam investuotojui, kokia – partneriams iš Latvijos, Estijos ir Lenkijos, jeigu jos dalyvaus projekte. Energetikos ministro teigimu, į Lietuvos įnašą turėtų būti įskaičiuojama ir aikštelė, ir jau esanti infrastruktūra, energetiniai rezervai.


Šiame straipsnyje: atominėAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių