Maskvos patriarchui Kirilui uždrausta atvykti į Lietuvą

Lietuva uždraudė į šalį atvykti Maskvos stačiatikių patriarchui Kirilui dėl jo paramos Rusijai, tęsiančiai invaziją Ukrainoje, BNS trečiadienį patvirtino Vidaus reikalų ministerija (VRM).

Dvasininkas į nepageidaujamų asmenų sąrašą įtrauktas birželio 23 dieną, iki šiol apie tai nebuvo viešai pranešta.

Sprendimas priimtas atsižvelgus į Užsienio reikalų ministerijos siūlymą.

Anot VRM, patriarchas Kirilas į sąrašą įtrauktas dėl to, kad sąmoningai neigia Ukrainos teritorinį integralumą ir suverenitetą, pateisina ir remia agresyvius Rusijos veiksmus, kurie šiurkščiai pažeidžia tarptautinės teisės normas ir principus.

„Patriarchas Kirilas, artimas Vladimiro Putino bendražygis, yra vienas aktyviausių karo prieš Ukrainą palaikytojų, ne kartą viešai teigiamai pasisakiusių apie vykdomą Rusijos agresiją“, – teigiama ministerijos pateiktame komentare.

Patriarchas Kirilas, artimas Vladimiro Putino bendražygis, yra vienas aktyviausių karo prieš Ukrainą palaikytojų.

„Patriarchas Kirilas Rusijos propagandinėje žiniasklaidoje Ukrainos žmones atvirai vadina „nacių režimo dalyviais“, kurie turėtų būti deportuoti ar sunaikinti. 2022 metų vasario 27 dieną Patriarchas Kirilas palaimino Rusijos karius, dalyvaujančius kare prieš Ukrainą, ir suteikė kanoninį pateisinimą Rusijos vykdomam karui“, – rašoma jame.

Maskvos patriarchas Lietuvoje negalės lankytis iki 2027 metų birželio 23 dienos.

Lietuva pavasarį siūlė sankcijas Kirilui įvesti Europos Sąjungos (ES) lygiu, tačiau birželį tvirtinant šeštąjį sankcijų Rusijai paketą jis buvo išimtas iš sąrašo Vengrijos iniciatyva.

Liepą pas patriarchą į Maskvą vyko Lietuvos stačiatikių vyskupas Amvrosijus, jis teigė sulaukęs paramos siekiui užsitikrinti didesnę autonomiją nuo patriarchato.

Lietuvos dvasininkas taip pat teigė Kirilui perdavęs, jog šalies stačiatikių bažnyčios vadovai smerkia „Rusijos veiksmus, karą“.

VRM tvirtina neturinti žinių patriarcho ketinimus atvykti į Lietuvą

Vidaus reikalų ministerija tvirtina neturėjusi žinių, kad į Lietuvą būtų žadėjęs atvykti Maskvos stačiatikių patriarchas Kirilas. Pastarasis, kaip trečiadienį patvirtino ministerija, birželio 23 dieną buvo įtrauktas į nepageidaujamų asmenų sąrašą.

„Mes tokios informacijos neturime”, – žurnalistams paklausus, ar Maskvos stačiatikių patriarchas ketino atvykti į Lietuvą, sakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Priežastis ta, kad jis yra artimas režimui žmogus, ne sykį pasisakęs už Krymo aneksija ir prieš Ukrainos teritorinį vientisumą.

Pasak jo, draudimas atvykti į šalį patriarchui Kirilui galios 5 metus.

„Įstatymas numato ir įsakymas nurodo 5 metus nuo sprendimo priėmimo“, – teigė viceministras.

Jis taip pat pažymėjo, kad ministerija neturi žinių, ar analogiškus draudimus Maskvos stačiatikių patriarchui pritaikė kitos valstybės. A. Abramavičius tik priminė, kad tokių draudimų kol kas nesutiko pritaikyti Europos Sąjunga.

Draudimas – dėl nesantaiką Ukrainos atžvilgiu kurstančių komentarų

Užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas teigia, kad Maskvos stačiatikių patriarchui Kirilui draudimas atvykti į Lietuvą buvo pritaikytas dėl jo pasisakymų prieš Ukrainos teritorinį vientisumą bei neapykantos kurstymo prieš ukrainiečių tautą.

„Rusijos patriarchui Kirilui birželio 23 d. URM teikimu buvo išleistas draudimas atvykti, tai yra tos nacionalinės sankcijos, kurias gali valstybė taikyti savo ruožtu be ES sprendimo“, – žurnalistams trečiadienį teigė M. Adomėnas.

Viceministro teigimu, sprendimas patriarchui Kirilui uždrausti atvykti į Lietuvą buvo priimtas reaguojant į jo neapykantą kurstančius pasisakymus prieš ukrainiečių tautą.

„Priežastis ta, kad jis yra artimas režimui žmogus, ne sykį pasisakęs už Krymo aneksija ir prieš Ukrainos teritorinį vientisumą, dažnai viešai skelbiantis nesantaikos ir karo kurstymą, neigiantis ukrainiečių apskritai kaip nacijos teisę egzistuoti, raginęs deportuoti arba sunaikinti tai, ką jis vadina naciais Ukrainoje, kuriuos Rusijos režimas tapatina su ukrainiečiais kaip tauta“, – akcentavo jis.


Šiame straipsnyje: patriarchas Kirilassankcijosdraudimas atvykti į Lietuvąkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių