LRTK svarstys naują siūlymą dėl draudžiamos informacijos

  • Teksto dydis:

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) trečiadienį planuoja svarstyti naują pasiūlymą, kaip reikėtų greitai reaguoti į valstybei priešiškos informacijos skelbimą.

„Komisijai bus pateiktas siūlymas apsvarstyti, kaip užtikrinti informacinį saugumą, galbūt nekeičiant įstatymo 19 straipsnio“, – komisijos posėdžio išvakarėse BNS sakė jos pirmininkas Mantas Martišius.

Visuomenės informavimo įstatymo 19 straipsnis numato, kokią informaciją draudžiama skelbti visuomenės informavimo priemonėse.

Pagal dabar galiojantį reglamentavimą, draudžiama raginti prievarta pažeisti Lietuvos suverenitetą – pakeisti jos konstitucinę santvarką, kėsintis į jos nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, skatinti ar kurstyti teroristinius nusikaltimus, skleisti karo propagandą, kurstyti neapykantą, propaguoti pornografiją, narkotikus, platinti dezinformaciją ir informaciją, šmeižiančią, įžeidžiančią žmogų, žeminančią jo garbę ir orumą.

Anksčiau LRTK pirmininkas M. Martišius buvo pateikęs Seimo Kultūros komitetui pataisą su siūlymu išplėsti draudžiamos informacijos sąrašą. Siūlyta jį papildyti, kad visuomenės informavimo priemonėse būtų draudžiama skelbti informaciją, kurioje, be kita ko, „bandoma iškraipyti Lietuvos istorinę atmintį, skatinamas nepasitikėjimas ir nepasitenkinimas Lietuvos valstybe ir jos institucijomis, demokratine santvarka, krašto gynyba, siekiama stiprinti tautines ir kultūrines takoskyras, silpninti tautinę tapatybę ir pilietiškumą, silpninti piliečių ryžtą ginti savo valstybę, ar kitaip siekiama daryti prieš Lietuvos nacionalinio saugumo interesus nukreiptą įtaką šalies demokratijos, rinkimų procesams, partinei sistemai“.

Žiniasklaidos ekspertai pataisas įvertino kaip grėsmę žodžio laisvei. Jas sukritikavo ir Seimo teisininkai,Visuomenės informavimo etikos komisija, prezidentė. Seimo nariai žada pataisas keisti svarstymo stadijoje komitetuose.

Minėtą formuluotę Seimo komitetui pasiūlęs LRTK vadovas M. Martišius tvirtino, kad į nacionalinę teisę reikia perkelti atnaujintą pernai patobulintą Audiovizualinės žiniasklaidos direktyvą, numatant greitą reagavimą į grėsmę nacionaliniam saugumui.

M. Martišius BNS teigė, kad naujajame pasiūlyme toks mechanizmas lieka numatytas.

Siūloma Visuomenės informavimo įstatymą papildyti nuostata, kad komisija iki 72 valandų galėtų stabdyti televizijos programas be teismo sprendimo, kai siekiama daryti prieš Lietuvos nacionalinio saugumo interesus nukreiptą įtaką šalies demokratijos, rinkimų procesams, partinei sistemai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Manau kad ne tik nacinaliniam saugumui tie apribojimai tik uzslepti tikslai apginti valdzios atstovu kritika tokiu kaip czv kalejimo buvimas lietuvoje kur informacija apie jt teismo sprendim baudos sumokejima kiek sumokejo mokesciu moketoju pinigu kodel nuo visuomenes tai slepiama gal cia irgi gresme nacionaliniam saugumui

Sūduvis

Sūduvis portretas
Jei komisijoje susirinkę dokliai, kuriems visur vaidenasi antivalstybinė propaganda, tai tegul nors nelaiko tokiais Lietuvos gyventojų, nes dauguma gyventojų sugeba skirti pelus nuo grūdų. Ir iš vis kam reikalinga ši iš mokesčių mokėtojų išlaikoma pseudokomisija?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių