Mindaugas – ne tik karalius

Mindauginės – vardadienis ir Valstybės diena buvo sukurta istorikų naujausiais laikais, siekiant pabrėžti itin seną ir garbingą mūsų tautos praeitį. Ja nešame žinią sau ir pasauliui, kad turėjome išmintingą valdovą, kurio garbei lietuvės moterys iki šiol vadina savo sūnus.

Linkėjo geriausių bruožų

Mindaugas – garsus ir dažnai minimas kunigaikštis. Taip šį vardą apibūdina žinovai.

Tai turėtų būti darbštaus, labai ambicingo ir nepriklausomo žmogaus vardas. Toks žmogus gali būti linkęs į tobulumo paieškas, sąžiningas ir vertas pasitikėjimo, ypač energingas, dominuojantis.

Senoji lietuvių tradicija byloja, kad vaikams nuo neatmenamų laikų būdavo duodami garbingų savo šeimos ar visuomenės veikėjų vardai.

Taip buvo pagerbiami seneliai, dėdės ir tetos, kurių geruosius būdo bruožus tėvai linkėjo savo mažyliui perimti su vardu.

"Tai buvo didelė garbė, anksčiau žmonės džiaugdavosi vieni kitais. Gal todėl vardo diena ilgą laiką buvo kur kas svarbesnė nei gimtadienis, – aiškino etnologė Valerija Jankūnaitė. – Kažkurio konkretaus žmogaus vardo suteikimas vaikeliui buvo savotiškas jo įamžinimas, nes medinis kryžius supus, o garbingas vardas, perduodamas vieno palikuonio kitam, išlaiko jo atmintį. Kai vaikas ūgtelėdavo, jam ne kartą būdavo papasakojama, kodėl buvo pavadintas būtent tuo vardu".

XIX a. antroje pusėje Europoje kilus tautiniams judėjimams, lietuviai taip pat prisiminė savo kunigaikščius ir valstybės pradininkus.

Ilgą laiką lietuviai garbingiausiu ir labiausiai mėgstamu Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kunigaikščiu laikė Vytautą Didįjį. Dažnoje šeimoje augo broliai, pavadinti Vytauto, Kęstučio ir Algirdo vardais.

Tada sūnui duoti Mindaugo ar Gedimino ir ypač Jogailos vardą lietuviams dar nebūtų atėję į galvą.

Tarpukariu lietuviai "atrado" Gedimino vardą. Tai sietina su kovomis už šio didžiojo kunigaikščio miesto – Vilniaus atkariavimo idėja.

Mindaugo vardo ilgokai vengta. Galbūt todėl, kad jam, be vieno pirmųjų Lietuvos krikščionių bei valstybės vienytojo, buvo priskiriama ir brolžudžio etiketė.

Šeimoje – tik lietuviški vardai

"Vardas yra pati pirmoji dovana, kurią tėvai dovanoja savo vaikui. Ši dovana kartu lemia ir jo gyvenimą, – įsitikinęs verslininkas ir aktyvus Lietuvių kalbos gynimo draugijos narys klaipėdietis Mindaugas Karalius. – Apmaudu, kad populiariausių vardų dešimtuke dabar yra gal tik vienas tikrai lietuviškas. Tėvai negalvoja, jie tiesiog pasiduoda bet kokiai įtakai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagarba

Pagarba portretas
Pagarba verslininkui, r istorikui, patriotui ir filantropui gerbiamam Mindaugui Karaliui.

Teisingai Mindaugas ne tik karalius

Teisingai Mindaugas ne tik karalius  portretas
bet ir padovanojęs žemaitiją
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių