Modernios karo ginkluotės gamyba Lietuvoje: realybė ar svajonė?

  • Teksto dydis:

Lietuvoje vėl demonstruojama moderniausia NATO ginkluotė. Lietuvos poligonuose šaudo moderniausi vakarietiški ginklai. Nemaža dalis jų jau pelnė gerą vardą tarp Ukrainos karių. Tarp jų – ir prieštankinis ginklas NLAW. Būtent juo Ukraina karo pradžioje sunaikino ypač daug rusų tankų, praneša LNK.

„Visi iki vieno rusų tankai, kurie susidūrė su šiuo ginklu, buvo sunaikinti – ir seni sovietiniai, ir naujausi rusiški. Žinoma, šaulys turėdavo pataikyti, o agresoriui nepadėdavo niekas – net moderniausi šarvai“, – pabrėžė Švedijos ginklų gamintojo atstovas Matsas Fagerbergas.

Todėl Švedijos prieštankinio ginklo gamintojas vos spėja suktis.

„Dėl to, kaip gerai šis ginklas pasirodė Ukrainoje, jo paklausa labai išaugo. Paprastai klientams sakome, kad pristatysime juos per metus ar dvejus, dabar tai užtrunka kur kas ilgiau – kiek tiksliai, negaliu pasakyti, nes priklauso nuo užsakymo dydžio. Tiekimo linijos braška, bet gamyba vyksta“, – apie išaugusį pardavimo mastą prakalbo M. Fagerbergas.

 Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Dauguma ginklų gamintojų Vakaruose nespėja tiekti ginkluotės taip greitai, kaip iki karo Ukrainoje.

„Anksčiau projektas be jokio karo užtrukdavo apie septynerius metus, o dabar – tikrai ne trumpiau“, – pastebėjo ginkluotės ekspertas Arturas Plokšto.

Tačiau kiti gamintojai, net ir sulaukdami daugiau užsakymų, pristatymo laikotarpio neilgina.

„Užtrunkame tik šiek tiek ilgiau pristatydami savo produkciją. Tačiau tai tik todėl, kad pastaruoju metu įmonė labai išaugo, o karinė pramonė, kuri gamina viską, kas susiję su dronais, – dar labai nauja“, – pabrėžė Lenkijos ginklų gamintojo atstovas Dariuszas Wichniarekas.

Turkijoje gaminamo šarvuoto mobilaus minosvaidžio su norvegiška ginkluote ilgai laukti nereikėtų.

„Maždaug penki šeši mėnesiai ir galutinis vartotojas gaus mūsų produktą. Aišku, dar priklauso nuo pagrindinių dalių tiekimo, ginklų gamintojų. Gamyba neužtrunka, nes tai nėra labai stipriai šarvuota transporto priemonė“, – aiškino Turkijos ginklų gamintojo atstovas Emre Akinas.

Pasak eksperto, nors kol kas ginkluotės užsakymų ir padaugėjo kelis kartus, gamyba vis dar gėdingai atsilieka.

„Gali pagaminti 30 tankų į metus. Šaltojo karo metu gamindavo 300. Pirmas žingsnis – bent atkurti gamybos pajėgumus, kurie buvo per šaltąjį karą. Europa kol kas dar to nedaro“, – sakė A. Plokšto.

Gali pagaminti 30 tankų į metus. Šaltojo karo metu gamindavo 300.

Ginklų gamintojai sako, kad duokite ilgalaikių užsakymų ir jie pradės investuoti į gamybą. Gaminti ginklus norėtų ir Lietuvos valdžia.

„Lietuvos gamintojai jau ir dabar tiekia optikų, lazerių, kai kurių kitų komponentų pasauliniams gamintojams, jutiklių, daiktų interneto sprendimų. Tai yra. Aišku, norime, kad dalis tų vardų ateitų čia gaminti, ne tik kad mes įsigytume technologiją, bet ją ir čia gamintų“, – apie ateities norus prakalbo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Tačiau A. Armonaitė pripažįsta, kad tam, jog Lietuvoje būtų pradėta gaminti moderni ginkluotė, reikia įdėti dar daug darbo ir pinigų.


Šiame straipsnyje: karinė ginkluotėgamybaginklaikaras UkrainojeLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių